Glutenfri morgenmadsvafler er sprøde udenpå og bløde indeni! Og havregrynene giver dem den fylde, jeg gerne vil have til morgenmad. Vaflerne kan spises traditionelt med syltetøj og sukker, men jeg fik dem med hytteost og friske bær. Virkelig anbefalelsesværdig til morgenmad eller brunch, hvis du gerne vil have noget lækkert, som også mætter længe!
Vi har fået et nyt vaffeljern. Sådan et, hvor man kan skifte plader, så man både kan lave toast, vafler og en masse andre spændende ting. Så de sidste dage har vi spist vafler, vafler og liiige lidt flere vafler i forskellige udgaver! Den første opskrift, jeg vil dele med jer, er de her nemme glutenfrie morgenmadsvafler med havregryn – de er rigtig lækre.
Nemme glutenfri morgenmadsvafler
Glutenfri, low FODMAP, laktosefri
6 store vafler.
Jeg bagte dem i formen til belgiske vafler, men de kan sagtens bages i hjertevaffelformen.
- 2 æg
- 1 dl glutenfri havregryn (læs her, hvilke du kan spise på low FODMAP diæten)
- 1 dl rismel eller fuldkornsrismel
- 2 små mosede bananer (læs her, hvilke du kan spise på low FODMAP diæten)
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 25 g smeltet smør (evt. laktosefri)
- 1 1/2 dl rismælk
Start med at smelte smøret, mose bananerne med en gaffel og piske æggene med håndmixer. Bland alle ingredienser og pisk dejen sammen. Dejen må gerne trække 5-10 minutter, så havregrynene trækker lidt af væsken. Måske passer det med, at vaffeljernet varmer op. Bag vaflerne og server med lækkert fyld!
Hvad er dit yndlingsfyld?
Ifølge low FODMAP Diet appen må rismælk/-drik ikke bruges. Den indeholder oligosak. og er markeret som “rød” = ingen indtag. Men almindelig laktosefri mælk kan vel fint bruges.
Hej Trine
I følge Monash, som tester fødevarerne, er rismælk low FODMAP og må gerne bruges. Den har tidligere været testet som high FODMAP, så jeg tænker, det er en fejl i den danske app.
Du kan sagtens bruge almindelig laktosefri mælk, hvis du foretrækker det. 🙂
Kh Karina
Enig Karina , tror også det er fordi Monash app opdater oftere end den danske app gør
Kan dejen bruges til pandekager? – jeg har ikke et vaffeljern?
Hej Lene
Jeg har ikke prøvet, men det tænker jeg godt den kan. Måske vil den være lidt tynd til pandekager… Hvis det er tilfældet ville jeg bare putte lidt mere mel i.
God fornøjelse. 🙂
Kh Karina
Kan man skifte bananer ud med noget andet?
Jeg har det genrelt ikke så godt med dem
Hej Heidi
Jeg vil anbefale dig at bruge en anden opskrift så. Bananer er en stor del af opskriften her og giver både sødme og konsistent, så det ville blive en helt anden (og muligvis ringere?) vaffel, hvis du undlader bananen eller skifter den ud.
Har du prøvet chiavaflerne? De er også rigtig gode. 🙂
Dem kan du finde her: https://www.karinabaagoe.dk/2016/03/04/sproede-chiavafler-glutenfri-vafler/
Kh Karina 🙂
Fik langt om længe lavet dem her i dag. Nu har de også lagt i nogle måneder og ventede på min bageliste 🙂
De smagte rigtig fint, og mættede dejligt. Det bliver ikke den eneste weekend de får rollen som morgenmad 🙂
Det sværeste ved dem, var sådan set at vente på at det næste hold blev bagt færdigt 😀
Jeg er dog lige lidt nysgerrig, bliver jeres vafler sprøde?
Vores var nemlig ret bløde i det, og jeg er i tvivl om det bare er sådan det er, eller om jeg mon får når ud af at lade dem bage lidt længere. Vi var sultne, så der var ikke tid til at eksperimentere med det i dag 😀
Karina du slutter af med at spørge, hvad vores ynglingsfyld er. Der er vi ikke så kreative. En god marmelade, eller ahornsirup vinder her. Alternativt er pålægchokolade der får lov at smelte på den varme vaffel bestemt også lækkert. Ja altså, vi går ikke op i det der low fodmap, så det bliver der ikke taget højde for i vores tilbehør.
Hej Rasmus
Det lyder godt nok også som lækkert topping! Vi skal prøve pålægschokoladen næste gang. 🙂
Jeg synes, vores vafler er sprøde i kanten, når de lige er færdige. Men det aftager. Jeg tænker, at det måske også kommer an på vaffeljernet.
Tak for din kommentar! Det er altid dejligt af få lidt feedback og høre, hvad andre gør. Og ja, low FODMAP er jo også kun nødvendig, hvis man har brug for det. Hvis ingen har ondt i maven, er der bestemt ingen grund til at tage hensyn til det. 🙂
Bedste hilsner,
Karina