Hurra! En opskrift på gammeldags glutenfri fastelavnsboller med creme – som virker!
Fastelavnsboller skal man have. Ellers tror jeg ikke, man kan komme igennem februar. Tror du? Men glutenfri fastelavnsboller med creme hænger jo ikke ligefrem på træerne… Eller i ret mange bageres vinduer. Men så er det jo godt, du har fundet herind og fundet min opskrift, så du selv kan bage.
Og nu du alligevel er her, så tag endelig et kik på mine bageworkshops, hvor jeg viser dig trin for trin, hvad der er afgørende for, at dit glutenfrie brød hæver op og bliver luftigt og ikke klasker sammen. Jeg vil elske at have dig med!
Jeg skal gerne indrømme, at det tog et par forsøg, før jeg var tilfreds med opskriften på glutenfrie gammeldags fastelavnsboller. Det var lidt tricky at få lavet en dej, der ikke var for tung og klæg, men heller ikke for tør. Og samtidig skulle den heller ikke hæve alt for meget op. For vi gider ikke have for meget brød i sådan en lækker cremet fastelavnsbolle, vel? Men nu tror jeg nok den sidder i skabet! Og den kan endda spise dagen efter, fordi cremen sørger for, at den ikke bliver alt for tør.
Glutenfri fastelavnsboller med creme
Glutenfri, mælkefri og low FODMAP.
- 5 dl håndlunt vand
- 25 g gær
- 2 spsk. fiberHUSK
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 1 æg
- 0,5 dl olivenolie (brug 75 g smør i stedet for, hvis du tåler det. Det giver lidt bedre smag)
- 100 g majsstivelse (Maizena eller et andet mærke)
- 200 g majsmel
- 150 g fuldkornsrismel (Sorghummel kan bruges i stedet for, hvis du vil skære ned på rismel)
- 80 g havregryn
Mælkefri vaniljecreme
Glutenfri, mælkefri og low FODMAP.
- 1 dåse kokosmælk (400 ml – ikke light)
- 4 æggeblommer (alternativt 2 hele æg)
- 1 tsk. vaniljepulver
- 2-3 spsk. rørsukker (afhængig af hvor stor en sukkergris, du er…)
- 3 spsk. majsstivelse (fx Maizena)
Tåler du mælkeprodukter, kan du sagtens bruge 4 dl almindelig mælk i stedet for kokosmælk.
Sådan laver du dejen
Rør gær ud i lunken vand. Pisk derefter fibrene ud i væsken og bliv ved med at piske eller røre på din røremaskine, indtil fibrene gelerer og bliver til en rigtig tyk gelemasse – lige som tapetklister. Lad derefter fibermassen hvile i 10 minutter.
Bland imens de tørre ingredienser sammen. Rør æg og fedtstof i dejen, når fibermassen har hvilet og tilsæt derefter resten af ingredienserne lidt efter lidt imens du sikrer, at røremaskinen kan følge med og ælte melet ind i gelemassen. Når alt melet er rørt ind i dejen, skal du røre dejen på høj hastighed i 5-8 minutter mere.
Lad dejen hæve i 30 minutter.
Sådan laver du vaniljecremen
Lav imens vaniljecremen ved at blande alle ingredienserne i en gryde. Varm ingredienserne op imens du pisker, og lad det koge, indtil konsistensen er tyk. Køl vaniljecremen af.
Sådan former du glutenfri fastelavnsboller med creme
Når dejen har hævet, skal den rulles ud så tyndt som muligt. Brug gerne lidt mere rismel til at rulle dejen ud med, hvis den er klistret. Lav firkanter af dejen – der kan typisk blive 12-15 glutenfri fastelavnsboller med creme – og placer 1-2 spsk. afkølet vaniljecreme i midten af firkanten. Luk de fire hjørner sammen som en fastelavnsbolle, og forsøg at få dejen til at hæfte, så den ikke går op.
Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 20 minutter.
Jeg bager alt mit glutenfrie brød ved 230 grader varmluft. Jeg har forsøgt at bage fastelavnsbollerne ved lavere temperatur og det giver dårligere resultat både på hævning og smag. Så vær ikke bange for den høje temperatur med mine opskrifter. Her er strukturen nemlig bygget stabilt op, så alle mine gærdejsopskrifter sagtens kan holde til den høje ovnvarme. I min ovn skal de have mellem 15 og 20 minutter ved 230 grader varmluft, men hold øje med fastelavnsbollerne i ovnen. De skal være en smule lysebrune og sprøde i kanten, før de er færdige.
Pynt de glutenfri fastelavnsbollerne med creme med glasur og spis dem samme dag. Brødet kan fryses, men kokoscremen er ikke fryse-egnet. Bruger du en almindelig mælkecreme, kan du sagtens fryse dem. De bliver bedst, hvis de varmes lidt i ovnen, når de har været frosset.
Velbekomme og god fastelavn! 🙂
Vil du knække koden til lækkert og luftigt glutenfrit brød?
Se her, hvornår jeg holder næste kursus i glutenfri bagning. Her viser jeg dig trin-for-trin, hvad der er afgørende for den gode struktur i glutenfrit brød, som vi ofte savner!
Det er ikke svært at bage glutenfrit – de fleste af os har bare aldrig lært, hvordan vi gør!
Det er nok en interessant fastelavn s bolle med creme.den skal prøves. Spændende.
Hvad er lige love FODMAP endelig ?? Er det man fjerner mælken?
Mvh Gurli Nielsen
Hej Gurli
Du kan læse om low FODMAP diæten her: https://www.karinabaagoe.dk/hvad-er-low-fodmap-diet/
God fornøjelse med fastelavnsbollerne!
Bedste hilsner,
Karina
Hvor længe ca skal fiber blandingen piske ? Kan det passe det er meget lang tid ( omkring 20-30 min) ?
Prøvede en andenopslroft og synes ikke det ville blive sådan rigtig gele agtigt .
På forhånd tak for svar 🙂
Hej Lene
Fiber skal piskes til det har den rette konsistens. Al bagning bliver påvirket af forskellige faktorer, fx vandet temperatur, luftfugtighed og temperaturen i rummet. Derfor kan jeg ikke give et minuttal på, hvor længe det skal piskes, da det er forskelligt fra gang til gang.
Du skal IKKE piske det i 20-30 minutter. Så risikerer du at ødelægge strukturen igen. Det vil typisk være 1-5 minutter.
Har du brug for mere hjælp til din bagning eller Strukturmetoden, er du meget velkommen i opskriftklubben, hvor du har fri adgang til min hjælp og sparring. Du finder den her: https://www.karinabaagoe.dk/opskriftklub
Bedste hilsner,
Karina
Hej, kan man bruge glutenfri hvedemel i stedte for fuldkornsrismel?
Venlig hilsen ditte
Hejsa
Jeg har en lille pige, som ikke kan tåle havre. Har du et forslag til, hvad jeg kan erstatte havregrynene med. På forhånd tak. Vh Mette
Hej Mette
Beklager mit meget sene svar!
Jeg kan anbefale sorghummel, som dog er en lidt dyrere meltype. Ellers kan du erstatte med boghvedemel, majsmel eller rismel, når det ikke er større mængder.
Jeg kan i øvrigt anbefale dig bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød, som netop har et afsnit, hvor du kan slå op og se, hvad du kan skifte ud med.
Bedste hilsner,
Karina