Glutenfri fastelavnsboller kan laves i utallige variationer! Her får du en den klassiske opskrift med vaniljecreme – bare i glutenfri udgave. Men brug endelig det fyld, som du har lyst til og som er din yndlings!
Sværhedsgrad
Opskriften på glutenfri fastelavnsboller er fra min første bog Knæk Koden til Glutenfrit Brød. Her står sværhedsgraden til “svær” i modsætning til mange af de andre opskrifter på brød og boller.
Fastelavnsboller er nemlig ikke det nemmeste – og slet ikke, når gluten ikke hjælper med den luftige gærdej! Så har du ikke prøvet at bage glutenfrit før eller kun få gange, så kan det være en fordel at starte med en nemmere opskrift, for at få en succesoplevelse.
Én ting er, om opskriften er god. En anden ting er bagerens håndværk…
Start fx med en af disse:
- Glutenfri rundstykker – en familiefavorit til weekenden!
- Bløde glutenfri chokoladeboller – alle børns livret!
Glutenfri fastelavnsboller med vaniljecreme
Det skal du bruge til dejen:
- 5 dl håndlunt vand
- 25 g gær
- 2 spsk. fiberHUSK (den gule pakke)
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 100 g majsstivelse
- 150 g majsmel
- 200 g sorghum-mel eller fuldkornsrismel
- 80 g glutenfri havremel eller havregryn
- 1 æg
- 75 g smeltet smør (alternativt 0,5 dl olivenolie)
Find ingredienser til vaniljecreme længere nede på siden.
Sådan rører du dejen til glutenfri fastelavnsboller
Rør gær ud i håndlunt vand. Pisk derefter fibrene ud i væsken på maskine på høj hastighed. Sørg for at fibrene ikke klumper sammen. Bliv ved med at piske eller røre i flere minutter, indtil fibrene danner en meget tyk gelémasse. Fibermassen skal have en konsistens, hvor den ikke klistrer fast til din finger, når du lader din finger hvile på gelémassen.(Strukturmetoden®)
Lad derefter fibermassen hvile i 10 minutter.
Bland imens de resterende tørre ingredienser sammen.
Når fibermassen har hvilet i 10 minutter, tilsætter du de tørre ingredienser lidt ad gangen, og rører godt ind imellem. Tilsæt også smeltet smør og æg sammen med.
Når alle ingredienser er rørt ind i dejen, skal dejen røres yderligere 5-8 minutter på høj hastighed.
Lad dejen hæve i 30 minutter og lav imens vaniljecremen.
Gluten- og mælkefri vaniljecreme
Her får du en opskrift på en mælkefri vaniljecreme. Du kan sagtens bruge sammen opskrift og skifte kokosmælk ud med almindelig mælk, hvis du ønsker det.
- 1 dåse kokosmælk (400 ml – ikke light!)
- 4 æggeblommer
- 1 tsk. vaniljepulver eller vaniljekorn fra 1 vaniljestang
- 2-3 spsk. rørsukker
- 3 spsk. majsstivelse (fx Maizena)
Sådan laver du vaniljecremen
Varm alle ingredienserne op i en gryde ved middel varme, imens du pisker. Lad det koge, indtil konsistensen er tyk og tag gryden af varmen. Køl vaniljecremen af.
Sådan former du de glutenfri fastelavnsboller
Når dejen har hævet, rulles den ud på køkkenbordet med en kagerulle.
Brug lidt rismel på bordet og kagerullen, hvis dejen klistrer fast – MEN kun hvis det er nødvendigt. Overskydende mel vil nemlig gøre dem mere tørre.
Skær dejen ud i firkanter. Der kan typisk blive 12-15 glutenfri fastelavnsboller af portionen, men det vil afhænge af hvor tyndt du har rullet og hvor meget dejen er hævet.
Læg 1-2 spsk. afkølet vaniljecreme i midten af hver firkant. Luk de fire hjørner sammen om vaniljecremen, og forsøg at få dejen til at hæfte, så den ikke går op.
Lad fastelavnsbollerne efterhæve på bagepladen i 20-30 minutter.
Varm ovnen op til 230 grader varmluft og bag fastelavnsbollerne i 15-20 minutter afhængig af din ovn og størrelse.
Servering og opbevaring
Pynt de nybagte fastelavnsboller med glasur og spis dem samme dag.
Som meget andet glutenfrit brød, er fastelavnsbollerne bedst den dag, de er bagt. Bliver alle ikke spise samme dag, kan du gøre følgende:
- Opbevar fastelavnsbollerne ved stuetemperatur til dagen efter og giv dem en tur i ovnen, inden de skal spises.
- Har du bagt dem kokos-vaniljecreme som i opskriften her, er fastelavnsbollerne ikke fryseegnede, da cremen bliver grynet.
- Har du bagt dem med vaniljecreme af mælk – eller noget helt andet fyld, kan du sagtens fryse fastelavnsbollerne.
Uanset om de har været frosset eller ej, er de bedst efter en opvarmning, når de ikke er nybagte.
Velbekomme! 🙂
Opskriften er udviklet af Karina Baagø, som siden 2016 har arbejdet med glutenfri bagning, opskriftudvikling og bagekurser.
Udover at være mor til et barn med glutenallergi, bruger Karina siden faglige viden fra uddannelsen i ernæring og sundhed, når hun udvikler opskrifter på glutenfrie brød med gode næringsstoffer.
Måske vil du også kunne lide…
- [Opskrift] Glutenfri Citronmåne
- [Opskrift] Glutenfri Pizza – Familiens favorit!
- [Bog] Knæk Koden til Glutenfrit Brød – Her finder du mange andre klassikere i glutenfri udgave.
Lene Nielsen
Hvor længe ca skal fiber blandingen piske ? Kan det passe det er meget lang tid ( omkring 20-30 min) ?
Prøvede en andenopslroft og synes ikke det ville blive sådan rigtig gele agtigt .
På forhånd tak for svar 🙂
Karina Baagø
Hej Lene
Fiber skal piskes til det har den rette konsistens. Al bagning bliver påvirket af forskellige faktorer, fx vandet temperatur, luftfugtighed og temperaturen i rummet. Derfor kan jeg ikke give et minuttal på, hvor længe det skal piskes, da det er forskelligt fra gang til gang.
Du skal IKKE piske det i 20-30 minutter. Så risikerer du at ødelægge strukturen igen. Det vil typisk være 1-5 minutter.
Har du brug for mere hjælp til din bagning eller Strukturmetoden, er du meget velkommen i opskriftklubben, hvor du har fri adgang til min hjælp og sparring. Du finder den her: https://www.karinabaagoe.dk/opskriftklub
Bedste hilsner,
Karina
Karina Baagø
Hej Gurli
Du kan læse om low FODMAP diæten her: https://www.karinabaagoe.dk/hvad-er-low-fodmap-diet/
God fornøjelse med fastelavnsbollerne!
Bedste hilsner,
Karina
Ditte hjertstedt
Hej, kan man bruge glutenfri hvedemel i stedte for fuldkornsrismel?
Venlig hilsen ditte
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Det kan du som udgangspunkt godt. Men hvordan konsistensen bliver og om der skal bruges samme mængde mel, det er jeg ikke klar over, men prøv dig frem 🙂 God førnøjelse
Mette
Hejsa
Jeg har en lille pige, som ikke kan tåle havre. Har du et forslag til, hvad jeg kan erstatte havregrynene med. På forhånd tak. Vh Mette
Karina Baagø
Hej Mette
Beklager mit meget sene svar!
Jeg kan anbefale sorghummel, som dog er en lidt dyrere meltype. Ellers kan du erstatte med boghvedemel, majsmel eller rismel, når det ikke er større mængder.
Jeg kan i øvrigt anbefale dig bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød, som netop har et afsnit, hvor du kan slå op og se, hvad du kan skifte ud med.
Bedste hilsner,
Karina
Tina Klitgaard
Hej Karina
Jeg har netop prøvet dine fastelavnsboller, dog med en lille ændring. Istedet for sukker har jeg brug 1 banan – både i dejen og i cremen.
Jeg kunne ikke skaffe sorghummel og brugte rismel.
Dejen havde svært ved at hænge sammen når jeg rullede den ud og derefter skulle folde dejen om vanillecremen. Der blev nemt huller i den.
Derfor blev bollerne ikke så pæne. Er det pga bananen eller er dejen “bare” sådan?
Pft. TKH
Ida
Jeg tror det er pga bananen, da jeg lige har lavet en portion efter opskriften og de hænger fint sammen. Forhåbentlig smagte de godt
Karina Baagø
Hej Tina
Er du vandt til at bage glutenfrit? Glutenfri dej har en helt anden konsistens end en konventionel dej, så hvis du sammenligner med almindelig dej, er det formentlig ikke pga. bananen. Jeg har dog aldrig forsøgt at tilsætte moset banan, så jeg ved ikke, hvad det vil gøre ved dejen… Dejen skal håndteres med let og kan være skrøbelig, men som udgangspunkt plejer den at hænge sammen.
Kh Karina 🙂
Tommy
Tak. Den er rigtig god. Også til fødselsdagsboller med en tsk. kardemomme i dejen.
Agata
Hej… this vanilla cream came out very thin – liqidish… any trics to make it work?
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Try agian. It’s hard to tell what went wrong. Sometimes it just does’nt succeed.
/Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Michele
Jeg har en datter der ikke kan tåle gulten laktose og æg
Kan opskrifter bruges hvis jeg erstatte æg
Det vil jeg gerne vide inden jeg køber bogen
Vivi Busch-Christensen
Hej Karina. Tak for din fine opskrift. Jeg kom også remonce i mine boller. Og så trillede jeg ud cirkelrunde flader til mine boller, som derved fik en virkelig fin facon. Venlig hilsen Vivi Busch-Christensen
Karina Baagø
Hej Vivi
Det lyder simpelthen så dejligt! 🙂