Glutenfri chokoladeboller – dette er min datters absolutte yndlingsopskrift! Eller var i hvert fald i flere år, indtil der kom flere glutenfrie opskrifter på repertoiret.
Dette var også en af de første opskrifter, jeg udviklede efter Strukturmetoden® – og selvom min datter ikke var særlig gammel, tror jeg faktisk, hun husker den fødselsdag, hvor jeg havde knækket koden til de glutenfrie boller, som vi med stolthed kunne præsentere for alle fødselsdagsgæster!
Glutenfri chokoladeboller
Opskriften giver 12 store boller – eller lidt flere lidt mindre.
- 6 dl håndlunt vand, mælk eller plantemælk
- 50 g gær
- 3 spsk FiberHusk (den gule)
- 3 dl fuldkornsrismel (alternativt sorghum-mel)
- 1 dl majsmel
- 1 dl boghvedemel
- 2 dl majsstivelse (Maizena eller et andet mærke)
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. sukker
- 50 g smeltet smør (eller 1/2 dl. olivenolie)
- 180 g hakket chokolade (fx Odense 55%)
Sådan rører du dejen til glutenfri chokoladeboller
Start med at lune mælk, vand eller plantemælk, så det bliver lillefingervarmt. Rør gær ud i væsken og tilsæt derefter fiberHUSK, imens du rører kraftigt på røremaskine, så det danner en meget tyk gelémasse (Strukturmetoden®). Gelémassen skal have en konsistens, så den ikke hænger fast på din finger, når du lader den hvile på massen.
Lad gelémassen hvile i 10 minutter. Smelt imens smør, hak chokoladen og bland resten af de tørre ingredienser sammen – undtaget chokolade.
Tilsæt de tørre ingredienser lidt ad gangen og rør dejen ved lav hastighed indtil alt (undtaget chokolade) er tilsat. Skru op for hastigheden og rør 7-8 minutter mere ved høj hastighed og tilsæt til allersidst den hakkede chokolade.
Lad dejen hæve et lunt sted i 30-40 min. Sæt derefter bollerne på en bageplade med en ske eller tag olie på hænderne og form dem runde. Du må gerne arbejde med dejen – Strukturmetoden® gør, at den nok skal rejse sig igen, hvis den falder lidt sammen.
Lad bollerne hæve 20 minutter mere på bagepladen.
Varm ovnen op til 230 grader varmluft og bag de glutenfri chokoladeboller i 20-30 minutter, indtil de lyder helt hule, når man banker dem under bunden.
Server de glutenfri chokoladeboller
Vent med at skære bollerne over til de er helt kølet af – selvom det er svært. 🙂
Spis bollerne nybagte med en varm kop kakao eller kaffe. Og frys dem ned, som ikke bliver spist samme dag.
Om opskriften
Opskriften og Strukturmetoden® er udviklet af Karina Baagø. Siden 2016 har Karina arbejdet professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og formidling om den glutenfrie livsstil. Privat er hun mor til en datter med glutenintolerance.
Karina har udgivet to bestsellere – Knæk Koden til Glutenfrit Brød og Glutenfrie Årstider.
Du kan læse mere om Karina her.
Karina
Hej Berit
Tak for sin søde besked!
Du kan sagten bare bruge vand i stedet for yoghurt. Det er en gammel opskrift og jeg bruger selv kun vand, når jeg laver den nu. 🙂
Kh Karina
Karina
Vi har som regel ikke yoghurt i huset. Men altid skyr. Kan det bruges??
Karina Baagø
Jeg ville blot bruge vand. Det gør jeg faktisk altid selv. 🙂 – Og de bliver så fine bare med vand.
Kh Karina
Maja
1000 tak for den lækre opskreft til glutenfri chokolade boller nøj hvor er de bare gode
Karina Baagø
Hej Maja
Tusinde tak for din besked! Jeg er rigtig glad for at høre, at bollerne blev gode! 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Karina Baagø
Hej Kathrine
Ja, det er lidt en jungle at finde rund i. Det allervigtigste er, at du lytter til din mave og hvordan du har det med forskellige madvarer. For det er i min optik det, der er diætens formål; at hjælpe dig til at finde ud af, hvad netop du kan tåle.
Med hensyn til brød, kommer det jo helt an på, hvad brødet er lavet af. Så du skal se på ingredienserne og så se på, hvor meget der kan spises af dem hver for sig.
De fleste af brødene her på siden kan du fint spise et par skiver af og stadig være inden for low FODMAP grænsen.
Jeg håber, det var en lille smule hjælp. 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Maria Johanne frederiksen
Hej Karina
Kan man erstatte majsmel og majsstivelse med andre produkter der ikke er GMO? Mvh. Maria
Karina Baagø
Hej Maria
Jeg har lige svaret på din kommentar på pizza-siden, men du får det også lige her. 🙂
Ja, det kan du helt sikkert! Majsmel kan du fx erstatte med quinoamel eller soghummel og majsstivelse kan du fx erstatte med tapiokastivelse eller kartoffelmel.
God fornøjelse!
Kh Karina
Ps. Jeg bruger altid økologisk mel, som ikke burde være gmo.
Camilla
Hejsa. Kan man lave dem uden røremaskine?
Karina Baagø
Hej Camilla
Brødet bliver klart bedst med en røremaskine, men du kan godt bruge en håndmixer i stedet for. Brug piskerisene til fiberHUSK og vand og skift derefter til dejkroge, når du skal røre mel i. Så skal det nok blive helt fint. 🙂
Kh Karina
Sarah
Hej Karina
Kan det passe at al chokoladen er smeltet efter 7-8 min i røremaskinen? Dejen er til hævning nu, er spændt på at smage dem
Mvh Sarah
Karina Baagø
Hej Sarah
Ja, det kan godt passe – afhængig af temperaturen på din dej, i rummet og hvor varm din røremaskine bliver. Løsningen kan være at komme chokoladen i efter du har æltet og så blot lige ælte chokoladen ind i dejen.
Jeg håber, de blev gode på trods af smeltet chokolade! 🙂
Kh Karina
Ellen Rasmussen
Hej Karina
Kan fiber husk erstattes af noget andet, eller hvad sker hvis det udelades?
Mvh Ellen
Karina Baagø
Hej Ellen
FiberHUSK er basen i brødet – det som giver brødet den gode krumme, luftige og sammenhængende struktur. Så du kan desværre ikke udskifte det eller erstatte det med noget andet i mine opskrifter. Jeg håber, du finder nogle gode opskrifter uden fiberHUSK et andet sted. 🙂
Kh Karina
Ellen Rasmussen
Tak for svar. Jeg har fundet FiberHusk i Brugsen, så nu har jeg det.
Mvh
Ellen
Jette
Hej
Hvis man ikke tåler maj heller, kan man så bruge noget andet – pofiber fx?
Mvh
Jette
Karina Baagø
Hej Jette
Beklager mit sene svar! Du kan sagtens bruge noget andet end majs, men pofiber er ikke egnet, da det er meget mere fiberrigt og vil give en anden konsistens. I stedet for majsstivelse kan du bruge kartoffelmel. Og i stedet for den ene dl majsmel, kan du i princippet bruge én af de andre meltyper: boghvede, sorghum-mel eller havremel.
Kh Karina
Michelle
Den opskrift må jeg teste med det samme! Det lyder lækkert. Hvis nu jeg gerne vil lave et par rosinboller, kan jeg så ikke bare bruge samme opskrift og erstatte chokoladen med rosiner?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Michelle
Du kan sagtens erstatte chokoladen med rosiner eller nødder. Håber de bliver lækre og velbekomme:-)
Jeanette
Øv æv øv har lige bagt chokolade bollerne for første gang. Men efter blot 20 minutter er de blevet helt brændt. Kan det virkelig passe du kan bage dem som beskrevet i opskriften 20-30 min. V. 230 gr.?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Jeanette
Hvor ærgerligt med brændte boller. Bagetid er altid vejledende, da der er enormt stor forskel på ovne. Det lyder som om at du skal prøve med lidt lavere temperatur og lidt kortere bagetid, hvis du har mod på at give dem et andet forsøg.