Glutenfri rundstykker er for mange et savn!
Det er bare én af de vaner og traditioner, som man må give afkald på, hvis man spiser mad med gluten.
Glutenfrie rundstykker er gode, men…
Noget af det vigtigste jeg lærer mine deltagere på bagekurser – udover selvfølgelig Strukturmetoden® og at kunne bage godt glutenfrit brød! – er at man ikke må sammenligne glutenfrit brød med almindeligt brød.
For selvom vi med Strukturmetoden® kan bage et luftigt og velsmagende brød med sammenhængede krumme, så bliver det aldrig 100% som det hvedebrød, vi kender.
For vi kan aldrig bage et hvedebrød af noget, som ikke er hvede.
Det, der gør et hvedebrød rigtig lækkert og giver den gode krumme, er gluten.
Og når der ikke er gluten i vores mel – så bliver det et andet brød!
Når du forstår og accepterer, at de to typer brød ikke kan sammenlignes, kan man bage et glutenfrit brød, som er et rigtig godt alternativ til det almindelige brød. Det bliver aldrig fuldstændigt som det almindelige rundstykke, vi kender. Men det er et alternativ, som kan være lige så godt. Bare anderledes.
Opskrift på glutenfri rundstykker
Opskriften er fra bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
10-12 stk.
- 6 dl håndlunt vand
- 50 g gær
- 3 spsk. fiberHUSK (den gule pakke)
- 3/4 dl olivenolie
- 3 spsk. chiafrø
- 1 dl glutenfri havregryn eller havremel
- 1 dl majsstivelse (Maizena eller et andet mærke)
- 2 dl majsmel (evt. fuldkorn)
- 3 dl fuldkornsrismel eller sorghum-mel
- 1-2 tsk. salt
- Blå birkes til drys
Glutenfri rundstykker – Sådan gør du
Start med at røre gær ud i vand. Det er vigtigt, at vandet er håndlunt (ca. 37 grader), da den lune væske aktiverer både gær og fibre. Og den rette mngde fibrene noget af det, der gør, at vi kan bage et lækkert, luftigt glutenfrit brød.
Når gær er rørt ud, skal du røre fiberHUSK i. Sørg for at røre fibrene ud i væsken med det samme, så de ikke klumper sammen. Brug fx et piskeris. Rør fiberHUSK og vand på røremaskine på høj hastighed, indtil fibrene danner en meget tyk gelemasse. Lad den herefter hvile i 10 minutter.
Er du i tvivl om, hvor længe du skal røre fiberHUSK og vand, så læs teoriafsnittet om Strukturmetoden® i bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Imens massen hviler, anbefaler jeg, at du blander resten af de tørre ingredienser sammen i en skål.
Tilsæt de tørre ingredienser lidt ad gangen sammen med olivenolie, imens maskinen kører på medium hastighed.
Det er vigtigt, at maskinen kan nå at ælte alt mel ind i dejen undervejs, for at få et godt resultat. Så kik på dejen imens du rører, og se at den en en ensartet dej, inden du tilsætter mere mel.
Når alle ingredienser er æltet ind i dejen, skruer du maskinen op på høj hastighed og ælter dejen godt igennem (5-7 minutter), så du får godt med luft i dejen.
Hævning og bagning
Efter æltning, skal dejen hæve (gerne et lunt sted) i 30 minutter.
Form derefter rundstykker af dejen. Du skal ikke være bange for at trykke dejen med hænderne og rulle boller eller rundstykker. Når du bruger Strukturmetoden®, opbygger du en holdbar glutenfri dej, som sagtens kan holde til at blive trykket, uden at det gør ud over det gode resultat.
Dyp den ene side af hvert rundstykket i birkes og sæt dem på bagepladen med birkes opad.
Lad runstykkerne hæve på bagepladen i ca. 20 minutter mere.
Varm ovnen op til 230 grader varmluft og sæt først rundstykkerne ind, når ovnen er varm. Bag rundstykkerne i 30-35 minutter.
Rundstykkerne er først færdige, når de er gyldne i farven og lyder hult, når du banker dem under bunden.
Kan jeg koldhæve mit glutenfrie brød?
Du kan sagtens langtidshæve glutenfrit brød, der er bagt efter Strukturmetoden®, men jeg anbefaler at hæve det ved stuetemperatur i stedet for køleskab.
Du kan enten lade dejen hæve i skålen natten over, eller du kan forme rundstykkerne og sætte dem på pladen til hævning om aftenen. Så er det klar til at sætte i ovnen, når du står op næste morgen. Læg et vådt viskestykker over rundstykkerne, hvis du lader dem hæve formet.
Opskriften på glutenfri rundstykker er udviklet af Karina Baagø, der siden 2016 har arbejdet professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og glutenfri livsstil.
Karina er forfatter til bagebogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød og holder bagekurser for både private og professionelle.
Vil du have flere opskrifter fra Karina? Så kan du prøve én af disse:
- [Opskrift] Glutenfri rugbrød
- [Opskrift] Grove glutenfrie sandwichstykker
Lisbeth Jørgensen
Hej Karina
De ser lækre ud og skal prøves Kan man bruge den grønne husk i stedet? Og hvis man kan, er det så dobbelt så meget man skal bruge?
Tak.
Mange hilsner
Lisbeth
Karina
Hej Lisbeth
De gule giver det bedste resultat, men du kan godt bruge den grønne. Og ja, så skal du bruge 6 spsk. 🙂
Kh Karina
Lisbeth Jørgensen
Tusinde tak Karina. Kan næsten ikke vente så jeg prøver lige med den grønne, da jeg kun har den lige nu
Lotte
hej Karina
Er det helt håbløst, hvis man ikke har en røremaskine?
venlig hilsen Lotte
Karina
Hej Lotte
Jeg tænker, at du sikkert godt kan gøre det med en håndmixer. Men det vil være noget af et arbejde uden røremaskine…. Brug piskerisene til fibermassen og dejkroge til æltning.
Vh. Karina
Iben Kjær
De skal prøves, kan der bruges loppefrøskaller i stedet for HUSK?
Karina
Hej Iben,
Det kan du godt, men du kan risikere, at resultatet bliver en smule ringere, da jeg ikke kender malingsgraden (hvor fine eller grove de er malet) på dem. Det svinger fra produkt til produkt. Derfor bruger jeg altid fiberHUSK som standart.
Men giv det endeligt et forsøg. Du skal blot sørge for at piske/røre fibermassen så tyk som muligt.
God fornøjelse! 🙂
Kh Karina
Gitte Hornbek
I en periode kunne man ikke få gul Husk. Da købte jeg loppefrøskaller som jeg selv malede til finere konsistens i en elektrisk kaffekværn. Det fungerede tilfredsstillende men var dog ikke helt så godt som med gul Husk.
Nanna Nielsen
Hej Karina.
Bliver lige nødt til at skrive til dig fordi jeg simpelthen er så lykkelig over jeg faldt over din side! Det har aldrig lykkedes mig at bage glutenfri ordentligt men har nu prøvet 3 af dine opskrifter og det bliver bare så godt hver gang!!
Karina
Hej Nanna
Tak for din søde hilsen! Det er jeg rigtig glad for at høre.
Fortsat god bagelyst! 🙂
De bedste hilsner,
Karina
Pia
Hej Karina.
Jeg har meget lyst til at prøve dine rundstykker, desværre tåler jeg ikke majsmel – kan jeg skifte det ud og i fald med hvad ?
Hilsen
Pia
Karina
Hej Pia
Du kan skifte majsmel ud med rismel, boghvede, quinoa, sorghum, hirse, havre – eller hvad du lige har i skufferne. 🙂
Majsstivelsen kan du skifte ud med kartoffelmel.
Bedste hilsner,
Karina
Elsebeth
Hej.
Det var lige det, jeg også gerne ville vide, da jeg er blandt meget andet er allergisk overfor majs!
Tak.
Trine
Hej Karina
Jeg har lavet glutenfri boller 4-5 gange – med håndmikser. Men nu er den desværre brændt sammen. Står og skal købe en foodprocessor til primært dadelkugler – og gerne glutenfri boller. Har kig på kitchenaid og kenwood, begge medfølgende dejkrog. Er dog i tvivl om en foodprocessor magter opgaven?
Vil købe den dyre model – 2500kr hvis jeg kan bruge den til glutenfri boller. Ellers kan jeg nøjes med en billig model til dadelkugler.
Tror du jeg kan bruge en foodprocessor til glutenfri brød?
Har desværre ikke plads til en røremaskine.
Mvh Trine
Karina Baagø
Hej Trine
Jeg har desværre ikke erfaring med foodprocessorer til glutenfri dej, men jeg kunne tvivle på, om de kan holde til opgaven. En glutenfri dej lavet efter Strukturmetoden er jo er meget tung og sej dej, der kræver både en kraftig motor, men også de rigtige redskaber for at blive æltet godt igennem. Jeg håber, du finder god vejledning et andet sted.
Bedste hilsner,
Karina
Laura
Hej! Elsker de her boller, bager dem en gang om ugen, så jeg altid har nogle i fryseren Skal man ændre fremgangsmåden, hvis man laver en dobbeltportion?
Karina
Hej Laura
Rigtig dejligt at høre, du er glad for opskriften! 🙂
Du kan sagtens lave dobbeltportion – brug bare samme fremgangsmåde.
Kh Karina
Susanne
Tak for en fantastisk opskrift med detaljer som går at jeg endelig har ramt plet! har ellers prøvet mange opskrifter i flere år som aldrig er blevet til andet end en hård kugle.
Karina
Hej Susanne
Velbekomme! 🙂 Jeg er glad for at høre, det er lykkes dig at knække koden!
Man kan nemlig sagtens bage lækkert og luftigt glutenfrit brød. Der er bare ikke ret mange, der ved hvordan. Og det er en fornøjelse for mig at få lov at lære det fra mig.
Kh Karina
Jannie
Kan dejen laves så den hæver koldt til næste morgen?
Mvh Jannie
Karina
Hej Jannie
Glutenfri dej hæver dårligere end almindelig dej. Derfor plejer jeg at hæve dejen på køkkenbordet natten over i stedet for på køl. Jeg vil anbefale at bruge 1/4 pakke gær og følge opskriften helt ind til 2. hævning. Her former du rundstykkerne og lader dem hæve formet på bagepladen natten over ved stuetemperatur. Dæk pladen til med film eller et fugtigt viskestykke.
God fornøjelse! 🙂
Kh Karina
Vivi Busch-Christensen
Hej Karina. Denne vil jeg prøve i kommende uge. Jeg kommer helt sikkert til at bruge en neutral olie som f eks solsikkeolie istf olivenolie. jeg risikerer da ellers at olivenolie får en FOR gennemtrængende smag som mine gæster måske ikke bryder dig om til morgenmad ? Hvad tænker du? Vh Vivi
Susanne Fjordside Bang
Hej Karina
Jeg er så spændt på at komme i gang med dine opskrifter. Kan jeg skifte havregryn ud med nogle andre flager – f.eks. hirse?
Vi har en i familien, som hverken tåler rug, byg, hvede eller havre.
Vh Susanne
Karina Baagø
Hej Susanne
Ja, du kan fint skifte havregryn ud med noget andet i alle mine opskrifter. Fx hirse, quinoaflager eller boghvedeflager.
God fornøjelsen med bagningen! 🙂
Bedste hilsner,
Karina
pia møberg nielsen
Kan man skifte fuldkornsrismel ud med noget andet mel ?
På forhånd TAK for hjælpen.
Karina Baagø
Hej Pia
Du kan sagtens skifte rismel ud. Jeg bruger meget sorghum-mel, som er rigtig godt, man du kan fint forsøge dig med andre meltyper også. Brug blot forskellige, så du ikke lavet et brød med fx kun majsmel. Mon du har min bog? Hvis du har, er der et afsnit, hvor du kan slå op og se, hvilke meltyper, du kan skifte ud med.
Bedste hilsner,
Karina
Elsebeth
Kan jeg bruge chiafrø i stedet for husk?
Karina Baagø
Hej Elsebeth
Chifrø gelerer ikke på samme måde som fiberHUSK oggiver langt fra samme resultat i det færdige brød. Så til denne opskrift, kan du desværre ikke bruge chiafrø i stedet for.
Kh Karina
Dorte Danielsen
Kære Karina
Jeg har købt din bog og er vildt glad for den.
Igår morges stod jeg op kl meget for tidligt for at bage dine rundstykker…
Det var det hele værd…
Og tænk de andre ved bordet blev så vilde med dem at de spiste dem i stedet for de traditionelle ellers super gode fra hattings…
Det er jo ellers kun mig der har problemet…
1000 tak for din strukturmetode så jeg kan få lidt luksus brød også❤️.
Ha’ en skøn søndag
Mvh Dorte
Karina Baagø
Hej Dorte
Tusinde tak for din fine besked! Jeg er virkelig glad for at høre, at bogen giver dig sådan en succes med glutenfri bagning – og al den glæde, der følger med… Så skønt, at hele familien har lyst til at spise det!
Bedste hilsner,
Karina
Solveig Lauridsen
Hej Karin.
Jeg har haft cøliaki i 30 år, er lige begynd at spise efter min blodtybe , vil rigtig gerne købe din bog, men jeg skal helst undgå majs-ris og boghvede, er der andre meltyper du kan anbefale til opskrifterne, for så vil jeg gerne købe bogen?
Venlig hilsen
Solveig
Karina Baagø
Hej Soveig
Du kan sagtens bruge andre meltyper, men jeg bruger meget majs, ris og boghvede i bogen. Når du har lært Strukturmetoden, kan du dog sagens skifte ud med de meltyper, du foretrækker. Dette beskriver jeg også i bogen. 🙂
KH Karina
Rikke Rehmeier
Jeg eksperimentere meget med fedtreduceret meltyper og proteinpulver som mel mest for at undgå kulhydrater , og øge proteiner & fiber indhold , bruger både kollagen, Inulin og kasein sammen med fiberhusk ( men mangler gær brødsmagen , bruger ofte fedtreduceret mel også kokos/mandel som suger meget væske , er det noget du har erfaring med , og vil det være en god ide ar bruge din struktur metode ( jeg har altid undladt gær fordi der jo ikke rigtig er Noget gluten til at aktivere gæren med , men brugt natron/eddike i stedet for ( din metode lyder interessant
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Du vil altid kunne bruge strukturmetoden som base for din dej, for at få den lækker og luftig, derudover kan du sagtens bruge de meltyper du finder bedst. Du kan sagtens bruge gær, selvom der ikke er gluten i. Gær omsætter kulhydrater og gulten er et protein. Så gæren virker ligeså fint som i almindeligt brød:-) Rigtig god fornøjelse med eksperimenteringen 🙂
Charlotte
Hvornår skal olien i?
Karina Baagø
Det skal i sammen med melet. 🙂
Lone Søjberg
Hej Karina
Jeg må tilslutte mig koret af virkelig begejstrede fans.
Tak for en fantastisk god og udførlig opskrift.
Jeg havde ikke rismel eller boghvedemel, så jeg erstattede med en blanding af havremel og kikærtemel og fik de lækreste rundstykker med sprød skorpe og masser af luft i dejen.
Den bliver bestemt brugt mange gange fremover.
Virkelig vellykket!!
Karina Baagø
Hej Lone
Det er jeg rigtig glad for at høre. 🙂 Og ja, Strukturmetoden højner succesraten på brødet, så man sagtens kan udskifte meltyper.
Jeg håber, du har lyst til at prøve nogle af de andre opskrifter på siden også.
Kh Karina
Susanne
Kan jeg bruge surdej i denne opskrift. Ellers hvilke opskrifter er det godt at bruge surdejen i?
Karina Baagø
Hej Susanne
Du kan sagtens bruge surdej i denne opskrift – og i princippet alle mine opskrifter på brød og boller. Jeg bruger typisk 1-2 dl surdej til mine opskrifter.
God fornøjelse! 🙂
Annie Jensen
Hej Karina
Jeg spiser “low carb high fat”
Altså få kulhydrater.
Dine opskrifter ser lækre ud.
Kan du sige noget om, hvor mange g kulhydrater, der er i hvert rundstykke?
Hilsen Annie
Karina Baagø
Hej Anni
Jeg kender ikke kulhydrattallet på rundstykkerne, men eller mine brødopskrifter har helt almindeligt indhold af kulhydrat! Der er ikke nødvendigvis lavere kulhydratindhold bare fordi det er glutenfrit – det kommer helt an på, hvad et glutenfrit brød er lavet af. Glutenfrit betyder blot, at der ikke er hvede, ryg eller byg i (det er de eneste kronsorter, der indeholder gluten), men derudover kan en glutenfri madvare bestå af hvad som helst. 😉 Hvis du tager et kik på ingredienserne, vil du se, at brødet bl.a. er lavet af ris, majs og havre – altså ingredienser med højt kulhydratindhold. 🙂
Kh Karina
Lisbeth Thomsen
Hej Karina☀️
Tusinde tak til dig, for du har gjort mig bevidst om det dejligste glutenfri bagværk. Jeg tåler ikke gluten, laktose, æg, og tusinde andre ting, Jeg har prøvet flere gange at bage glutenfri brød med dårlige resultater, når man får så dårlig resultat og finder sig i det, fordi man ikke har andet, ja så bliver man vildt begejstret af dine opskrifter. Jeg kan ikke takke dig nok, nu er der noget ved at bage igen, og så er der dejlig næring i brødet.
Endnu engang tusinde tak.❤️☀️
Hilsen Lisbeth
Karina Baagø
Kære Lisbeth
Tusinde tak for dine pæne ord!
Jeg er virkelig glad for at høre, at du kan bruge opskrifterne! Vi er også selv ret vilde med dem hjemme hos mig! 😉
Bedste hilsner
Karina
Jette Christensen
Hej Karina
Jeg er ved at bage dine boller og spekulerer på om de skal pensles med noget, inden de blå birkes kommer på?
Tak for nogle dejlige opskrifter
Karina Baagø
Hej Jette
Du behøver ikke pensle dem. Dejen har lige præcis sådan en konsistens, at du kan trykke den ned i birkes og så hænger de fast. 🙂
Kh Karina
Mette
Tak for hæfte med fem opskrifter. Har i dag forsøgt mig med rundstykker. Jeg kom næsten 2 dl ekstra vand i, da dejen var utroligt tør og hård – eller skal den være det? Jeg ved ikke, om jeg har målt melet rigtigt af. Det var meget svært med deciliter. Hvordan kan det iøvrigt være, du bruger volumenmål i stedet for vægt? Nå, rundstykkerne blev nogenlunde ok. Lidt klæge indeni trods lang bagetid. Og jeg fik 17 ud af det i pæn størrelse….
Karina Baagø
Hej Mette
Er du vandt til at bage glutenfrit? 🙂 Hvis ikke, skal du vænne dig til, at dejen opfører sig helt anderledes – den har en helt anden struktur og sammensætning end en dej, der er lavet af glutenholdige melsorter. Derfor vil mange opleve den som tung og tør.
Når du bager med Strukturmetoden virker dejen mere tør end andre metoder til glutenfrit brød. Grunden er, at al væsken er bundet i fiberHUSK og indkapslet deri. Fordelen ved denne metode er, at det færdige brød holder bedre på fugten (både i ovnen og efterfølgende). Ulempen er, at dejen kan virke meget tør og sej og det kræver en god røremaskine at ælte den igennem.
Jeg vil ikke anbefale dig at tilføre mere vand næste gang. Selve strukturen (skelettet) består nemlig at fiberHUSK og vand i et afmålt forhold. Så når du tilføjer mere vand, får du en løsere struktur, der kan gøre at brødet nemmere falder sammen – eller måske bliver mere tørt, fordi væsken ikke er bundet i fibrene. Du kan i stedet undlade noget af melet, hvis du fornemmer, at dejen er mættet med mel.
Godt at høre, at runstykkerne blev gode trods alt. 🙂
Kh Karina
Ellen Norlyk Christensen
Hej Karina.
Jeg vil meget gerne prøve din opskrift, men tåler desværre ikke gær. Har du erfaring med bagepulver i stedet for og i givet fald – hvilke mængder?
Vh Ellen
Karina Baagø
Hej Ellen
Jeg har ikke selv ret meget erfaring med bagepulver i glutenfrit brød med Strukturmetoden. Men jeg ved, at andre bruger bagepulver som hævemiddel, så giv det endelig et forsøg. 🙂
Kh. Karina
Eva
Er det ikke en fejl, at der står i opskiften de skal bage i 30-35 min på varmluft 230 grader?
Mine blev total kulstykker efter 25 min 🙁
Karina Baagø
Hej Eva
Det er ikke en fejl… Men der er stor forskel på ovne og hvor længe brød skal bage afhængig af, hvordan dejen er.
Hvis dine rundstykker er kulsorte efter 25 minutter, skal du naturligvis tage dem ud tidligere. Måske varmer din ovn også hårde end min, så du skal skrue ned på fx 200 grader efter de første 10 minutter.
Husk at bagetid altid er en rettesnor. Ingen ovne er ens. 🙂
Kh Karina
tommy
fuldkornsmel er der ikke gluden i det
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Tommy
Det kommer helt an på hvilken meltype du vælger. Hvis du vælger en fuldkorns hvede-, rug- eller byg mel, så er der gluten i. En fuldkorns rismel er der f.eks ikke gluten i.
Nina
Så gode! Tak
rosa
Hej Nina
Mange tak for din kommentar. Dejligt at du er glad for opskriften.
Rigtig godt nytår
Hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Janne Søby Rønsholt
Kan man undlade chia frøene eller erstatte dem med andet?
Mvh Janne
Rosa
Hej Janne
Du kan sagtens undlade chiafrøene eller skifte dem ud med andre frø.
Hilsen
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Nathalia Rosenkilde
Hej har du billeder på din blog, af de forskellige ting, man skal bruge, så man ved man køber det rigtige. Det er meget vigtigt, da jeg syntes ingredienser er lidt dyre. Men vil gerne lære at bage godt brød
Kh Natalia
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Natalia
Tak for dit spørgsmål. Nej, der er ikke sådan billeder af ingredienserne, da der jo er mange forskellige varianter/firmaer der sælger de forskellige ingredienser og hvad man foretrækker af mærke, pris mm. er jo en individuel ting. Hvis det er Fiber Husk du er i tvivl om, så er det denne her der bruges https://www.fiberhusk.dk/produkt/fiber-husk-psyllium-froeskaller/, men andre malede loppefrøskaller kan også bruges, i så fald skal du være opmærksom på mængden. Hvis der er helt bestemte produkter du er i tvivl om, er du velkommen til at skrive her igen.
Håber det giver mening?
Hilsen
Rosa F. Jensen
PA for Karina Baagø
Susan valentin ravnsby
Hej karina.
Hvis jeg halvere dine opskrifter skal der så også mindre gær i ??
Denne opskrift ville jeg gerne prøve at halvere.
De bedste hilsner Susan
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Susan
Ja, du kan sagtens halvere opskriften, også gærmængden. Hvis du vil lave rundstykkerne aftenen i forvejen og lade dejen hæve på køkkenbordet natten over, skal du også halvere gærmængden.
Rigtig god fornøjelse med bageriet:-)
med venlig hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Stina Pindstoft Rasmussen
Kan man bruge alm rismel istedet for fuldkornsrismel?
Kan man tilsætte revne gulerodder?
Rosa Jensen
Hej Stina
Du kan sagtens bruge almindeligt rismel istedet for fuldkornsrismel.
Du kan også sagtens putte revne gulerødder i, men vær opmærksom på, at det er ekstra væske til dejen, så den skal nok have lidt mere mel.
Rigtig god fornøjelse 🙂
Hilsen
Rosa
Personlig Assistent for Karina Baagø
pia tolstrup
Hej Karina, jeg er lykkelig for opskriften på dine boller ♀️.
Jeg har ikke plads til en stor maskine og mine bliver vellykkede hver gang med min håndmixer.
Jeg ser flere der har spurgt til dette, så det kan man sagtens ☺️.
Med venlig hilsen Pia T.
Vivi Busch-Christensen
Hej Karina. Denne vil jeg prøve i kommende uge. Jeg kommer helt sikkert til at bruge en neutral olie som f eks solsikkeolie istf olivenolie. jeg risikerer da ellers at olivenolie får en FOR gennemtrængende smag som mine gæster måske ikke bryder dig om til morgenmad ? Hvad tænker du? Vh Vivi
Anne Mette Kops
Hej Karina
I dag har jeg bagt dine rundstykker, og jeg ved ikke, hvad jeg har gjort galt, men jeg fik 12 små hårde boller
Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, lod dejen forhæve dobbelt tid, da der ikke rigtig skete noget.
Dejen føltes som modellervoks, da jeg formede bollerne, og de hævede overhovedet ikke
Karina Baagø
Hej Anne Mette
Det kan være flere årsager til, at dejen ikke hæver (nok), og derfor svært for mig at komme med et simpelt svar på. Helt grundlæggende skal du kunne lave en dej med elasticitet i – lige som en gluten dej – men det skal man lige lære, hvordan man gør. Måske har du pisket loppefrøskallerne for meget, så dejen er blevet for bastant? Jeg vil anbefale dig at læse teorien om Strukturmetoden® (grundmetode til glutenfrit brød) for at få en forståelse for, hvad der er vigtigt, når man bager glutenfrit. Der er en god chance for, at du finder svaret der. 🙂
Teorien finder du i bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Kh Karina