Hvis du lever glutenfrit, kan indholdet af ris i din kost blive højt. Rismel kan med fordel skiftes ud med andre meltyper i den glutenfrie bagning, for at undgå for højt indhold af uorganisk arsen fra ris, men også for at variere din kost.
Se fødevarestyrelsens retningslinjer for risprodukter og arsen i kosten her og her.
Hvis du gerne vil skære ned på rismel i din glutenfrie kost, eller tænke på din sundhed generelt, er det en rigtig god ide at bage dit glutenfrie brød selv. Så har du fuld vished for, hvad dit brød indeholder og du kan bruge de meltyper og ingredienser, der giver mening for dig i dit køkken.
Udskiftning af rismel i glutenfrit brød
Når du bruger Strukturmetoden® til glutenfrit brød har du rigtig gode muligheder for at skifte rismel ud med andre glutenfrie meltyper også stadig få et rigtig godt brød.
Det geniale ved Strukturmetoden® er nemlig, at du selv kan udskifte meltyperne i opskriften med andre glutenfrie meltyper (af korn), og stadig få et godt glutenfrit brød.
Det er altså metoden, der er det afgørende for et godt brød og ikke, om du bruger rismel, hirsemel, majsmel, boghvedemel, sorghum-mel etc.
Hvad er Strukturmetoden®?
Strukturmetoden® er en metode til glutenfrit brød, som kompenserer for den effekt, som gluten har i det almindelige brød. Med metoden kan du bage brød med god konsistens, luftig krumme og ikke mindst den gode smag af rigtigt brød. Når du har lært Strukturmetoden®, forstår du hvad der er vigtigt for at kunne bage et lækkert brød uden gluten.
Hvad kan jeg bruge i stedet for rismel i glutenfrit brød?
I princippet kan du bruge en hvilken som helst mel (baseret på korn) til dit brød med Strukturmetoden®.
Der er selvfølgelig forskel på meltyperne, og du vil altid få et andet resultat, hvis du bruger noget andet, end opskriften angiver. Men bruger du mel af korn og blander 3 eller flere slags, er du med Strukturmetoden® ret sikker på et godt resultat, hvis du kender metoden.
Mine egne favorit meltyper (udover fuldkornsrismel) til glutenfrit brød med Strukturmetoden® er:
- Majsmel
- Hirsemel
- Boghvedemel
- Sorghum-mel
- Havremel (skal være mærket glutenfri)
- Quinoamel
- Evt. 1-2 dl linsemel, kikærtemel eller lignende.
Der findes også andre gode glutenfrie meltyper, men de nævnte er dem, jeg oftest bruger og som jeg synes har både en god smag, gode næringsstoffer, bageegenskaber og også en fornuftig pris.
➡ Er du ikke vant til at eksperimentere med opskrifterne, så start med at skifte 1-2 dl af rismel ud i opskriften og se, hvordan resultatet bliver. Med tiden vil du få en fornemmelse for de forskellige meltyper, som gør at du kan bage et bedre og bedre brød, jo mere du bager.
Vil du vide mere om glutenfrit mel, kan du finde en artikel om det her.
Til alt det, der ikke er Strukturmetoden®…
Til alt andet end brød med Strukturmetoden®, er det ikke så lige til at skifte ud – hvis du altså går efter et resultat, hvor kagen/vaflen/pandekagen/brødet skal minde mest muligt om “det almindelige” i både smag, tekstur og konsistens.
Her må man selv eksperimentere og finde ud af, om det giver mening at bruge noget andet end rismel.
I bogen Kager du kender – bare glutenfri har jeg brugt fuldkornsrismel i langt de fleste opskrifter, fordi jeg synes, det giver det bedste resultat. Sammenholdt med at mængden af rismel er lille (fx 80 g til en hel kage), og at kage ikke er det, der udgør min primære kost, er jeg personligt helt okay med at bruge rismel, hver gang jeg bager en kage.
Ingen af os er ens eller har ens ønsker og præferencer, så leg med det i dit egen køkken og find den vej og balance, som passer dig.
Husk balancen
Husk, at der i følge Fødevarestyrelsen er tale om en relativt lille risiko og at ris godt kan indgå i en sund og varieret kost. Du behøver altså ikke at undlade risprodukter helt i din kost.
Tænk aldrig på enkelte dele af din kost, men se på balancen i din kost over tid. Fx hvor meget fylder risprodukter i din kost over en uge? Og hvad spiser du ellers? Måske giver det slet ikke mening for dig at ændre på rismel, hvis du har andre steder i din kost, som du er mere motiveret for at ændre eller som giver væsentlig bedre mening at ændre på.
Husk på, at vi alle er forskellige og at der er fordele og ulemper ved alle ændringer, man laver. Du skal finde den vej, der giver bedst mening i din hverdag.
Opskrifter uden rismel
Her finder du alle opskrifter på hjemmesiden uden rismel.
Johanne L Andersen
Hej karina
Jeg overvejer at købe din bog, knæk koden til glutenfri brød, men kan ikke tåle havre. Jeg oplever ret ofte at glutenfri brød indeholder havre, og jeg er ikke erfaren nok i bagningen til at kunne udskifte meltyperne. Derfor vil jeg høre, hvor mange af dine opskrifter indeholder havre? Ville jeg kunne bruge opskrifterne i din bog, selvom jeg ikke kan tåle havre?
Karina Baagø
Hej Johanne
Det lyder til, at det netop er Knæk Koden til Glutenfrit Brød, du skal have fat i. 🙂
Her får du nemlig viden om, hvordan du kan skifte havre (eller andre meltyper) ud. Der er også et afsnit, hvor du kan se præcist, hvad du kan skifte ud med. Bogen er en basisbog, der lærer dig, hvad der er vigtigt ved glutenfri brødbagning – og giver netop viden omkring udskiftning.
Jeg bruger havre i de fleste af opskrifterne i bogen, men som sagt kan det skiftes ud. Hvis du er i tvivl om bogen er noget for dig, kan du evt. låne den på biblioteket.
Kh Karina
Anna Mette
Hvorfor bruger du ikke æg eller mælk i dine opskrifter?
Karina Baagø
Hej Anna Mette
Jeg synes ikke, at brødet bliver bedre ved at bruge mælk eller æg. Jeg har eksperimenteret rigtig meget med glutenfrit brød og personligt synes jeg, at æg gør brødet mere tørt, når du bruger Strukturmetoden®. Mælk kan du fint bruge, men jeg synes at brødet bliver lige så fint med vand. 🙂