Glutenfri citronmåne – smager helt som den rigtige!
Hjemme hos os har vi opbygget et rigtig godt repertoire af lækre og velsmagende kager, som ingen gæster bemærker er glutenfrie.
Og den glutenfri citronmåne er virkelig en af favoritterne!
Denne opskrift er fra bogen Kager du kender – bare glutenfri.
Glutenfri citronmåne
Opskriften giver 1 kage i springform eller 6 små tærtefade, som jeg har lavet på billedet længere nede på siden.
Det skal du bruge
Glutenfri citronmåne:
- 175 g blødt smør
- 200 g sukker
- 3 æg
- 70 g fuldkornsrismel
- 60 g majsstivelse
- 70 g mandelmel
- 1 tsk. bagepulver
- Saft og revet skal af 1 citron
Citronglasur:
- 350 g flormelis
- 20 g blødt smør
- Saft og revet skal af 1/2 citron
- 1-2 spsk. kogende vand
Sådan gør du
Tag smør ud af køleskabet, så det kan blive blødt.
Rør smør og sukker sammen med en håndmixer.
Rør et æg i ad gangen og pisk godt imellem hvert æg.
Bland de tørre ingredienser og vend dem i dejen sammen med saft og revet skal af citron.
Kom dejen i en smurt springform på ca. 22 cm og bag den ved 180 grader varmluft i ca. 30 minutter.
Lav først glasuren, når kagen er kommet ud af ovnen og er kølet lidt af.
Rør alle ingredienser til glasur sammen med en ske eller håndmixer og fordel det på kagen.
Sådan laver du nemt tørrede citrusskiver til pynt
Du kan bruge både appelsin, lime, mandarin og citron – altså alle citrusfrugter. Kagen bliver rigtig flot, hvis du bruger flere slags.
- Vask skrællen på dine citrusfrugter.
- Skær frugterne i tynde skiver.
- Læg skiverne på køkkenrulle et lunt sted til næste dag. For eksempel ovenpå en radiator.
Frugtskiverne vil være typisk være klar efter en nat på radiatoren, men det afhænger af, hvor tykke dine skiver er, og hvor lunt de har ligget.
Opskriften på glutenfri citronmåne er udviklet af Karina Baagø. Karina har siden 2016 har arbejdet professionelt med glutenfri opskriftudvikling, glutenfri bagning og rådgivning omkring den glutenfri hverdag. Karina har udviklet Strukturmetoden til glutenfrit brød og er forfatter til 3 bøger.
Kunne du lide opskriften på glutenfri citronmåne?
Så vil du sikkert også kunne lide…
Mikala Andersen
Hej Karina
Hvor mange personer er der til I 1 portion?
Karina
Hej Mikala
Portionen passer til en springform. Hvor mange mennesker det er, ved jeg ikke. 🙂
Kh Karina
Susanne
Hvor mange cm er springformen?
Karina Baagø
Hej Susanne
Opskriften passer til en springform på ca. 22 cm. Det får jeg lige skrevet i opskriften. 🙂
Kh Karina
Ida
Hvor ser det lækkert ud!! 🙂
Rismel, hvor finder du det? Mvh Ida
Karina
Hej Ida
Rismel kan du finde i mange supermarkeder – i hvert fald de store fx Kvickly, Meny og Føtex. 🙂
Vh. Karina
Bente Jarmon
Hurra …
For én gangs skyld en kage jeg kan tåle!
Og det i denne uge hvor alle supermarkederne har fundet bagetingene frem.
Men først skal jeg have bagt et brød af mit svenske mel med lidt farin og Brødkrydderi.
Karina
Ej, hvor dejligt Bente! 🙂 Og så er det endda en rigtig lækker kage – hvis jeg selv skal sige det. 😉
Kh Karina
Lærke
Kan man fryse den ind eller er det skidt?
Mikala
Har bagt den her mange gange og får ros hver gang. Folk kan skel ikke tro den er gluten og laktose fri.
Blev kage sulten i går men havde ikke citroner og maizena hjemme. Jeg lavede den med kartoffelmel og appelsiner. Og den blev lige så fantastisk som den plejer.
Karina
Ej, hvor godt Mikala! Det lyder lækkert med appelsin. Det må jeg prøve.
Kh Karina 🙂
Mette Dresler
Hej Karina. Er det fuldkorns rismel eller er det det fine du bruger?
Karina
Hej Mette
Jeg bruger altid fuldkornsrismel, men jeg er sikker på, du kan bruge det fine også, hvis det er det, du har i skabet. 🙂
Kh Karina
Lisbeth Hansen
Hej Karina,
Har du lavet en bog med dine kageopskrifter ?
Har lige bestilt din knæk koden bog, efter at ha lånt den på biblioteket. Er vild med dine boghvede boller, og fantastisk at se hvordan det giver mening med din struktur metode.
Taaaak
Karina Baagø
Hej Lisbeth
Dejligt at høre, du kan lide bogen og Strukturmetoden! Jeg har desværre ikke udgivet en kagebog endnu, men det er helt sikkert én af fremtidsplanerne. 🙂
Bedste hilser,
Karina
Sandra
Hej Karina,
First at ll, thanks for the recipies I would like to add a comment, and please don’t take it in the wrong way, I just want to help. Sorry I write in English but my Danish is not so great
Backing powder can actually contained gluten due to cross contamination during production (not only in other countries, also in DK) and unfortunately it is not mandatory to write the “traces” in the labels (Begge foreninger siger at, det er frivilliget at skrive “indeholde af” i produkter ifølge UE lov artikel 36 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=da).)
It is important to check with the company if their product might contain gluten (I buy a gluten free backing powder).
Again it is only to share my knowledge about the topic.
Best regards
Sandra
Sanne Buerødegård
Hvilken størrelse på springform?
Jeg har fra 16 til 32 cm
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Sanne
Du kan bruge lige den du har lyst til, alt efter hvor høj du ønsker din citronmåne. Men en springform på omkring de 30 cm. plejer at være passende.
LENA Hedvig Igens
Jeg har en i familien som ikke må få mælkeprodukter og dermed smør – er det lige så fint med vegansk smør?
Rosa, Team Glutenfri
Hej Lena
Ja, du kan sagtens erstatte almindelig smør med et vegansk alternativ.
Rigtig god fornøjelse med bagningen.
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri <3
Jette Mittet
Kan ris og mandslmel erstattes af andet mel ?
Rosa, Team Glutenfri
Hej Jette
Det kan du godt, men jeg vil ikke anbefale det, da det ændrer på kagens konsistens , så du risikerer en kage der får en helt anden konsistens end tiltænkt, risikerer at smuldre mere eller bliver tør.
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri <3
Amalie
Mega god opskrift! Den er nem at lave og gå til og så smager den bare herre godt. Den er et kæmpe hit herhjemme.
Karina Baagø
Hvor dejligt at høre, du kan lide den! 🙂 Den er bestemt også et hit herhjemme hos mig!
Betina
Kan den laves dagen i forvejen?
Karina Baagø
Ja, den kan den sagtens. 🙂
Kirstine
Har du erfaring med at bruge kokossukker i opskriften, frem for hvidt raffineret sukker?
Karina Baagø
Hej Kirstine
Jeg har desværre ikke prøvet at lave den med kokossukker, men jeg ville da blot give det et skud. Mon ikke det bliver okay? 🙂
Kh Karina
mette jørgensen
Hej, kagen ser skøn ud. Kan man selv lave mandelmel ved at blende mandler ?
Mvh. Mette
Karina Baagø
Hej Mette
Jeg vil ikke anbefale selv at blende, da det er svært at få så fint mel, som det du køber. Og det skal helst være mel for at kagen får den rigtige konsistens og smag. 🙂
Kh Karina
Anette
Jeg har lige bagt kagen som muffins, og fik 11 store muffins af en portion. Jeg skal have dem med på arbejde i morgen, men hvordan mon de skal opbevares indtil da?
Karina Baagø
Hej Anette
Nu er det jo “i morgen” og jeg håber, du har fået en god løsning på opbevaring. 🙂 Fra dag til dag ville jeg blot opbevare dem i en beholder eller pose ved stuetemperatur. Er det meget lunt i rummet, kan de også komme i køleskab, men de skulle nok kunne holde sig til næste dag uden.
Jeg håber, de bliver glade på dit arbejde! 🙂
Kh Karina
Christina
Hej
Kan kagen fryses med glasur?
Vh Christina
Karina Baagø
Hej Christina
Kagen kan godt fryses med glasur, men det vil måske knække eller smuldre. Jeg ville foretrække at lave glasuren, når den skal spises. 🙂
Kh Karina
Dorthe
Hej!
Jeg opdagede denne opskrift og ville prøve at bage den, men lavede kagen som muffins i stedet for.
Jeg havde tændt ovnen på 180 grader varmluft som skrevet, så den var gennemvarm, da de blev sat ind midt i ovnen, men jeg synes hurtigt at de tog farve, så ændrede til alm. ovn samme temperatur. De fik 15 min totalt.
Kan de bages bare på alm. ovn i stedet for? Og i givet fald, hvor lang tid?
Jeg glæder mig til at smage en muffin senere
Karina Baagø
Hej Dorthe
Ja, det kan godt bages på over-/undervarme i stedet for. Ovne er meget forskellige, så du skal holde øje med dem for at vide, hvor lang tid de skal have i din ovn. Et bud er 15-20 minutter afhængig af størrelsen. Hold øje med dem, så de ikke får for meget. 🙂
Kh Karina