Glutenfri citronmåne – smager helt som den rigtige!
Hjemme hos os har vi opbygget et rigtig godt repertoire af lækre og velsmagende kager, som ingen gæster bemærker er glutenfrie.
Og den glutenfri citronmåne er virkelig en af favoritterne!
Denne opskrift er fra bogen Kager du kender – bare glutenfri.

Glutenfri citronmåne
Opskriften giver 1 kage i springform eller 6 små tærtefade, som jeg har lavet på billedet længere nede på siden.
Det skal du bruge
Glutenfri citronmåne:
- 175 g blødt smør
- 200 g sukker
- 3 æg
- 70 g fuldkornsrismel
- 60 g majsstivelse
- 70 g mandelmel
- 1 tsk. bagepulver
- Saft og revet skal af 1 citron
Citronglasur:
- 350 g flormelis
- 20 g blødt smør
- Saft og revet skal af 1/2 citron
- 1-2 spsk. kogende vand
Sådan gør du
Tag smør ud af køleskabet, så det kan blive blødt.
Rør smør og sukker sammen med en håndmixer.
Rør et æg i ad gangen og pisk godt imellem hvert æg.
Bland de tørre ingredienser og vend dem i dejen sammen med saft og revet skal af citron.
Kom dejen i en smurt springform på ca. 22 cm og bag den ved 180 grader varmluft i ca. 30 minutter.
Lav først glasuren, når kagen er kommet ud af ovnen og er kølet lidt af.
Rør alle ingredienser til glasur sammen med en ske eller håndmixer og fordel det på kagen.

Sådan laver du nemt tørrede citrusskiver til pynt

Du kan bruge både appelsin, lime, mandarin og citron – altså alle citrusfrugter. Kagen bliver rigtig flot, hvis du bruger flere slags.
- Vask skrællen på dine citrusfrugter.
- Skær frugterne i tynde skiver.
- Læg skiverne på køkkenrulle et lunt sted til næste dag. For eksempel ovenpå en radiator.
Frugtskiverne vil være typisk være klar efter en nat på radiatoren, men det afhænger af, hvor tykke dine skiver er, og hvor lunt de har ligget.
Hej Karina
Hvor mange personer er der til I 1 portion?
Hej Mikala
Portionen passer til en springform. Hvor mange mennesker det er, ved jeg ikke. 🙂
Kh Karina
Hvor mange cm er springformen?
Hej Susanne
Opskriften passer til en springform på ca. 22 cm. Det får jeg lige skrevet i opskriften. 🙂
Kh Karina
Hvor ser det lækkert ud!! 🙂
Rismel, hvor finder du det? Mvh Ida
Hej Ida
Rismel kan du finde i mange supermarkeder – i hvert fald de store fx Kvickly, Meny og Føtex. 🙂
Vh. Karina
Hurra …
For én gangs skyld en kage jeg kan tåle!
Og det i denne uge hvor alle supermarkederne har fundet bagetingene frem.
Men først skal jeg have bagt et brød af mit svenske mel med lidt farin og Brødkrydderi.
Ej, hvor dejligt Bente! 🙂 Og så er det endda en rigtig lækker kage – hvis jeg selv skal sige det. 😉
Kh Karina
Kan man fryse den ind eller er det skidt?
Det kan du sagtens. 🙂
Har bagt den her mange gange og får ros hver gang. Folk kan skel ikke tro den er gluten og laktose fri.
Blev kage sulten i går men havde ikke citroner og maizena hjemme. Jeg lavede den med kartoffelmel og appelsiner. Og den blev lige så fantastisk som den plejer.
Ej, hvor godt Mikala! Det lyder lækkert med appelsin. Det må jeg prøve.
Kh Karina 🙂
Hej Karina. Er det fuldkorns rismel eller er det det fine du bruger?
Hej Mette
Jeg bruger altid fuldkornsrismel, men jeg er sikker på, du kan bruge det fine også, hvis det er det, du har i skabet. 🙂
Kh Karina
Hej Karina,
Har du lavet en bog med dine kageopskrifter ?
Har lige bestilt din knæk koden bog, efter at ha lånt den på biblioteket. Er vild med dine boghvede boller, og fantastisk at se hvordan det giver mening med din struktur metode.
Taaaak
Hej Lisbeth
Dejligt at høre, du kan lide bogen og Strukturmetoden! Jeg har desværre ikke udgivet en kagebog endnu, men det er helt sikkert én af fremtidsplanerne. 🙂
Bedste hilser,
Karina
Hej Karina,
First at ll, thanks for the recipies I would like to add a comment, and please don’t take it in the wrong way, I just want to help. Sorry I write in English but my Danish is not so great
Backing powder can actually contained gluten due to cross contamination during production (not only in other countries, also in DK) and unfortunately it is not mandatory to write the “traces” in the labels (Begge foreninger siger at, det er frivilliget at skrive “indeholde af” i produkter ifølge UE lov artikel 36 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32011R1169&from=da).)
It is important to check with the company if their product might contain gluten (I buy a gluten free backing powder).
Again it is only to share my knowledge about the topic.
Best regards
Sandra
Hej!
Vi har boghvedemel derhjemme. Tror du at det kan erstatte rismel? 🙂
Hej Anna-Bjørg
Den bliver måske lidt mere tung og måske vil den lidt skarpe smag fra boghvede smage igennem. Jeg tror ikke det er optimalt, men jeg kunne godt finde på at give det et skud alligevel. Hvem ved, om det bare fungerer? 🙂
KH Karina
Hvilken størrelse på springform?
Jeg har fra 16 til 32 cm
Hej Sanne
Du kan bruge lige den du har lyst til, alt efter hvor høj du ønsker din citronmåne. Men en springform på omkring de 30 cm. plejer at være passende.
Jeg har en i familien som ikke må få mælkeprodukter og dermed smør – er det lige så fint med vegansk smør?
Hej Lena
Ja, du kan sagtens erstatte almindelig smør med et vegansk alternativ.
Rigtig god fornøjelse med bagningen.
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri <3
Kan ris og mandslmel erstattes af andet mel ?
Hej Jette
Det kan du godt, men jeg vil ikke anbefale det, da det ændrer på kagens konsistens , så du risikerer en kage der får en helt anden konsistens end tiltænkt, risikerer at smuldre mere eller bliver tør.
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri <3
Mega god opskrift! Den er nem at lave og gå til og så smager den bare herre godt. Den er et kæmpe hit herhjemme.
Hvor dejligt at høre, du kan lide den! 🙂 Den er bestemt også et hit herhjemme hos mig!
Kan den laves dagen i forvejen?
Ja, den kan den sagtens. 🙂
Har du erfaring med at bruge kokossukker i opskriften, frem for hvidt raffineret sukker?
Hej Kirstine
Jeg har desværre ikke prøvet at lave den med kokossukker, men jeg ville da blot give det et skud. Mon ikke det bliver okay? 🙂
Kh Karina
Hej, kagen ser skøn ud. Kan man selv lave mandelmel ved at blende mandler ?
Mvh. Mette
Hej Mette
Jeg vil ikke anbefale selv at blende, da det er svært at få så fint mel, som det du køber. Og det skal helst være mel for at kagen får den rigtige konsistens og smag. 🙂
Kh Karina
Jeg har lige bagt kagen som muffins, og fik 11 store muffins af en portion. Jeg skal have dem med på arbejde i morgen, men hvordan mon de skal opbevares indtil da?
Hej Anette
Nu er det jo “i morgen” og jeg håber, du har fået en god løsning på opbevaring. 🙂 Fra dag til dag ville jeg blot opbevare dem i en beholder eller pose ved stuetemperatur. Er det meget lunt i rummet, kan de også komme i køleskab, men de skulle nok kunne holde sig til næste dag uden.
Jeg håber, de bliver glade på dit arbejde! 🙂
Kh Karina
Hej
Kan kagen fryses med glasur?
Vh Christina
Hej Christina
Kagen kan godt fryses med glasur, men det vil måske knække eller smuldre. Jeg ville foretrække at lave glasuren, når den skal spises. 🙂
Kh Karina
Hej!
Jeg opdagede denne opskrift og ville prøve at bage den, men lavede kagen som muffins i stedet for.
Jeg havde tændt ovnen på 180 grader varmluft som skrevet, så den var gennemvarm, da de blev sat ind midt i ovnen, men jeg synes hurtigt at de tog farve, så ændrede til alm. ovn samme temperatur. De fik 15 min totalt.
Kan de bages bare på alm. ovn i stedet for? Og i givet fald, hvor lang tid?
Jeg glæder mig til at smage en muffin senere
Hej Dorthe
Ja, det kan godt bages på over-/undervarme i stedet for. Ovne er meget forskellige, så du skal holde øje med dem for at vide, hvor lang tid de skal have i din ovn. Et bud er 15-20 minutter afhængig af størrelsen. Hold øje med dem, så de ikke får for meget. 🙂
Kh Karina
Kan man bruge majsmel frem for majsstivelse?
Ja, det kan du godt. 🙂