Glutenfri citronmåne – smager helt som den rigtige fra supermarkedet.
Og ja, det er måske ikke den vildeste kulinariske oplevelse, men det er en klassiker, som man – som så mange andre – lige pludselig kan komme til at savne, hvis man ikke længere spiser mad med gluten.
Når den glutenfrie diæt flytter ind i familien, bliver både brød, kage og alt andet mad en udfordring. Det var det i hvert fald for os! Og mange tanker melder sig…
Vil det være nemmere, hvis hele familien spiste glutenfrit?
Vil mit barn føle sig udenfor…?
Og hvordan bager man overhovedet glutenfrit brød?
Mange spørgsmål bliver ved med at være svære.
Men mange ting bliver med tiden heldigvis hverdag.
Hjemme hos os har vi opbygget et rigtig godt repertoire af lækre og velsmagende kager, som ingen gæster bemærker er glutenfrie.
Og den glutenfri citronmåne er virkelig en af favoritterne!
Opskriften på glutenfri citronmåne
Kagen er både naturlig glutenfri, low FODMAP og kan sagtens laves laktosefri eller helt mælkefri.
Opskriften giver 1 kage i springform eller 6 små tærtefade, som jeg har lavet på billedet.
Dette skal du bruge til glutenfri citronmåne:
- 175 g smør (Smørbar Blok kan bruges til mælkefri udgave)
- 200 g sukker
- 3 æg
- 140 g rismel (jeg bruger fuldkornsrismel, men almindelig rismel eller sorghummel kan også bruges)
- 60 g majsstivelse (Maizena eller et andet mærke)
- 1 tsk. bagepulver*
- Saft og revet skal af 1 citron
Dette skal du bruge til citronglasur:
- 350 g flormelis
- 20 g smeltet smør
- Saft og revet skal af 1/2 citron
- 1-2 spsk. kogende vand
*
Er der gluten i bagepulver?
På mine glutenfrie bagekurser bliver jeg ofte spurgt, hvor man finder glutenfri bagepulver.
Jeg ved ikke, hvor idéen om, at bagepulver indeholder gluten, er opstået, men jeg er aldrig stødt på bagepulver med gluten i i Danmark siden 2012, hvor jeg begyndte at bage glutenfrit. (Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med at det ikke findes!)
Derfor tør jeg godt sige, at almindeligt dansk bagepulver er glutenfrit. Men du skal selvfølgelig altid tjekke ingredienserne selv!
Jeg tænker, at spørgsmålet måske stammer fra udlandet, hvor man måske bruger hvede som stivelsen i bagepulver. I min bagepulver fra supermarkedet er stivelsen fra majs.
Spørgsmålet er jo reelt nok. Mit svar er indtil videre, at jeg aldrig har set gluten i bagepulver i Danmark.
Sådan laver du glutenfri citronmåne
Smelt smør og rør det sammen med sukker med en håndmixer.
Rør et æg i ad gangen og pisk godt mellem hvert æg.
Bland rismel, majsstivelse og bagepulver sammen og rør det i dejen sammen med saft og revet skal af citron.
Dejen passer til enten 6 små tærtefade (11 cm) eller en almindelig springform. Husk at smøre formen med fedtstof eller bruge bagepapir.
Indstil din ovn på 180 grader varmluft og sæt kagen ind, når den er varm.
De små tærter skal bage ca. 15 minutter og én stor ca. 30 minutter.
Glasuren stivner hurtigt, så lav den først lige inden du skal bruge den.
Når kagen er kølet af røres alle ingredienser til glasur sammen og smøres på kagen. Pynt kagen med revet citronskal eller tørrede citrusskiver som på billedet.
Sådan laver du nemt tørrede citrusskiver til pynt

Du kan bruge både appelsin, lime, mandarin og citron – altså alle citrusfrugter. Kagen bliver rigtig flot, hvis du bruger flere slags.
- Vask skrællen på dine citrusfrugter.
- Skær frugterne i tynde skiver.
- Læg skiverne på køkkenrulle et lunt sted til næste dag. For eksempel ovenpå en radiator.
Frugtskiverne vil være typisk være klar efter en nat på radiatoren, men det afhænger af, hvor tykke dine skiver er, og hvor lunt de har ligget.

Opskriften på glutenfri citronmåne er udviklet af Karina Baagø. Karina har siden 2016 har arbejdet professionelt med glutenfri opskriftudvikling, glutenfri bagning og rådgivning omkring den glutenfri hverdag. Karina har udviklet Strukturmetoden til glutenfrit brød og holder kurser i glutenfri bagning.
Kunne du lide opskriften på glutenfri citronmåne?
Så vil du sikkert også kunne lide…
- Glutenfri bananmuffins (mælkefri)
- Glutenfri chokoladevafler (mælkefri)
- Bagebogen Knæk koden til Glutenfrit Brød
Kunne du lide citronmånen? DEL den endelig med andre!
Du er altid velkommen til at dele et link – men spørg om lov før du kopierer billeder eller tekst.
Hej Karina
Nu har jeg ikke været igang så længe med glutenfrit, laktosefrit. Og Low FODMAP er ret nyt for mig.
Men jeg forstår ikke hvorfor vi må spise sukker, hvis low FODMAP er noget med sukkerarter vi har svært ved at nedbryde?
Jeg synes dine opskrifter (desserter) ser rigtig lækre ud. Jeg har dog ikke prøvet dem endnu, da sukkeret bekymre mig.
Jeg glæder mig rigtig meget til at lære mere om det til din workshop i næste uge.
Hej Grada
Dejligt du spørger! 🙂
Sukkerarter er en fællesbetegnelse for en gruppe kulhydrater – og det er helt rigtigt at nogle af dem er FODMAPs og derfor kan skabe problemer i en sart mave, når de nedbrydes. Prøv at tænke på kulhydrater (og mad generelt), som en kemisk formel eller et molekyle. Det er nemlig det, det er. 🙂 Det vil sige, at alt, hvad vi spiser, skal spaltes og nedbrydes i tarmen, for at kroppen kan optage det og bruge det i cellerne. Og fordi der er forskel på, hvordan sukkerarterne er opbygget i molekyler, er der også forskel på hvordan de fordøjes og nedbrydes. Almindeligt sukker kan kroppen nedbryde uden de store gener. Men nogle af de andre sukkerarter nedbrydes af bakterier i tarmen, og det danner gas, når de nedbrydes. Lige som når brød hæver og danner lufthuller eller når øl fermenteres. Det er den proces, der sker i tarmen og det kan give gener, når man har en følsom mave. Derfor er der ikke restriktioner på almindeligt sukker i low FODMAP diæten. MEN diæten er heller ikke svaret på alt, så jeg vil altid anbefale at mærke efter, hvad der sker i din krop, når du spiser sukker. Og hvis du får gener af det, skal du selvfølgelig skære ned på det, selvom det ikke er FODMAPs.
Vi kommer selvfølgelig til at tale meget mere om det her på workshoppen og bootcampen, hvor jeg også gerne giver en længere forklaring på sukkermolekylerne. Men jeg håber det gav lidt svar nu – ellers skriv endelig igen. 🙂
Kh Karina
Hej Karina
Hvor mange personer er der til I 1 portion?
Hej Mikala
Portionen passer til en springform. Hvor mange mennesker det er, ved jeg ikke. 🙂
Kh Karina
Hvor ser det lækkert ud!! 🙂
Rismel, hvor finder du det? Mvh Ida
Hej Ida
Rismel kan du finde i mange supermarkeder – i hvert fald de store fx Kvickly, Meny og Føtex. 🙂
Vh. Karina
Hurra …
For én gangs skyld en kage jeg kan tåle!
Og det i denne uge hvor alle supermarkederne har fundet bagetingene frem.
Men først skal jeg have bagt et brød af mit svenske mel med lidt farin og Brødkrydderi.
Ej, hvor dejligt Bente! 🙂 Og så er det endda en rigtig lækker kage – hvis jeg selv skal sige det. 😉
Kh Karina
Har bagt den her mange gange og får ros hver gang. Folk kan skel ikke tro den er gluten og laktose fri.
Blev kage sulten i går men havde ikke citroner og maizena hjemme. Jeg lavede den med kartoffelmel og appelsiner. Og den blev lige så fantastisk som den plejer.
Ej, hvor godt Mikala! Det lyder lækkert med appelsin. Det må jeg prøve.
Kh Karina 🙂
Hej Karina. Er det fuldkorns rismel eller er det det fine du bruger?
Hej Mette
Jeg bruger altid fuldkornsrismel, men jeg er sikker på, du kan bruge det fine også, hvis det er det, du har i skabet. 🙂
Kh Karina
Hej Karina,
Har du lavet en bog med dine kageopskrifter ?
Har lige bestilt din knæk koden bog, efter at ha lånt den på biblioteket. Er vild med dine boghvede boller, og fantastisk at se hvordan det giver mening med din struktur metode.
Taaaak
Hej Lisbeth
Dejligt at høre, du kan lide bogen og Strukturmetoden! Jeg har desværre ikke udgivet en kagebog endnu, men det er helt sikkert én af fremtidsplanerne. 🙂
Bedste hilser,
Karina