Jeg har savnet et mere groft glutenfrit brød med surdej og masser af kerner. Så søndagsbrødet sad lige i skabet – glutenfri med surdej og masser af kerner! Min surdej har nemlig stået stille de sidste måneder og jeg har kun fået bagt med gær – og det har været virkelig lækkert, men jeg kom til at savne et mere groft glutenfrit franskbrød med surdej. Så i weekenden fik jeg endelig gang i min surdej igen og bagte det lækreste glutenfri brød med surdej og kerner – og jeg var selv pænt begejstret for det! 🙂 Og så var det i øvrigt temmelig lækkert at starte søndagen med sådan et brød!
Jeg bager rigtig meget på slump (- og laver mad sådan i det hele taget!). I starten da jeg bagte glutenfrit var det ret tilfældigt, om brødet blev godt, fordi jeg altid liiige skal ændre lidt i opskriften. Men efter jeg har lært teknikkerne for, hvordan glutenfri brød hæver, bliver lækkert og luftigt, kan jeg altid bage godt brød på slump. Fordi jeg ved, hvordan dejen skal opføre dig, for at give et godt brød.
(Og det er lige præcis det, deltagerne på mine workshops lærer: T-E-K-N-I-K-K-E-N til brød uden gluten. Så de altid kan bage lækkert brød – uanset meltype og mængde af kerner. Du kan tjekke mine workshops ud her).
Glutenfri brød med surdej og masser af kerner
- 6 dl lunken vand
- 8-10 g gær
- 1,5 dl surdej
- 3 spsk. fiberHUSK
- ½ dl hørfrø
- ½ dl solsikkekerner
- 3/4 dl sesamfrø
- 3/4 dl knækket boghvede
- 1,5 tsk. salt
- 2 dl hirseflager
- 2 dl fuldkornsrismel
- 2 dl majsmel
- 1 dl majsstivelse (fx Maizena)
- ½ dl olivenolie
(Læs også: Min guide til godt glutenfrit brød).
Start med at røre gær ud i lunken vand og derefter fiberHUSK. Rør fibrene på maskine ved høj hastighed og sørg for at de røres ud med det samme, så de ikke klumper. Rør fibrene på høj hastighed indtil de bliver til en meget tyk gelemasse. Lad dem hvile i 10 minutter derefter, så de får tid til at trække væske til sig.
Bland imens resten af de tørre ingredienser. Tilsæt olivenolie, surdej og rør mel og kerner i lidt ad gangen imens du kører på lav hastighed på din røremaskine. Det er vigtigt, at melet når at blive æltet godt ind i dejen. Rør derefter dejen på høj hastighed i 10 minutter.
Form dejen som du ønsker dit brød på en bageplade og lad brødet hæve natten over under et fugtigt viskestykke.
Om morgenen varmer du ovnen op til 230 grader varm luft og bager brødet i 55 minutter. Måske imens du tager en ekstra lur under dynen… 🙂
Brødet skal lyde hult, når du banker under bunden. Mine erfaring er, at det først er færdigt efter 55 minutter. Hvis brødet bliver meget mørkt, kan du skrue ned på 200 grader de sidste 20 minutter af bagetiden.
Hej Anne
Dejligt du har fundet bloggen og kan lide den!
Surdej kan du lave af lige dele vand og glutenfri mel blandet sammen. Lad det stå på køkkenbordet uden låg indtil det begynder at lugte surt og boble. Du kan evt. tilsætte en anelse gær (som en ært), så går det lidt hurtigere.
Lige nu holder jeg kun kurser i Silkeborg. Men jeg samarbejder med http://www.hedehusgaard.dk, hvis du har brug for overnatning (transport ml. workshop og overnatning, kan vi finde ud af).
Bedste hilsner,
Karina
Åhh hvor surt skal det være, det skal ikke blive grøn-blåt vel?!!…
Hej Lisbeth
Jeg havde helt glemt at svare dig! Undskyld!
Surdej må endelig ikke blive muggen. Så skal den kasseres. Hvor sur den skal være er egentlig en smagssag, så længe der ikke den ikke rådner. Hvis du lader den stå længe uden at fodre den, bliver den mere sur. Personlig kan jeg nok bedst lide, når den bliver fodret dagligt.
Knus K
Hej Karina!
hvad fodrer du den med?
Hilsen Elissabeth
Hej Elissabeth
Jeg fodrer surdejen med majsmel, rismel, havremel, boghvedemel eller hvad jeg lige har. Prøv dig lidt frem, de giver allesammen forskellig smag til surdejen. 🙂
Vh Karina
Hej! Jeg har netop kastet mig ud i (glutenfri) surdej, men savner opskrifter. Vil helt sikkert prøve denne! Tror du brødet kan laves som boller? Og har du en opskrift på glutenfrit surdejs “rugbrød”?
Vh Maria
Hej Maria
du kan sagtens lave det som boller. Det er også rigtig lækkert. 🙂 Vær sikker på, at bollerne lyder hele hule, når du banker dem under bunden, inden du tager dem ud af ovnen. Ellers er de ikke færdigbagte.
Jeg har desværre ikke en opskrift på glutenfrit surdejsrugbrød. Endnu. 😉
Bedste hilsner
Karina
Har du en opskrift på hvordan jeg starter en surdej? Har aldrig bagt med glutenfri surdej.. Mvh Gry
Hej Gry
Jeg har som sådan ikke en opskrift. Men du blander bare lige dele glutenfrit mel og vand (1 dl af hver) i et glas (uden tætsluttet låg) og lader det stå på køkkenbordet indtil det bliver surt og begynder at boble. Derefter kan du bruge af den og fodrer den med lige dele vand og mel, når du har taget af den. Bruger du den ikke ofte, skal den på køl og lige vækkes til live ved stuetemperatur en dags tid inden, den skal burges.
Du kan i princippet bruge alle slags mel, men det giver forskellig smag og luft. Så det er bare med at prøve sig lidt frem…
Kh Karina
Hej Karina
Tak for en super god opskrift og teknik til glutenfri bagning.
Har lige bagt det som “rugbrød”, hvor jeg skiftede noget af melet ud med havremel og tilsatte 3 spsk Carob, så det det blev mørkt som rugbrød.
Kh Helle
Hej Helle
Det lyder da også bare super lækkert! Det må jeg prøve. 🙂
Kh Karina
Hej.
Jeg spiser efter min blodtype. Dog undgår jeg for meget stivelse pga inflammation( gigt og diabetes) .
Kan du lave en brødopskrift til mig af havre, quinoa, hørfrø, græskarkerner, olivenolie, evt. den gule HUSK og loppefrøskaller. Gerne surdej.
på forhånd tak.
Inger
Hej Inger
Du er velkommen til at holde øje med bloggen og se, om der kommer noget, du kan bruge med tiden.
Hvis du gerne vil have mig til at lave noget specielt til dig, må du meget gerne sende mig en mail på [email protected] med deltaljerne om hvad du ikke spiser. Så vil jeg gerne sende dig et tilbud på at få udviklet opskrifter mm. til dig.
Endelig er du velkommen til at kikke på mine bageworkshops. Her lærer du at bage glutenfrit og selv rette opskrifterne til, hvis der er nogle meltyper, du ikke tåler.
Bedste hilsner,
Karina
Hej Karina
Jeg har lige fået konstateret glutenintolerance, og googler derfor ivrigt på glutenfriopskrifter. Undervejs fandt jeg din side.
Jeg bager en del og bl.a.rugbrød til min datterens store familie og mig selv. Jeg plejer at tage et bæger surdej fra, når dejen har stået et døgn og hævet, inden jeg kommet rugkerner og hvidtøl i.
Kan man bruge samme fremgangsmåde til glutenfrit “ rugbrød “ både hvad angår surdejen, der tages fra til næste bagning, og de to dages fabrikationstid? Jeg er klar over, at jeg den eller måske de første gange skal bruge den nylavede surdej. Det gjorde jeg også, da jeg startede mine rugbrød op.
Venlig hilsen
Jette Seier Poulsen
Hej Jette
Jeg ser ingen grund til, at du ikke kan tage denne metode med over i den glutenfri bagning, så giv det endelig et forsøg. Det er jo dejligt, hvis man kan holde fest i nogle af de gamle vaner. 🙂
Kh Karina
Hej
Jeg har ingen røremaskine. Kan jeg bruge en hånd i er med dejkroge? Hvis ja, er tiden den samme? Jeg mener, skal jeg røre lige så længe?
Mange hilsner
Vibeke
Hej
Må sige at jeg er mega glad for dine bøger og opskrifter
Jeg har nu begivet mig ud i surdej og har forsøgt mig med denne opskrift. Dejen bliver super fin og hæver flot op i går, men i morges da jeg skulle sætte dem i oven er hævelsen faldet En del og brødet hæver ikke op igen under bagning. så det er blevet ret fladt er det normalt ?
Mvh. Winnie
Hej Winnie
Hvor er det sejt, at du har begivet dig ud i surdejen.
Når der er så varmt og lummert, som der er disse nætter, så går det desværre udover dejen, når den står ude og hæver natten over, så hævningen kollapser lidt. Så det er helt normalt i den lumre varme, som vi har nu. Jeg ville ikke lade det hæve natten over, men bage det efter nogle timers hævning.
Håber dit næste forsøg sidder lige i skabet.
Med venlig hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig assistent for Karina Baagø
Hej.
Tak for skønne opskrifter.
Jeg er lidt ny i det glutenfri
Når du skriver “hæve natten over”. Er det så ved stuetemperatur, i køleskab eller rvt blot i et køligt rum.
Mange hilsner Bente
Hej Bente
De kan sagtens hæve natten over på køkkenbordet, men kan også koldhæve i køleskabet. Det letteste er at lade dem hæve tildækket under et fugtigt viskestykke på køkkenbordet. Så er de lige til at putte i ovnen.
Rigtig god fornøjelse med bagningen
Hilsen
Rosa
Personlig Assistent for Karina Baagø
Hvor længe kan brødet holde sig i køleskabet og kan man fryse det ned?
Hej Ellen
Det kan fint holde sig i en lille uge i køleskabet, i en lufttæt pose. Men det kan sagtens fryses og bliver bedre af at blive frosset ned og så tage nogle skiver op fra dag til dag, frem for at have det liggende i køleskabet, hvor det nemt bliver tørt.
Hilsen
Rosa Jensen
Personlig assistent for Karina Baagø
Hej igen
Hvad kan der være i dette brød som man ikke kan tåle?
Har haft lidt åndenød og meget hævede ben samt meget utilpas.
Kunne være rart at der stod allergier i opskrifterne.
Hej Ellen
Hvor træls at du har været utilpas. I forhold til symptomerne vil jeg råde dig til at kontakte din egen læge.
Hilsen
Rosa, Perlonlig Assistent for Karina Baagø
Fantastisk opskrift, jeg brugte dog 3,5 spiseske fiberHUSK. Dejen var overraskende nem at arbejde med, jeg kan dårligt få armene ned. Jeg bagte et brød i form og to boller. Fin hævning og flot farve.