Jeg er blevet ret vild med disse glutenfri pirogger. Jeg har dem som en buffer i fryseren. Til hurtig aftensmad, madpakken eller måske som buffer i fryseren på arbejde til de dage, hvor frokosten glipper.
Der bliver ca. 12 pirogger af en portion – meget afhængig af din udstikkers størrelse.
Glutenfri pirogger
Til dejen skal du bruge:
- 5 dl håndlunt vand
- 25 g gær
- 2 spsk. fiberHUSK
- 2 spsk. olivenolie
- 2 tsk. salt
- 100 g hirseflager
- 200 g fuldkornsrismel
- 100 g majsmel
- 100 g majsstivelse (fx Maizena)
Start med at røre gær ud i vand og derefter fiberHUSK. Rør fiberHUSK på din røremaskine ved høj hastighed, indtil de danner en meget tyk gelemasse. Lad fibermassen hvile i 10 minutter.
Rør derefter resten af ingredienserne i lidt ad gangen og ælt dejen ved lav hastighed, indtil den er samlet og derefter ved høj hastighed i 5 minutter mere.
Lad dejen hæve i 30 minutter og lav imens fyldet.
OBS: hver portion fyld rækker til én portion dej. Så enten skal du 1. vælge én slags fyld, 2. halvere opskriften på fyldet og bruge begge salgs, 3. lave dobbelt portion dej. Svært valg! 😉
Vegansk pirogfyld med karry, kikærter og porre
- 300 g kartofler eller pastinakker
- 200 g gulerod
- 1 dåse kikærter
- Toppen af 1 porre
- 1-2 spsk. karry (jeg kan godt lide smagen kraftig og bruger 2 spsk.)
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 2 tsk. salt + lidt peber
- 3 dl vand + Maizena/majsstivelse til jævning
- Olivenolie til stegning og pensling
Vask og hak porren. Skræl kartofler/pastinakker og gulerødder og skær dem i små tern. Svits kartofler, porre og gulerødder i krydderier i et par minutter. Tilsæt vand og salt og lad det simre indtil grøntsagerne begynder at blive lidt møre. De skal stadig have bid. Tilsæt kikærter og evt. mere vand og smag til med salt og peber. Lav en jævning med majsstivelse og vand og jævn sovsen. Lad fyldet køle af.
Pirogfyld med oksekøb
- 400 g hakket oksekød
- 1 peberfrugt i din yndlingsfarve
- 200 g friske tomater
- 170 g majs
- 1 dåse tomatpasta (140 g)
- 1 spsk. stødt koriander
- 1 spsk. spidskommen
- 1 spsk. oregano
- 1 spsk. paprika
- salt
Svits oksekød indtil det bruner og tilsæt krydderier. Hak tomater og peberfrugt i ønsket størrelse (jeg kan godt lide peberfrugten finthakket og tomaterne i forholdsvis store stykker) og lad det simre et par minutter sammen med oksekød. Tilsæt derefter tomatpasta og majs. Varm det hele igennem og smag til med salt.
Når dejen er hævet…
Rul dejen ud i samme tykkelse som pizzadej og tryk små cirkler ud med en tallerken, skål eller udstikker, som er 8-10 cm i diameter. Brug mere rismel eller majsmel til at rulle dejen ud, hvis den er svær at håndtere.
Fyld halvdelen af cirklerne med fyld og luk den anden halvdel hen over fyldet, så det danner en halvmåne. Mos en gaffel ned i kanten, så dejen lukker tæt om fyldet. Pas på ikke at fylde piroggerne alt for meget, så vil dejen nemlig have svært ved at holde sig lukket om piroggen.
Pensel piroggerne med olivenolie og drys evt. med et krydderi eller flagesalt. Bag dem i ovnen i 15-20 minutter ved 230 g varmluft til de er sprøde i kanten.
Frys de glutenfri pirogger, som du ikke spiser samme dag.
Karina
Hej Christine
Du kan bruge kartoffelmel i stedet for majsstivelse. I stedet for majsmel kan du forsøge dig med boghvedemel, rismel, sorghum eller hirsemel.
God fornøjelse. 🙂
Kh Karina
Mikala
Hej.
Kan man bruge opskriften på dejen til at lave tærte med? Og i så fald, vil du da forbage den inden fyld kommes i? Mvh Mikala
Rosa Jensen
Hej Mikala
Det er ikke en tærtedej, men en gærdej. Så du vil få noget der minder mere om pizza end tærte. Så hvis det er en tærte du går efter, så nej, det kan den ikke.
/Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Lise
Hej Karina – tak for din fantastiske opskrifter som har givet mig lyst til at bage glutenfrit igen. Har du en god erstatning til hirseflager – som jeg synes smager alt for meget af sæbe 😉 Mvh. Lise
Karina Baagø
Hej Lise
Mange tak for dine søde ord! Jeg er super glad for at høre, du har fået bagelysten tilbage. 🙂
Du kan fx bruge (glutenfri) havregryn i stedet for hirseflager.
Kh Karina
Julie
Hej Karina.
Først vil jeg lige spørge om hvordan skal dejen se ud / føles når den er som den skal være?
Jeg synes den var enormt svær at arbejde med og gik i stykker hele tiden.
Dernæst synes jeg de bliver hårde når de bliver bagt, selvom jeg følger opskriften og er opmærksom når de er i ovnen.
Karina Baagø
Hej Julie
Det er ret svært at svare på på skrift, hvordan dejen skal være for at være optimal. Det er et håndværk, som skal læres og en fornemmelse, som man skal have – lige som når man bager et godt glutenholdigt brød.
Når det så er sagt, så tyder det på, at der er noget med dejen, som ikke er optimal. En glutenfri dej er mere sårbar og slet ikke så elastisk som en almindelig dej. Så den skal måske håndteres med en let hånd. Men den skal gerne kunne rulles ud. Hvis den bliver hård efter bagning, tyder det også på, at der er noget, der ikke er optimalt med dejen.
Jeg vil anbefale dig at læse om Strukturmetoden i bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød. Den kan købes her på siden, i boghandlen eller lånes på biblioteket. Du er også meget velkommen i min facebookgruppe, hvor der er meget hjælp at hente. Den finder du her: https://www.karinabaagoe.dk/facebookgruppe.
Kh Karina 🙂