Dette er en guide til dig, der skal købe glutenfri slik. Til dig selv eller en anden, som ikke spiser eller tåler gluten.
Hvordan ved jeg, om slik er glutenfri?
Har du nogensinde lært at læse en varedeklaration?
Måske ikke?
Men det skal du kunne for at finde frem til, hvilket slik, der er fri for gluten.
Og bare rolig; Det er ikke svært.
Og jeg skal nok give dig nogle eksempler, så du selv bliver klar til at gå i supermarkedet og finde det slik, der er glutenfrit.
Kan du give mig en liste over godkendte produkter?
Det kunne jeg godt, men det vil kræve vedvarende arbejde at sørge for at listen hele tiden er opdateret, da producenterne nemt kan ændre i ingredienserne.
Derfor vil jeg meget hellere lære dig, hvordan du selv kan finde ud af hvilket slik, der er glutenfri. Så behøver du nemlig ikke at spørge eller at slå op i en listehver gang, du skal købe glutenfri slik.
Har du brug for en nem løsning nu og her, kan du købe slik i butikker, som kun forhandler glutenfrie varer. Det kan fx være Løvegården.
Slik kan sagtens være glutenfri, selvom det ikke er mærket med “Glutenfri”
Om en vare er glutenfri eller ej afhænger overordnet af, om der er brugt en råvare til produktionen, som indeholder gluten.
Når producenterne ikke mærker alle varer, som er fri for gluten, er det fordi, der er store krav til mærkningen.
Det betyder, at der faktisk er rigtig meget almindeligt slik, som er helt fri for gluten – også selvom der ikke står “glutenfri” på det. Så du behøver ikke at kikke efter de dyre hylder med specialvarer, når du skal købe slik til dig selv eller en glutenfri fødselsdagsgæst.
Hvornår er en vare mærket med “glutenfri”?
Når almindeligt slik er glutenfrit uden at være mærket med ”glutenfri”, kan det sammenlignes med, at mælk og grøntsager er fri for gluten, selvom det ikke er mærket med ”glutenfri”. Mælk og ost er fra naturens side fri for gluten – det samme er slik, HVIS der ikke er brugt glutenholdige ingredienser.
Men derfor er det langt fra sikkert, at der står glutenfri på det.
Hvornår er en vare mærket med “glutenfri”?
Der er regler for, hvornår en vare må være mærket med “glutenfri”. Bl.a. er der krav om, at glutenindholdet skal være under en vis grænse, og at fødevaren ikke fra naturens side må være fri for gluten. (Så mælk og grøntsager MÅ faktisk ikke mærkes med “glutenfri”…)
Derudover er det producentens valg, om en fødevare skal mærkes med glutenfri. Og det er langt fra alle producenter, der har interesse i mærkningen.
Sådan finder du glutenfri slik
Når du skal finde ud af, om du kan spise almindeligt slik, som ikke er mærket med ”glutenfri”, skal du kikke efter de fremhævede ingredienser i ingredienslisten. Det er nemlig allergenerne, der er fremhævet, for det skal de være ifølge EU-lovgivningen.
I mange varedeklarationer, er allergenerne fremhævede med fed skrift eller med STORE BOGSTAVER. Men de kan fx også være fremhævede ved overstregning med farve eller med streg under.
Du kan altså nøjes med at lade blikket vandre igennem ingredienslisten og tjekke de fremhævede ingredienser.
Er der ingen fremhævede ingredienser, er der ikke gluten i slikket.
Når du skal finde ud af, om der er gluten i slikket, skal du kikke efter, om der er brugt ingredienser med gluten i varen.
De eneste råvarer, som indeholder gluten er: hvede*, rug, byg og havre.
Altså de fire danske kornsorter.
Og derfor er det faktisk det eneste, du skal huske på. Og det eneste, du skal kikke efter i varedeklarationen.
*Vær opmærksom på, at spelt, emmer, enkorn mf. er hvedesorter, og derfor også indeholder gluten! Du finder næppe slik med disse hvedesorter, men der findes bl.a. kiks lavet af spelt.
Eksempler
Jeg har fundet et par eksempler fra Haribo på, hvordan du ser i varedeklarationen, om der er gluten i slikposen.
De fleste slikproducenter har en ingrediensliste på deres hjemmeside præcis som de eksempler, du ser her.
Næringsindholdet (som jeg har sat kryds over) skal du ikke bruge til noget i denne sammenhæng. Det er udelukkende ingredienslisten, som du skal kikke efter.
(Vær opmærksom på, at producenterne kan ændre deres ingredienser uden varsel og derfor kan dette være forældet. Dette er udelukkende eksempler på ingredienslister – du skal altid tjekke slikposen selv!)
I ingredienslisten til Haribo Ferksner, kan du se, at der ikke er nogen fremhævede ingredienser. De er altså glutenfri.
Et andet eksempel på glutenfri slik er Haribo Top Star Mix. Der finder vi nemlig heller ikke fremhævede ingredienser.
I Haribo Labre Larver finder vi én fremhævet ingrediens, nemlig hvedemel. Det betyder, at der er gluten i Labre Laver.
Det sidste eksempel er Haribo Click Mix, hvor vi finder både hvedemel og bygmalt. Click Mix er derfor ikke glutenfri.
Tjek altid om der er gluten i slik!
Lige præcis slik er noget af det, vi altid tjekker hjemme hos os. Også selvom vi tror, vi ved, at det er glutenfrit.
Der findes uendelig mange former for slik fra et hav af producenter. Og gluten gemmer sig i rigtig meget slik – selvom man ikke tror det!
Så der er desværre ikke nogen regel, man kan følge, når det kommer til slik.
Der er nogle retningslinjer, men du er nødt til at tjekke hver gang alligevel.
Fx er langt de fleste almindelige vingummier glutenfri.
Meget ren chokolade er glutenfri.
Og lakrids indeholder for det meste gluten.
Men jeg støder ofte på undtagelser i alle tre eksempler, så du skal altid tjekke.
Endelig kan producenterne sagtens ændre ingredienserne, så noget der plejede at være glutenfrit ikke er det længere eller omvendt.
Børnefødselsdage
Slik til børnefødselsdage
Vi tjekker altid slik, når min datter skal til børnefødselsdag.
– Enten beder vi forældrene sende os billeder af varedeklarationen, som vi kan tjekke.
– Eller også giver vi forældrene til fødselaren et link til denne guide, som de selv tjekker ud fra.
Når dit barn skal til fødselsdag, så vær altid opmærksom på, hvordan andre forældre har det med ansvaret for at servere glutenfrit mad til dit barn.
– Nogle vil rigtig gerne have dig til at tjekke varedeklarationen, så de ikke står med ansvaret. Det fjerner en bekymring for dem om, om de kommer til at give dit barn noget, som han eller hun bliver syg af.
– Andre vil gerne prøve selv og får måske en succesoplevelse ved at finde glutenfrit slik med hjælp fra dig eller fra denne guide. For mange er det vigtigt at kunne serverer noget, som det glutenfrie barn også kan spise.
Er du i tvivl om, hvor meget du skal hjælpe fødselarens forældre, vil jeg anbefale dig at sende et link til denne guide og bede forældrene læse den. Derefter kan I tage en snak om, om de har brug for mere hjælp.
Er det svært at bage til fødselsdage?
Bestil min bog Knæk Koden til Glutenfrit Brød og bag glutenfrit brød, som alle fødselsdagsgæster vil nyde!
Jeg håber, du kan bruge guiden og vil dele et link med andre, der også kan få glæden af den.
Jeg har et spørgsmål!
Jeg har samlet de spørgsmål, jeg oftest får om glutenfri slik her. Se om du finder svaret – ellers er du altid velkommen til at skrive en kommentar med dit spørgsmål!
Glukosesirup er en sukkerart, som typisk er udvundet af enten majs eller hvede.
Hvis glukosesirup er udvundet fra hvede, vil mængden af gluten være så lille, at lovgivningen ikke kræver, at man skal deklarere det. Derfor står det sjældent i ingredienslisten, hvad glukosesirup er lavet af.
Der går mange rygter om, at man ikke må spise glukosesirup, når man spiser glutenfrit. Og min erfaring viser også, at der er nogle, der er så sensitive, at de reagerer på glukosesirup udvundet fra hvede – på trods af, at det er en meget lille mængde. Min erfaring viser dog også, at det er de færreste, som reagerer på det og ikke kan tåle det! Og af netop denne grund nævner jeg heller ikke glukosesirup i selve guiden.
Hvis du har oplevet at reagere på glukosesirup udvundet af hvede, skal du selvfølgelig holde dig fra det. Vi skal altid lytte til kroppen.
Hvis du ikke ved, om du reagerer på det, vil jeg ikke anbefale at udelukke slik og andre fødevarer med glukosesirup. Det gør nemlig det glutenfrie liv meget mere kompliceret – og det er som sagt de færreste, der reagerer på det.
De samme regler gælder for dextrose.
Husk, at dette blot er mine tanker om et generelt emne. Jeg kender ikke dig og din situation, så er du i tvivl om noget, skal du altid spørge din læge, diætist eller behandler.
Det kommer helt an på grunden til, at du spiser glutenfri og måske også hvor sensitiv du er.
Hvis du har cøliaki, synes jeg, du skal spørge din læge eller diætist, om deres svar på spørgsmålet.
Spiser du glutenfrit af en anden grund end cøliaki, må du gøre op med dig selv, hvor striks du vil være. Når der er hvedemel i lakridser og de har ligget op ad vingummier, vil der jo være en lille smule glutenrester på. Måske tænker du, at det går an, fordi lakridserne jo ikke er rullet i hvedemel og der derfor ikke ligger løst hvedemel i posen. Og måske vil du bare være på den sikre side og ikke risikere nogle glutenspor overhovedet.
Vi er alle forskellige – vi har forskellige tolerancegrænser og spiser glutenfrit af forskellige årsager. Derfor kan jeg desværre ikke give dig et svar på dette.
Husk, at dette blot er mine tanker om et generelt emne. Jeg kender ikke dig og din situation, så er du i tvivl om noget, skal du altid spørge din læge, diætist eller behandler.
Hvis du har cøliaki, synes jeg, du skal spørge din læge eller diætist, om deres svar på spørgsmålet.
Spiser du glutenfrit af en anden grund end cøliaki, må du gøre op med dig selv, hvor striks du vil være og hvad du vil tillade dig selv.
Vi er alle forskellige, så jeg kan desværre ikke give et svar på, hvor meget der skal til før vi hver især reagerer.
Hvis du vælger at spise flødebollen uden bund, vil jeg anbefale dig at skære bunden af, så du ikke spiser det nederste stykke af flødebollens skum, som har ligget op ad bunden.
Spiser du low FODMAP, indeholder en flødebollebund ikke mere hvedemel end det, der er tilladt på diæten.
Husk, at dette blot er mine tanker om et generelt emne. Jeg kender ikke dig og din situation, så er du i tvivl om noget, skal du altid spørge din læge, diætist eller behandler.
Lone Sund-Jensen
I mange af Katjes slik er der hellere ikke gluten i.
Tak fordi du har forklaret det med glukosesirup, for det har forvirret mig en del.
Karina Baagø
Velbekomme, Lone! Dejligt du blev klogere.
Og godt at vide, at Katjes oftest er glutenfri!
Kh Karina
Birte langhoff
Tak for fin vejledning om slik.
Jeg var også i tvivl om glukosesirup, så tak.
Karina Baagø
Tak Birte!
Jeg er glad for, at du kan lide guiden og at du blev klogere! 🙂
Kh Karina
pia h.s.nielsen
Jeg bruger bland selv slik, hvor det er hurtigt at overskue om der er ting i slikket, jeg ikke tåler (tåler ikke gluten/mælk/soya). Så kan jeg også blande det jeg bedst kan lide og undgår at smide noget ud 🙂
Karina Baagø
Bland selv slik er faktisk nemt, når man ved, hvad man skal kikke efter. Min datter på 7 år scanner også selv allergenerne i bland selv slikket – selvfølgelig med hjælp. Men det er jo ret fint, at en 7 årig allerede har fornemmelse af, at det er nemt at se, hvad hun kan tåle og hvad hun skal gå uden om. 🙂
Kh Karina
Klara
Der er dextrose i den pose Haribo som hedder top star mix. Og Dextrose er er sukkerstof fremstillet af stivelse, fx. hvede og byg. Nogle er derfor ikke glutenfri… Det er i hvert fald vigtigt at være opmærksom på som cøliaker.
Karina Baagø
Hej Clara
Det er rigtigt, at der er dextrose i meget slik, og at det kan være udvundet af hvede. Det anses dog som glutenfrit, da mængden af gluten er så lille, at de færreste med cøliaki vil reagere på det – og derfor anbefaler jeg ikke, at man holder sig fra det. Jeg er dog også klar over, at der er et fåtal, som reagerer på det (min egen datter gjorde, da hun var lille), men det er så få, at det ville være unfair at vejlede alle til at holde sig fra det.
Hvis du læser nederst på siden, beskriver jeg netop dette under afsnittet om glukosesirup.
Bedste hilsner,
Karina 🙂
Mia
Hej Karina
Jeg faldt over din side og forklaring ud fra en Google søgning og det var godt nok fedt! Tusind tak for at forklare på en nem og indsigtsfuld måde. Jeg er ikke selv glutenallergiker men det er min moster bosiddende i USA, dog først diagnosticeret for ca. 5 år siden. Forleden købte jeg to poser slik jeg ved er hendes yndlings og som jeg vil sende til hende som overraskelse. Men pludselig i dag tænkte jeg, hov, mon hun overhovedet kan spise det længere. Svaret fandt jeg her på siden, så tusind tak for det 🙂
Karina Baagø
Hej Mia
Mange tak for din kommentar! Jeg er rigtig glad for at høre, du kan bruge guiden! 🙂
KH Karina
Mad glad allergi oplevelser
Rettelse alt haribo er med glukosesirup og det er halvt majs halvt hvede.
Søren Petersen
Hej
Du skriver “DE ENESTE RÅVARER, SOM INDEHOLDER GLUTEN ER: HVEDE*, RUG, BYG OG HAVRE.
Altså de fire danske kornsorter.”
Det er ikke korrekt, havre indeholder ikke naturligt gluten.
Hilsen Søren
Karina Baagø
Hej Søren
Det er jeg ganske enig i. Når jeg skriver det sådan, er det fordi man som glutenallergiker skal kikke efter havre i varedeklarationen, fordi alm. havre er kontamineret med gluten. Det har jeg skrevet om her: https://www.karinabaagoe.dk/er-der-gluten-i-havregryn/
Kh Karina 🙂