Erstatning for fiberHUSK – findes det? Læs om erstatninger, alternativer og andre muligheder end fiberHUSK.
Når du bager med glutenfri mel, skal du sørge for at tilsætte noget til dit brød, som kan give et netværk i brødet.
Det er nemlig det, som gluten sørger for i almindelig bagning (blandt andet).
Du kan bruge forskellige ingredienser, som hjælper med både at give dit brød lidt mere elasticitet, men også at holde formen – nøjagtigt det, som gluten sørger for. Men det, der giver det bedste resultat er loppefrøskaller.
Hvad er FiberHUSK? Er det det samme som loppefrøskaller?
FiberHUSK er det samme som loppefrøskaller. FiberHUSK er blot ét mærke af loppefrøskaller.
Det vil sige, at det sagtens kan lade sig gøre at finde noget tilsvarende til fiberHUSK – bare lavet af andre producenter. Det svarer til, at det, vi kalder Maizena, i virkeligheden blot er majsstivelse. Og majsstivelse produceres også af andre producenter, hvor det blot hedder “majsstivelse”. Indholdet (råvaren) er mere eller mindre det samme.
Forskellen på loppefrøskaller
Det, du skal være opmærksom på, når du vælger dine loppefrøskaller, er hvor fint, de er malede. Det er der nemlig stor forskel på, og det har en afgørende betydning for dit glutenfrie brød.
Overordnet set findes der groftmalene og fintmalede (pulveriserede) loppefrøskaller.
FiberHUSK (den gule pakke) er fintmalet, så når du skal finde en erstatning for dette i din glutenfri bagning, skal du gå efter et andet mærke, der også er fintmalet. Nogle gange kan man se igennem posen, men ellers må du forsøge at mærke dig frem på pakken, hvis det er muligt.
På nuværende tidspunkt skriver producenterne ikke på emballagen, om loppefrøskallerne er fint- eller groftmalet, men det kunne man håbe på, at de kommer til i fremtiden i takt med at glutenfri bagning bliver mere almindeligt og forskellige bagemetoder, fx Strukturmetoden® bliver mere kendt.
Hvorfor skal jeg vælge fintmalede loppefrøskaller eller fiberHUSK?
Det skal du, fordi de fintmalede loppefrøskaller gelerer væsentligt bedre end de groftmalede! Jo finerer skallerne er malet, jo bedre/hurtigere kan de suge væsken til sig. Og denne gelering er afgørende for at binde væsken i dit brød, så det ikke bliver tørt og smuldrende.
Jeg har udviklet Strukturmetoden®, som er en skudsikker og afprøvet metode til glutenfrit brød med saftig krumme og luftig struktur. Strukturmetoden® giver et brød, der holder bedre på fugten end andre metoder til glutenfrit brød og en lettere krumme, fordi strukturen gør det muligt at få mere luft i brødet.
Når du bager efter Strukturmetoden®, kan du ikke bruge groftmalede loppefrøskaller. Det er nemlig geleringen af loppefrøskallerne, der er det afgørende i metoden – og du kan ganske enkelt ikke få samme konsistens med de grove loppefrøskaller som de fine.
Har du lyst til at læse mere om Strukturmetoden®, kan du finde info her eller du kan finde hele teorien i bestselleren Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Erstatning for fiberHUSK
Du kan altså sagtens bruge et andet mærke end fiberHUSK, hvis du kender den glutenfrie bagning og ved, hvordan en glutenfri dej typisk opfører sig. Og der findes masser af erstatninger.
Når blot du vælger fintmalede loppefrøskaller, kan du bruge dem i samme mængde, som fiberHUSK.
Kan du anbefale et andet mærke en fiberHUSK? Så skriv det gerne i en kommentar herunder og hjælp andre læsere.
Du er meget velkommen i min bagegruppe på facebook, hvor der er delt mange erfaringer. Du finder den her.
Camilla
Jeg har været glad for at bruge LOPPEFRØSKALLER/psyllium fint fra Biogan.
Jeg ser og mærker ingen forskel i forhold til HUSK.
Karina Baagø
Tak for tippet, Camilla! 🙂
Jytte Bundgaard Nielsen
Jeg har læst mig til at man kan bruge Pofiber fra Semper. Man skal bruge 1/2 deciliter for hver spsk. Husk. Har ikke afprøvet det endnu.
Karina Baagø
Pofiber er kartoffelfibre og giver ikke samme effekt som loppefrøskaller. Pofiber kan naturligvis bruges og give en god effekt i den glutenfrie bagning, men lige med Strukturmetoden er det vigtigt, at det er loppefrøskaller, da pofiber ikke vil kunne give den samme konsistens i dejen som loppefrøskaller. Dejen vil blive mere tynd og klistret – og så vil den skulle have mere mel for at kunne arbejdes med. Dermed vil det blive en noget tungere dej.
Kh Karina
Susanne Schmidt
Det er en god ide at blende røskallerne inden de bliver brugt. Et alternativ til Strukturmethoden er at koge en grød af glutefri havregrød.
Karina Baagø
Tak for dine input, Susanne! 🙂
Anita
Jeg bruger de loppefrøskaller der er en tand grovere end den gule husk og det fungerer fint for mit bagværk
Tusind tak for nogle fantastiske opskrifter
Karina Baagø
Dejligt at høre! 🙂 Og velbekomme! Så skønt at du kan bruge opskrifterne!
Kh Karina
Thilde
Jeg kan ikke tåle Loppefrøskaller elller Fiberhusk da jeg har IBS, er der noget man kan er erstatte det med? Jeg kan se at stort set alle opskrifter indeholder dette. 🙁
Jeg kunne nemlig rigtig godt tænke mig at bage disse. 🙂
Vh Thilde
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Thilde
Loppefrøskallerne er basen i mine opskrifter med strukturmetoden, så hvis du vil undgå dem, skal du finde en anden opskrift eller en anden måde at bage glutenfrit brød på.
Håber det lykkedes.
Inger Faber
Hejsa Du kan få et rimeligt godt resultat med knuste chia frø. Jeg bruger gram per gram + nogle gange lidt mere an på hvordan dejen føles og får en rigtig god smag. Min søn kan ikke fordrage Husk, så vi har været nødt til at finde noget andet. Du skal stadig følge metoden med at give det tid til at lave gel. Håber det hjælper.
Maj Hønborg
Hvad bruger du egentlig til din struktur metode efter Husk er trukket tilbage fra markedet i foråret 21?
Og indholdet, psyllium er jo importeret fra Indien, det er alternative mærker også, så hvordan kan man vide, at råvaren ikke kommer fra samme producent?
Karina Baagø
Hej Maj
Det er super gode spørgsmål. Jeg tror ikke umiddelbart, at vi kan vide om råvaren kommer fra samme producent. Sådan er det desværre med vores fødevarer, som ikke er lokalt dyrkede; vi ved som forbrugere desværre ikke ret meget…
Jeg bruger forskellige andre mærker af fintmalede loppefrøskaller, men har ikke fundet nogen, som gelerer lige så godt som fiberHUSK, desværre.
KH Karina
Elin Madsen
Jeg kører mine økologiske loppefrøskaller (af mærket Biogan eller Salling) en tur i blenderen, indtil de er fintformalede. Det fungerer vældig fint.
Mette Lene
Hvor længe lader du blenderen køre? Jeg har selv prøvet at blende loppefrøskallerne, men uden det store held. Jeg synes ikke de bliver fint malet nok. Måske jeg ikke har kørt dem længe nok?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Elin
Mange tak for tippet 🙂
Heidi Marie Hüttmann
Kan man bruge guargummi i stedet for loppefrøskaller?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Heidi
Hvis du bager opskrifter med strukturmetoden er det loppefrøskallerne der er basis for opskriften og at resultatet bliver som det skal. Guargummi vil derfor ikke kunne erstatte loppefrøskallerne i mine opskrigfter.
Lonny
Kan man bruge hørfrø i stedet for loppefrøskaller?
Rosa F. Jensen
Hej Lonny
Man kan godt bage glutenfrit med hørfrø, men hvis du bager efter strukturmetoden og vil opnå det resultat, som opskrifterne er udviklet efter, så skal du bruge fintmalede loppefrøskaller.
Med venlig hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Tine Amstrup
Kan man bruge den almindelige HUSK til bagning? Altså ikke fiberHusk men den man tager for maven..?
Karina Baagø
Det er ikke optimalt at bruge den almindelige HUSK, fordi den er groftmalet. Det gør, at skallerne ikke suger væsken til sig på samme måde, som når de er fintmalede eller pulveriseret. Når de er fintmalede binder de væsken hurtigere og dermed får du mere fugt i brødet og også en mere stabil base i brødet, så du kan få et brød, der minder om almindeligt brød i konsistens og smag. Så jeg vil anbefale dig de fintmalede, og gerne fiberHUSK, som jeg pt. synes er det mest stabile på markedet i DK.
Du vil godt kunne bruge de groftmalede loppefrøskaller til andre opskrifter end glutenfrit brød med Strukturmetoden®, men det kræver at opskriften er lavet til det, eller at det er noget, der ikke er så afhængig af en fast struktur som brød.
Berit Lassen
Hej. Jeg skal bage proteinboller, hvor der skal 3dl pofiber i dejen. Kan det erstattes med 3dl Husk/fiberhusk i stedet for altså lige for lige.
Karina Baagø
Nej, desværre. Det er to helt forskellige råvarer. 🙂
Pofiber er kartoffelfibre og fiberHUSK er lopperfrøskaller og de reagerer og suger væske helt forskelligt.