Glutenfri pizza kan virkelig være et savn!
Vi var selv forbi forskellige rodfrugtebunde og kedelige, tørre færdigblandinger, inden opskriften på den perfekte pizzabund blev udviklet!
Men her er den. Verdens bedste glutenfri pizzabund. ♥
Pizzabunden, som du kan servere for alle – glutenallergi eller ej.
Opskriften er fra bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Glutenfri pizza – det skal du bruge
Pizza til 4 personer.
- 5 dl håndlunt vand
- ¼ pakke gær (ca. 12 g)
- 2 spsk fiberHUSK (den gule pakke)
- 3 dl boghvedemel
- 2 dl majsstivelse
- 2 dl fuldkornsrismel eller sorghummel
- ½ dl olivenolie
- 2 tsk salt
Sådan gør du
Rør gær ud i håndlunt vand og rør derefter fibre i og rør på maskine på høj hastighed, indtil det gelerer og bliver til en meget tyk gelémasse (læs teori om Strukturmetoden®). Lad gelémassen hvile i 10 minutter.
Bland imens melet og tilsæt det til fibermassen lidt ad gang sammen med salt og olie. Når alt mel er rørt godt ind i fibermassen, æltes dejen godt igennem ved høj hastighed på maskine i 8-10 minutter.
Lad dejen hvile i mindst 30 minutter og gerne længere. Imens kan du lave tomatsaucen og gøre fyld klar.
Tomatsauce til glutenfri pizza
- 1 dåse hakkede tomater (400 g)
- 1 dåse tomatpuré
- 5 soltørrede tomater
- 1 spsk oregano
- 2 spsk hvidvinseddike
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk rørsukker eller almindelig sukker
- salt og peber
Fyld alle ingredienser i en blender og blend, indtil det bliver en ensartet masse. Smag til med salt, sukker og peber.
Glutenfri pizza – bagning
Tænd ovnen på 250 grader (eller din højeste temperatur) i god tid, så den kan nå at blive rigtig varm.
Har du en pizzasten, er det en fordel at lægge den ind i ovnen og varme den op. Alternativt kan du varme en bageplade op i ovnen – gerne med bunden opad, så du nemmere kan skubbe pizzaen ind på pladen.
Rul dejen ud i en tykkelse på ca. ½ cm.
Er dejen meget klistret, kan du tilsætte lidt mel, men kun hvis det er nødvendigt! Overflødigt mel vil gøre den glutenfri pizza mere tør.
Fyld pizzaerne med tomatsauce og dit yndlingsfyld. Husk at tjekke, om der er gluten i pizzafyldet!
Bag pizzaen til den er gylden og sprød i kanterne. Bagetiden afhænger meget af ovn og fyld, så hold øje med farven på fyld og skorpe.
Bag opskriften og Strukturmetoden®…
Opskriften er udviklet af Karina Baagø, der siden 2016 har arbejdet professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og rådgivning om den glutenfrie hverdag.
Karina har udgivet bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød, hvor hun gennemgår Strukturmetoden® og har stor erfaring med bagekurser.
Udover sin faglige viden fra sin uddannelse i ernæring og sundhed, bruger Karina også sin personlige erfaring som mor til et glutenintolerant barn.
Victor
Hej Karina.
Super fine opskrifter! Jeg har cøliaki, og har forsøgt at lave flere af dine opskrifter.
Jeg bor i USA (hvor der jo slet ikke er samme brødtradition som Danmark), og bruger derfor active dry yeast (nok det samme som tørgær) i mine GF brød osv. Fresh yeast kan man kun få i specialbutikker. Man burde kunne halvere mængden af active dry yeast i opskrifter, der anvender alm. gær. Kan du mon sige noget om, hvordan du ville bruge tørgær/active dry yeast i dine opskrifter? Fx til denne pizza (som jeg må prøve).
KH
Karina Baagø
Hej Victor
Det er et godt spørgsmål! Da jeg slet ikke kender produktet, er det meget svært for mig at spå om, hvordan det vil fungere. Men prøv dig endelig frem. Som udgangspunkt skal dejen blot hæve noget hævemiddel – om det så er surdej, bagepulver eller gær, er i princippet ligegyldigt (selvom de vil have forskellig virkning). Så prøv det af, og find dine egne veje i det. Strukturmetoden er det vigtigste – så kan du sagtens lege med hævemiddel og andre meltyper. God fornøjelse! 🙂
Kh Karina
Bente Jarmon
Aktive dry yeast fås i Danmark. René Hjorth http://www.hjorth.com bruger det og skriver om det på sin hjemmeside. Jeg tror, det er lidt mere successikert end almindelig tørgær.
Karina
Kan man bruge hirsemel eller quinoamel i stedet for boghvedemel? Jeg bryder mig ikke om smagen af boghvede.
Karina Baagø
Hej Karina
Beklager mit sene svar. Du kan sagtens skifte boghvedemelet ud med enten hirse eller quinoamel – brug blot hvad du har lyst til. Personligt kan jeg bedst lide hirsemel af de to, men det er jo en smagssag. 🙂
Kh Karina
Edita Hermann
Hej, ville man også kunne erstatte boghvedemel med fuldkorns rismel?
Vh Edita
rosa
Hej Edita
Du kan principielt godt erstatte boghvedemelet med fuldkornsrismel, men da der allerede er fuldkornsrismel i opskriften, ville jeg vælge en anden meltype, for at begrænse mængden af rismel, f.eks. med sorghummel eller en anden meltype.
Med venlig hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig assistent for Karina Baagø
Maja
Tak for en god opskrift – som vi faktisk endte med at bruge til snobrød – skar tynde strimler og viklede det om snobrødspinden. Det blev rigtig godt. Resten bagte vi på en rist over bål – og det blev lækkert og sprødt udenpå og stadig blødt og godt indeni…
Men hvordan fungerer det egentlig med HUSk. Kan man lave en ny omgang dej i røremaskinen uden at vaske skålen af først, eller kan det kun gelere rigtigt, hvis man har en helt ren skål? (Vi bager til storfamilie her, og jeg blir lidt træt af, at jeg ikke kan køre mere dej i maskinen)…
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Maja
Det lyder lækker at bruge opskriften til snobrød. Du kan godt lave en ny dej i røremaskinen uden at vaske skålen først, det har ingen betydning for resultatet.
Kh.
Rosa
Maria Johanne Frederiksen
Kan man erstatte majsmel og majs stivelse med andet som ikke er gmo? Mvh. Maria
Karina Baagø
Hej Maria
Ja, det kan du helt sikkert! Majsmel kan du fx erstatte med quinoamel eller soghummel og majsstivelse kan du fx erstatte med tapiokastivelse eller kartoffelmel.
God fornøjelse! 🙂
Kh Karina
Ps. Jeg bruger altid økologisk mel, som ikke burde være gmo. 🙂
Mona Jensen
Kan man fryse dejen ?
Karina Baagø
Ja, dejen kan godt fryses. 🙂
Kh Karina
Kirsten Haahr
Min bund var klæg og slatten selvom og osten boblede og blev brun. Det var på 250 grader men uden pizzasten. Kunne man evt forbage den 5-10 min for at få et bedre resultat?
Karina Baagø
Hej Kirsten
Ja, jeg tænker sagtens, du kan forbage den lidt. 🙂
Camilla Bruun
Hej Karina!
Jeg har nøje fulgt opskriften, men min dej er umådelig klistret og selv efter tilføjelse af (meget) mere mel forbliver den sådan.
Jeg måtte rulle den ud med olie på kagerullen – og håber nu at den kan noget
Er dette normalt? Jeg et helt ny i denne verden.
Kh Camilla
Tommy Dybdal
Det er min også
rosa
Hej Camilla
Hvis din dej er klistret, så kunne det tyde på, at du ikke har fået rørt gelémassen sammen længe nok. Den skal være våd, men ikke klistret. For din dej vil få cirka samme konsistens som gelémassen. Hvis din gelémasse har været fin, så prøv med lidt mere mel.
Hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig assistent for Karina Baagø
Nete Kaas Ambrosen
Kan man koldhæve dejen i køleskabet?
Jeg skal først bruge dejen i aften og er ikke hjemme hele dagen?
Jeg bruger din opskrift hver uge og den bliver bedre og bedre for hver gang. Plejer at forbage bunden så bliver den bedst og mest sprød syntes jeg.
Tak for en fantastisk opskrift og bøger
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Nete
Mange tak for de fine ord, hvor er det dejligt at høre, at du er glad for opskrifterne og bagebøgerne.
Hvis du laver dejen nu, vil jeg bare lade den hæve ved stuetemperatur indtil du skal bruge den i aften. Men ellers kan den godt koldhæve.
Hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Barbara
Hej! Jeg bliver lidt frustreret fordi jeg så gerne vil afprøve opskriften men jeg har ikke nogen dej-ælte-maskine… kan man klare det med hænderne eller er det håbløst?
rosa
Hej Barbara
Glutenfri dej er og opfører sig helt anderledes end almindelig glutenholdig dej og er en del sejere at arbejde med. Hvis du har en kraftig håndmixer kan det lykkedes, men resultatet bliver klart bedst og succesraten højest med en røremaskine.
Hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Eline Busck Gundersen
Vi har bagt masser af lækkert gærbrød rørt med en almindelig håndmixer. Det virker glimrende hver gang, så vi har endnu ikke fået købt en røremaskine. Når vi bager på farten, klarer vi os typisk med en grydeske, og det bliver fint alligevel. Har dog vistnok ikke testet grydeskemetoden med bagværk der ikke var langtidshævet. Husk’en, ikke røretiden eller -metoden, er det afgørende.
Karina Baagø
Hej Eline
Hvor dejligt at I har fundet de veje, der fungerer bedst for jer! 🙂
Jeg er ikke enig i, at røretid eller metode ikke er afgørende. Jeg har for nyligt testet en opskrift, hvor jeg rørte halvdelen kort tid og den anden halvdel 5-10 minutter. Den halvdel, der var rørt længe, hævede væsentligt mere op og fik meget bedre krumme. 🙂
Kh Karina
Anne
Kan man lave pizza dejen dagen før, hvis man er i tidsnød på dagen hvor de skal laves ?? Og hvis ja, – skal dejen så på køl eller bare stå ved stuetemperatur ???
Rosa
Hej Anne
Du kan godt lave dejen før, bare husk kun at bruge 1/4 af gæren. Om du sætter den på køl eller lader den stå ved stuetemperatur afhænger af hvor længe i forvejen du laver dejen. Hvis du laver dejen aftenen før og først skal bruge det aftenen efter skal det på køl, men laver du dejen aftenen før og skal bruge den næste morgen kan den godt stå ved stuetemperatur. Hvis din dej står for længe ved stuetemperatur, vil den overhæve og ikke have mere hæveevne at give af, når den kommer i ovnen.
Hilsen
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Iben Lauest
Hej – Kan man bruge hel boghvede istedet for boghvede mel til pizza dejen ??
Karina Baagø
Hej Iben
Altså om man kan bruge boghvedekerner i dejen? Det vil jeg ikke anbefale. For det første, tror jeg ikke en pizzadej med kerne vil være et hit, men derudover vil dejen også mangle noget mel, hvis du skifter al boghvedemel ud med kerner.
Til gengæld kan du selv kværne boghvedekerne til mel, hvis du har en kaffe- eller melkværn. 🙂
Kh Karina
Katja Gavnholt
Hvor meget giver du ca pizzaen i ovnen? Jeg er helt ny i glutenfri-verden og jeg er med på jeg skal kigge på pizzaen, men bare sån en ca tid at gå efter ville være rart at vide 🙂
Sabine Smedemark
Hej
Kam mam bruge havremel i stedet for boghvede?
Mette
Hej.
Hvor længe skal røremaskinen køre på høj hastighed efter at fiberHUSK er kommet i ?
Selv efter flere minutter lykkedes det ikke at få den tykke gelemasse.
Jeg har dobbelt tjekket mængden af vand, gær og fiberHUSK.
Hvad kan det skyldes ?