Har du nogensinde tænkt over, hvad du eller dit barn egentlig putter i munden, når I spiser glutenfrit brød?
Det har de fleste nemlig ikke – og de bliver overraskede!
Hvis du har læst nogle af mine blogindlæg eller mails, ved du, at jeg rigtig gerne vil udbrede kendskabet om, hvad vi egentlig spiser. Altså hvad vores mad faktisk består af.
Det gør nemlig en forskel for din sundhed (og måske din trivsel?), hvilket glutenfrit brød du spiser, og hvad det er lavet af.
En glutenfri bolle er ikke bare en glutenfri bolle. Der er forskel på, om den er bagt med fuldkornsmel eller om den er lavet af fortrinsvis stivelsesholdigt mel.
Og ved du, hvad dit brød er lavet af?

Dette spiser du i virkeligheden, når du spiser glutenfrit brød
Vi skal allesammen starte et sted
Når man bliver kastet ud i den glutenfrie hverdag, griber man efter de lavthængende frugter. En glutenfri livsstil er, for langt de fleste af os, en helt ny verden, fordi vores samfund, kultur og traditioner er bygget op omkring mad, og især brød, som indeholder gluten. Det er det, vi alle er vokset op med. Det er det, vi definerer vores kultur og vores vaner ud fra – også de vaner, vi har, fordi de er gode og sunde for os. Fx at spise rugbrød hver dag uden at tænke over det, fordi vi ved, at det er sundt.
Derfor er vi på total udebane, når alt det, vi kender og plejer at gøre, skal omdefineres. Og netop derfor griber vi efter de lavthængende frugter og tager det brød, som vi kan få fat i – og ikke mindst kan få til at fungere i en travl hverdag.
Det er ikke af uvilje, at vi ikke tænker over, hvad vi rent faktisk spiser. Vi gør det fordi, vi ikke har overskud, viden eller indsigt til at se, at det, vi i virkeligheden spiser, når vi griber de lavthængende frugter, ikke altid er specielt godt for os.


Et eksempel om glutenfrit brød…
Et eksempel på et af de lavthængende frugter er disse boller fra et supermarked. Min datter elsker dem! Og hun kunne spise hele pakken med 4 boller, hvis hun fik lov!
Vender vi pakken om og ser, hvad bollerne er lavet af, får vi svaret på, hvorfor hun kan spise 4 gange så mange boller som dem, vi selv bager…
Kikker du efter kostfibre, vil du se, at bollerne har et indhold på 4% kostfibre. Det er egentlig ret fint for en hvid bolle – og måske er det endda derfor, du har købt dem? Det er bare desværre ikke nok kun at se på kostfibre. Vi er nødt til at se på ingredienserne – altså hvad det i virkeligheden er, vi spiser.
Ser vi på hvilket mel, bollen er bagt på, er billedet nemlig ikke helt så flot længere. I dette tilfælde er boller lavet af rismel, majsstivelse, tapiokastivelse og en anelse boghvedemel. De tre første er meget stivelsesholdige meltyper, hvor de gode næringsstoffer fra kornet er renset fra.
Dette er blot et eksempel og er ikke skrevet for at fremhæve nøjagtigt dette brød. Mine holdninger gælder generelt for alle glutenfrie brød af denne type.

Når man bruger hele kornet, kalder man det fuldkorn. Det er fra fuldkorn, vi finder alle de gode egenskaber ved mel og brød – nemlig vitaminer, mineraler og fibre. Spiser vi brød baseret på stivelse, er der ikke mange næringsstoffer tilbage i melet, som brødet er bagt af. Der er heller ikke nævneværdige kostfibre i stivelse – du kender det fra Maizena, som er nøjagtig det samme som majsstivelse (1/3 af det mel, der er brugt i dette tilfælde er netop majsstivelse). Derfor er de 4% kostfibre, der er i brødet tilsat som rene kostfibre, som man oftest gør i glutenfrit brød, for at få en sammenhængende struktur, og de kommer ikke som kostfibre fra mel.
Men er kostfibre ikke kostfibre?
Både ja og nej. Det er selvfølgelig rigtig fint, at der er tilsat kostfibre i brødet, fordi det er rigtig godt for os og nødvendig for en god funktion mange steder i kroppen.
Det ville være bedre, hvis de 4% kostfibre, du ser i oversigten, var i brødet, fordi der var brugt fuldkornsmel og der dermed naturligt var kostfibre i brødet. Det ville nemlig betyde, at der også var de andre gode egenskaber fra fuldkornsmelet. Og det er der ikke i dette tilfælde.
Når vi spiser brød med groft mel, mætter det os mere. Og det er netop derfor, min datter sagtens kan spise hele pakken selv – fordi den mest af alt består af stivelsesholdigt mel. Tænk igen på Maizena, og prøv at forestille dig, hvor meget Maizena du vil kunne spise i forhold til rugmel og hvor meget det ville mætte dig…

Hvad sker der, når jeg eller mit barn spiser glutenfrit brød fra supermarkedet?
Der er ikke noget farlig eller forkert i at spise et brød som dette. Vi gør det alle, når vi har et glutenfrit medlem i familien. Men du bør være opmærksom på, hvor meget sådanne fødevarer fylder i din egen eller dit barns kost.
Spiser dit barn fx et brød som dette til morgenmad hver dag, skal du være opmærksom på, at han eller hun får en morgenmad, der ikke mætter ret meget og kun bidrager med minimal næring. Det kan dels gøre, at dit barn bliver hurtigt sulten igen, men også at energien hurtigt kan slippe op, når der er leget en time eller to i børnehaven eller skolen.
Du skal også være opmærksom på at få næringstoffer nok over tid, da denne type brød ernæringsmæssigt kan sammenlignes med rundstykker og toastbrød.
Spiser du kun brød som dette engang imellem, hvor hverdagen brænder på, eller du skal nyde et godt glutenfrit brød (- som jo ikke hænger på træerne!), er det ganske legalt at spise det, fordi du ikke nødvendigvis til hvert enkelt måltid er nødt til at tænke på, om du får de næringsstoffer, du har brug for. Det er du derimod med de måltider, hvor du spiser det samme hver dag. For der er så mange faldgruber og underlødige brød på det glutenfrie marked, at du skal se dig for og huske at vende pakken om og se, hvad du i virkeligheden spiser.
Her kan du finde glutenfri fuldkorn
Hvis du vil have glutenfrit brød med fuldkorn, kan du kikke efter:
hirse, havre, fuldkornsrismel, fuldkornsmajsmel og sorghum.
Quinoa og boghvede er også gode og næringsrige melsorter, men er ikke klassificeret som fuldkorn.
Det er fuldt ud muligt at bage lækkert, luftigt glutenfrit brød, som både smager godt og mætter dig meget mere end købe-brød. De fleste ved bare ikke, hvordan man skal gøre.
Men det vil jeg rigtig gerne vise dig på mit bagekursus, hvor jeg viser dig trin for trin, hvorfor din glutenfrie bagning ikke er lykkedes endnu – eller hvorfor dit brød ikke får en struktur som hvedebrød.






Har for nylig fået at vide, at jeg har Cøliaki, dvs glutenallergi og laktoseall. Vil gerne bage til mig selv, derfor er jeg interesseret i hvordan man kommer i gang.
Hej Hanna
Der er mange nye ting at lære. 🙂 Du kan starte med at downloade min gratis e-bog, hvor jeg har samlet 5 af mine bedste opskrifter. Og ellers finder du også rigtig meget information her på siden og ikke mindst i bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Bedste hilsner,
Karina