Jeg har en overordnet mission, som driver mig i mit arbejde:
Spis mad, som faktisk er mad og ikke alt muligt andet.
Jeg er derfor ret begejstret over det fokus, der er lige nu, på ultraforarbejdede fødevarer!
Men jeg oplever også, at debatten om ultraforarbejdet mad ofte kører af sporet. Og jeg synes faktisk, det er mindst lige så vigtigt at tale om, som om de ultraforarbejdede fødevarer i sig selv.
Uanset, hvad jeg siger eller mener, så er mit formål aldrig at dømme nogen eller diktere, hvad man bør spise. Tværtimod. I min faglighed ligger nemlig også, at enhver skal tage de madvalg, som passer bedst til ham eller hende. Men jeg synes, det er vigtigt at dele viden og inspiration, så vi alle kan træffe mere bevidste valg – og bruge det, der giver mening for os hver især.
Når vi hører noget, som prikker til os – måske fordi det påpeger noget vi selv gør (fx at det ikke er hensigtsmæssigt at spise stivelsesholdigt glutenfrit brød hver dag), så kan vi hurtigt komme til at tage afstand fra oplysningen. Det føles som kritik, selvom det ikke er ment sådan fra afsenderen. Og det er superærgerligt, for det bremser den udvikling og bevidsthed, som jeg synes er så vigtig.
Jeg oplever det ofte, når jeg deler min holdning til de glutenfrie produkter på markedet. Nogle føler, at jeg kritiserer dem eller producenterne. Det gør jeg ikke. Jeg kritiserer den livsstil og den mad, vi som befolkning bare har ladet blive vores hverdag uden at tænke over det.
Det er ikke vigtigt for mig, hvad du spiser eller om du undgår ultraforarbejdede glutenfrie produkter. Det der er vigtigt for mig, er at vi øger vores bevidsthed om de madvarer, vi spiser, så vi kan tage bevidste valg. For jeg oplever faktisk, at mange bliver meget overraskede over, hvad vores mad består af.

Alt starter med bevidsthed
Jeg startede selv med at bruge ultraforarbejdet Finax mel bestående af renset hvedestivelse, da jeg stod med et barn, der ikke kunne tåle gluten.
Jeg anede intet om glutenfri mad eller bagning, og mit barn skulle jo have noget at spise, så selvfølgelig plukkede jeg de lavthængende frugter.
Men da jeg vendte pakken om og så, hvad den faktisk bestod af, blev jeg hurtigt bevidst om, at det ikke var et produkt, jeg havde lyst til at fortsætte med at bruge.
Alt starter med bevidsthed. Og lige nu er vi en periode, hvor vi som befolkning (i hvert fald mange af os) bliver klogere på og mere bevidste om, hvad vores mad indeholder, og hvordan den er produceret. Og hvor langt den faktisk er fra det, som mange troede, at den var: sund og ærlig mad.
Den bevidsthed betyder ikke, at du skal slå dig selv i hovedet – eller at dem, der debatterer det, skal. Måske skal du bruge den til at ændre noget på sigt – måske ikke. Men det er vigtigt, at vi tør lytte til ny viden og høre andres perspektiver, uden at vi føler, vi selv bør ændre noget nu og her.
Jeg mener virkelig, at vi skal spise rigtig mad og skære ned på ultraforarbejdet mad! Men det betyder ikke, at du ikke finder mayonnaise, plantemælk og glutenfri pasta med emulgator i mit køkken. For jeg har ikke bedre alternativer lige nu. Jeg er blot bevidst om, at ”rigtig mad” skal udgøre den største del af vores hverdagsmad.
Så når jeg taler om kvaliteten af de glutenfrie produkter eller anbefaler, at du undgår tilsætningsstoffer som fx xanthangummi i dit hjemmelavede brød, så er det aldrig for at gøre dig forkert eller vække en dårlig følelse i dig.
Det er, fordi jeg brænder for min mission: At vi skal have adgang til bedre mad. Rigtig mad.
Husk det, når debatten om ultraforarbejdet mad raser. Vi behøver ikke være enige om alting – men vi har brug for debatten. For det er i den, vi bliver klogere, mere bevidste og kan skabe udvikling. Også på hylderne med de glutenfrie produkter.
>>Læs mere om kvaliteten af glutenfrit brød i denne artikel<<


Godt skrevet og tak for det.Jeg var feks ikke bevidst om at det var købe brød med renset hvedestivelse ,som stadig gav mig cøliaki symptomer. Og at brødet slet ikke var 100 %glutenfrit.
Tak for din kommentar, Cerrie. Dejligt du kunne bruge mine tanker. 🙂
Jeg er helt enig med dig. Det vil være til stor gavn med oplysning og mere viden. Jeg kan f.eks. ikke tåle renset hvedestivelse og undrer mig faktisk over, at det bruges i glutenfri produkter. Jeg har utrolig stor glæde af dine bøger og at bruge Strukturmetoden, har reddet mig fra mange mislykkede brød. Jeg laver alt mad fra bunden fordi sundhed og smag betyder meget i vores familie. Det kræver faktisk stor opmærksomhed at lære, at lave “rigtig” mad og hvor ville det være godt for vores sundhed med et større fokus på sunde tilgængelige madvarer. Tak for dine gode artikler
Tak for dine pæne ord! 🙂
Det ville ikke kun være godt for vores sundhed at blive mere bevidste om, hvor langt væk fra “rigtig mad” vores mad er – det vil også være rigtig godt for biodiversitetskrisen og for vores opmærksomhed på forbrug og levevis generelt. For når man først får øje på, hvad vi lever af, er det helt vildt at se, hvor komplekst og unødvendigt mange ting er blevet til.
Det er rigtigt, at det kræver noget af os at spise “rigtig mad” og bruge råvarer frem for fabriksfremstillet mad, fordi vi er kommet så langt væk fra det og vi er blevet vandt til noget andet. (og lever et travlt liv og flere andre grunde…) Men jeg tror faktisk, at mange ting ville blive mere simple, hvis vi gjorde det. Vi har fået gjort mange ting meget mere komplekse end nødvendigt i hele vores samfund og måde at leve på – et eksempel er blot at vi forarbejder hveden (det korn, der indeholder mest gluten) til en grad, hvor næringen er taget ud af råvaren og så bruger den til glutenfrit brød. Der er ingen næring i og vi har brugt mange ressourcer på at forarbejde det. Så hvem vinder på det? Det giver ikke mening i min verden, og jeg synes, det er mere simpelt at bruge de rene meltyper. 🙂