Sprøde, lækre halloween spøgelser med mint smag. Lav nemt dit eget halloweenguf!
Jeg har altid haft det lidt blandet med halloween. Eller det passer faktisk ikke. Jeg har de sidste mange år haft det sådan, at de børn der kom og ringede på og bad om slik egentlig godt måtte skrubbe af og komme tilbage til fastelavn! Jeg synes, at Danmark har nogen rigtig fine traditioner omkring fastelavn, som giver god mening i forhold til vores historie og kultur. Halloween er lidt en blanding af fastelavn, hvor man banker på ved naboerne og spørger efter slik, og så den amerikanske tradition, hvor der jo er kæmpe fest, pynt og udklædning og det er et af årets højdepunkter. For mig bliver det lidt halvhjertet, når man kun tager slik-delen og så et enkelt græskar. Og jeg har lidt en fornemmelse af, at mange børn ikke kender ret meget til traditionen om halloween men kun til, at man kan samle slik i store poser – eller det er i hvert fald der, vores fokus er i Danmark.
Nu er mine børn ved at være så store, at jeg bliver nød til at forholde mig til det på en anden måde. Amalie går ret meget op i, om der kommer nogen om banker på vores dør, og hvad de er klædt ud som – og hvad kan de mon finde på at gøre, hvis vi vælger gys frem for guf? Så det er ikke længere en mulighed at gemme sig uden at åbne døren, når nogen banker på vores dør halloween aften.
Derfor har jeg valgt at gøre guf-delen lidt mere hyggelig. Jeg synes slik er intetsigende. Jeg er helt med på, at slik for ungerne er meget indbydende med masser af farver og knitrende papir, som kan blive til en kæmpe pose, hvis man tager hele nabolaget med. Jeg vil egentlig hellere give dem en lidt sjov oplevelse, vække deres opmærksomhed og nysgerrighed, med noget guf, som ikke er magen til den Haribo pose de også fik hos naboen. Det er ikke fordi, marengs er et sundere eller bedre alternativ end slik, men mere fordi jeg synes ideen med at gå rundt til forskellige husstande giver mere mening, hvis man giver ungerne noget forskelligt, originalt og opfindsomt. På den måde bliver det spændende for børnene at se, hvad man får ved det næste hus og ikke, hvor meget man får.
Derfor har vi lavet de her sjove marengs-spøgelser med mint til at dele ud, hvis nogen skulle banke på vores dør på halloweenaften. Mine børn synes, det var rigtig sjovt at lave dem, og de er nu mere spændte på, om der kommer nogen til os end at de selv skal ud og ringe på og samle slik.
Halloween spøgelser – hvide, orange og grønne marengs med mintsmag
- 6 æggehvider
- 300 g sukker
- 3 tsk. frisk citronsaft
- 1 tsk. vanillesukker
- 1-2 dråber pebermynteolie
- Pastafarve i grøn og orange
- 50 g mørk chokolade
Pisk først æggehviderne nogenlunde stive med håndmixer. Derefter tilsættes citronsaft og vanillesukker og sukker lidt ad gangen imens du pisker. Pisk massen rigtig stiv. Skålen skal kunne vendes på hovedet uden skummet falder ud.
Del massen op i tre og vend grøn og orange pastafarve i hver sin tredjedel. I den grønne masse vendes også pebermynteolie i.
Hæld en masse ad gangen i en sprøjtepose og sæt høje marengs på en bageplade. Vores blev lidt for små i forhold til, hvad jeg havde tænkt, og ligner måske kun med lidt god fantasi spøgelser. Så vær ikke bange for at lave dem meget høje, hvis de skal ligne halloween spøgelser. Marengsspøgelserne skal bages i ovnen (ikke varmluft) ved 120 grader i 1 time og 15 min.
Smelt den mørke chokolade og hæld den i en engangssprøjtepose eller et lille papirkræmmerhus og klip et meget tyndt hul i spidsen, så du kan sprøjte øjne og mund på spøgelserne.
Nu er vi så klar til uhyggelige halloweengæster! 🙂
Inger sørensen
Hej Karina
De er rigtig søde, de der marengs spøgelser – så fin en ide
Jeg har dog et enkelt spørgsmål, for mener at du går ind for naturlig glutenfri bagning – og det undrer mig derfor, at der er pastafarve i.
Den pastafarve jeg kan finde indeholder glukose – og desværre er glukose herhjemme som oftest fra hvede. Har du et bestemt mærke pastafarve, du bruger, som du ved er 100% glutenfri – altså hvor du ved, at glukosen ikke er fra hvede??
Mvh Inger Sørensen
Karina Baagø
Kære Inger
Jeg er bestemt fortaler for naturlig glutenfri bagning (uden hvedemel), men allervigtigst for mig er, at man sætter tingene i perspektiv og tager stilling til sin mad. Og det kan jeg jo høre, at du gør. Godt arbejde!
Jeg bruger meget sjældent pastafarve. Om der er glukosesirup i min pastafarve, ved jeg faktisk ikke. Selv hvis der var, og den var udvundet af hvede, ville mængden af gluten/hvede være så lille, at de færreste ville reagere på det. Dertil kommer at jeg kun har brugt en knivspids pastafarve. Og i en madvare, som på ingen måde er hverdagskosten. Det et altså meget, meget små mængder af (eventuel) gluten/hvede, der er tale om her. Og selv hvis der var de små mængder, så ville jeg ingen problemer have med at spise det de få gange om året, hvor jeg laver marengsspøgelser eller bruger pastafarve. (Reagerer man på de små mængder, er situationen naturligvis en anden!) Alt skal ses i perspektiv og der skal være balance i vores hverdag. Og mængderne af (eventuel) gluten/hvede i netop dette, gør ikke for mig, at jeg ville undlade at bruge pastafarve. Men man skal gøre det, man har det bedst med.
Bedste hilsner,
Karina
Inger Sørensen
Hej igen
Ved godt du sikkert har meget travlt med alt det, du har gang i, som vi andre kan nyde godt af 🙂
Men du du har svaret mig på ting, jeg har spurgt om senere end mit spørgsmål vedr. pastafarve, tænker jeg, at du måske har overset/glemt mit spørgsmål.
Hvis ikke man kan få naturlig glutenfri pastafarve – kan jeg så bruge frugtfarve i stedet for? (ved ikke, hvad forskellen er mellem pastafarve og frugtfarve)
Med venlig hilsen
Inger Sørensen
Karina Baagø
Hej Inger
(Se uddybende svar om pastafarve til dit andet spørgsmål).
Jeg tror desværre ikke, det ville blive godt med frugtfarve, da det er vandholdigt og vil “udvande” marengsdejen.
Kh Karina