Glutenfri vaniljekranse – sprøde, smørbagte vaniljekranse – er et must som en af julens småkager!
Denne opskrift på glutenfri vaniljekranse er testet utallige gange på mine glutenfri jule-bagekurser og de har en fantastisk smag og konsistens! Ikke noget med tørre, smuldrende, glutenfrie småkager…
Opskriften er oprindeligt min farmors og jeg kan huske fra min barndom, hvordan vi alle elskede farmors vaniljekranse! Faktisk elskede jeg dem så meget, at jeg lokkede min farmor til at bage dem til min fødselsdag i juni!
Opskriften er fra bogen Glutenfrie Årstider, som kan købes her.

Glutenfri vaniljekranse
- 250 g smør
- 1 vaniljestang (alternativt 25 g vaniljesukker)
- 250 g sukker
- 1 æg
- 125 g kartoffelmel
- 300 g fuldkornsrismel
Glutenfri vaniljekranse – Sådan gør du
Start med at tage smør ud af køleskabet, så det bliver blødt. Gerne en time før du skal lave dejen.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en kniv. Bland vaniljekorn med lidt sukker, kornene bliver fordelt i sukkeret.
Rør blødt smør, sukker og vaniljesukker sammen med en håndmixer (evt. med dejkroge) og røre resten af ingredienserne i.
Saml dejen til glutenfri vaniljekranse og læg den i køleskabet. Allerhelst indtil dagen efter – eller mindst et par timer. Det er vigtigt, at dejen er gennemkold, hvis de skal holde formen og blive til flotte vaniljekranse.

Når dejen skal laves til vaniljekranse, er der flere muligheder.
Det flotteste og nemmeste er at køre dejen igennem en kødhakker med stjerneform. Alternativt kan du sprøjte dem ud af en sprøjtepose med stjernetyl. Og endelig kan du blot rulle dejen og samle den til kranse, hvis du ikke har noget af udstyret.
Vaniljekransene bages ved 180 grader varmluft. I min ovn skal de have ca. 10 minutter, men hold øje med dem. De skal være brune i kanten uden at blive mørke.
Lad vaniljekransene køle af på pladen. Glutenfrie småkager er mere porøse end almindelige, så de knækker nemt, hvis du flytter dem inden de er kølet af. Når de er kølet af, er de lidt mere stabile.
Holdbarhed og opbevaring
Vaniljekransene kan holde sig lang tid i en kagedåse ved stuetemperatur, så du kan roligt bage dem i god tid før jul. Kvaliteten af dem (smag og konsistens) falder naturligvis med tiden som med alt andet mad, men jeg ville ikke tøve med at bage dem 3-4 uger før jul.
Ved du, at du har svært ved at få spist en hel portion (det er intet problem hjemme hos mig! 😉), kan du fryse halvdelen af dejen og lave en halv portion ad gangen.

Opskriften er udviklet af Karina Baagø, der siden 2016 har arbejde professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og livsstil.
Karina er mor til et barn med glutenallergi og uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed.
Karina hjælper dagligt caféer, køkkener og private med hverdagen med glutenfri kost – både online og i den virkelige verden.
Kunne du lide opskriften? Måske kan du også lide:
- [Opskrift] Glutenfri æbleskiver
- [Opskrift] Glutenfri norske klejner
- [Klub Glutenfri] Klubben hvor du får adgang til masser af sparring, inspiration og nye sæsonopskrifter hver måned
Kan man bruge alm. Rismel?
Hej Mette
Ja, det tror jeg helt sikkert, du kan!
God fornøjelse! 🙂
Kh Karina
Hej Karina
Hvor mange kranse bliver der cirka af portionen?
Mvh Camilla
Hej Camilla
Jeg har ikke tal på, hvor mange vaniljekranse, der bliver. Det kommer også meget an på, hvor stor man synes, en vaniljekrans skal være. Juletraditioner er jo meget forskellige! 🙂 Men det er en forholdsvis stor portion, så du kan evt. halvere den.
Kh Karina
Hvor længe holdbare er de eller fryser du ned. Tak for lækre opskrifter
Hej Sara
De kan holde sig i kagedåse længe, men kvaliteten falder selvfølgelig med tiden. Jeg ville ikke være bange for at bage dem 3-4 uger før jul. Alternativt kan du forsøge at fryse dejen og bage en portion igen, hvis du ikke får spist hele portionen.
Bedste hilsner,
Karina
Er det muligt at tilføje finthakkede mandler til opskriften, eller vil det ødelægge dejen?
Hvad siger du Karina? Det kunne jeg også tænke mig for at få mandelsmagen med…?
Hej Silje og Gry
Det er jeg helt sikker på, I kan! 🙂 Jeg har dog ikke afprøvet det, så jeg kan ikke give jer et præcist mål. Men forsøg endelig at skifte noget af rismel ud med mandelmel, så det bliver de vaniljekranse I ønsker jer.
Kh Karina
Kan man erstatte lidt af rismelen med mandelmel?
Hej Gitte
Jeg har ikke prøvet, men det tror jeg helt sikkert du kan. God fornøjelse!
Kh Karina
Hvor ser de lækre ud! Mon man kan prøve at erstatte ægget med HUSK eller et hørfrøæg?
Hej Karina
Jeg har ikke forsøgt, så jeg ved desværre ikke, hvordan de vil blive. Det skal jo være noget, der kan binde dejen sammen, men måske kan fiberHUSK eller hørfrøæg fint klare opgaven…
Kh Karina
Hej Karina
Ved du om man kan erstatte ægget med noget andet? Jeg tåler nemlig ikke æg – men må altså bare have vaniljekranse for første gang i 8 år
Mvh Lene
Hej Lene
Det kan jeg da godt forstå – vaniljekranse kommer man til at savne! 🙂 Jeg har desværre ikke prøvet at skifte ægget ud med et alternativ og ved desværre ikke, hvordan dejen vil blive uden æg.
Kh Karina
Det er ægget der binder dejen sammen. Jeg har ikke forsøgt, men prøv med en æggeerstatning 🙂 Håber det lykkedes 🙂
Dejen er hård som sten efter den har været i køleskabet, eneste forskel fra opskriften, er at jeg har erstattet kartoffelmel med rød finax mel ?.
Mvh. Jakob
Hej Karina, kan rismelet erstattes med noget andet? Jeg er løbet tør for rismel men har majsmel, kartoffelmel, havremel, topicamel, sorghummel og en glutenfri melblanding.
På forhånd tak 🙂
Det kan du sikkert godt. Jeg har ikke prøvet det, så jeg tør ikke sige, hvordan konsistensen bliver. Håber det lykkedes 🙂
Hej Karina Mine vaniljekranse flyder fuldstændig ud desværre, hvad kan det skyldes? Har brugt smør og hjemmelavet rismel og ellers fulgt opskriften helt, dejen har stået på køl mindst 4 timer.
Det kan der være flere grunde til. Måske har du brugt et stort æg og der har derved været mere væske i dejen end tiltænkt. En anden mulighed er, at din dej ikke har stået på køl længe nok til at blive gennemkold. Når du begynder at arbejde med den, bliver den hurtigt for varm og vil flyde ud. Mit bud er at du skal lade dejen stå på køl i noget længere tid. Håber det lykkedes for dig.
Dejen er hård som sten efter den har været i køleskabet, eneste forskel fra opskriften, er at jeg har erstattet kartoffelmel med rød finax mel ?.
Mvh. Jakob
Hej Jakob
Rød Finax og kartoffelmel suger ikke nødvendigvis lige meget, så det kan sagtens være grunden. Men normalt er dejen også hård efter køl, så den skal lige blødgøres lidt med hænderne. Jeg håber, det endte med et godt resultat alligevel. 🙂
Kh Karina