Glutenfri snobrød – som dine børn vil elske! ♥
Når man har et barn, der ikke tåler gluten, er der mange ting, man har lyst til at sætte sig ned og tude over! Men snobrød behøver ikke længere være én af dem!
Hele året igennem bliver man konfronteret med traditioner, der er bundet op på mad og brød. Og ikke mindst om sommeren, når bliver det tydeligt, når man sidder rundt om bålet.
Og det gør ondt, fordi det minder os om, at vores kæreste guldklump ikke kan være med. At han eller hun måske vil føle sig ekskluderet eller opleve vores traditioner som besværlige...
Derfor har jeg lavet en bog, som giver dig glutenfrie opskrifter til hele året! Lige fra fastelavnsboller, varme hveder over påskefrokost og til halloween og jul!
Bogen hedder Glutenfrie Årstider og du kan købe den i boghandlen eller her.
Opskriften er udviklet af Karina Baagø, som siden 2016 har arbejdet professionelt med udvikling af glutenfrit brød og undervisning i glutenfri bagning.
Karina har udviklet Strukturmetoden®, som kompenserer for den luftige og holdbare struktur i brødet, som gluten normalt sørger for. Strukturmetoden® er udgivet i bestselleren Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Opskrift på glutenfri snobrød
Dette skal du bruge:
- 5 dl håndlunt vand (ca. 37 grader)
- 50 g gær
- 2 spsk. fiberHUSK (den gule pakke)
- 1 tsk. salt
- 1/2 dl olivenolie
- 100 g glutenfri havregryn
- 200 g fuldkornsrismel eller sorghummel
- 100 g majsmel
- 100 g majsstivelse
Sådan laver du en glutenfri snobrødsdej
Start med at røre gær ud i håndlunt vand og rør derefter fiberHUSK ud, mens du rører det ved høj hastighed på røremaskine. Pas på, at fiberHUSK ikke klumper sammen.
Rør fiberHUSK med vandet, indtil det danner en meget tyk gelemasse. Gelemassen skal røres så længe, at den ikke hænger fast på din finger, når du stopper maskinen og lader fingere hvile forsigtigt ovenpå fibermassen.
Hænger den fast på din finger, skal du røre den endnu længere tid.
Dette er det helt centrale i Strukturmetoden® og det, der gør, at du får en dej, som ikke klister fast til dine fingre, men er nem at arbejde med.
Jeg plejer at sige til mine kursus-deltagere, at fibermassen skal føles som en hundsnude, inden du må stoppe med at piske/røre den: Den skal føles fugtig, men ikke klistret.
Du kan finde hele beskrivelsen af Strukturmetoden® i bestselleren Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Lad fibermassen hvile 10 minutter.
Bland imens resten af de tørre ingredienser sammen.
Rør mel i fibermassen lidt ad gangen, så dejen når at optage det mel, du har tilsat, inden du tilsætter mere. Til olivenolie sammen med mel. Rør på lav-medium hastighed, når du ælter mel ind i dejen
Når alt mel er tilsat, røres dejen ved høj hastighed i 8-10 minutter mere.
Lad dejen hvile i minimum 30 minutter, inden du bruger den til snobrød.
Langtidshævning
Du kan sagtens lade dejen langstidshæve enten ved stuetemperatur eller i køleskab. Sænk blot gærmængden til ca. 10 gram gær (ca. 1/4 pakke gær).
Vi er vant til at langtidshæve dej i køleskabet, for at undgå overhævning, men du vil sagtens kunne hæve en glutenfri dej på køkkenbordet – selv i mange timer. Glutenfri dej hæver ikke så nemt som gluten-holdigt dej, og derfor kan det nogle gange være en fordel at lade dejen hæve ved stuetemperatur.
Når glutenfri snobrød skal rulles og bages
Tag gerne lidt mel (fx rismel eller sorghummel) med ud til bålet. En dej vil altid være forskellig fra gang til gang, og nogle gange vil du opleve, at du skal bruge lidt mel på hænderne for at dejen ikke klistrer, når du begynder at arbejde med den.
Glutenfrit brød bagt med Strukturmetoden®, skal ofte bages lidt længere tid end almindelig dej. Så du vil sandsynligvis opleve, at dit glutenfrie snobrød skal bage lidt længere tid end de andres. Mon ikke det bare er endnu en ting, vi som forældre til glutenfrie børn må tage på os… 😉
Her kan du finde flere glutenfrie opskrifter
Hvis du kunne lide opskriften på glutenfri snobrød, vil du måske også synes om…
Gerry
Hej…
Tak for opskrift, vi kan bare ikke finde ud af hvornår man tilsætter olivenolie og hvor meget tørgær, man skal bruge? Alm. gær indeholder jo gluten.
Kan du hjælpe vil vi sætte stor pris… tak
Karina Baagø
Hej Gerry
Jeg svarer dig lige her også, så andre kan få glæde af svaret. 🙂
Der er ikke gluten i almindelig dansk gær. Det er lavet på sukkerroer, som er fri for gluten. Hvis du bruger tørgær, skal du muligvis bruge lidt ekstra. Jeg har dog ikke testet mine opskrifter med tørgær, og ved derfor ikke, hvordan resultatet bliver.
Oliven olie skal tilsættes sammen med mel. Det får jeg lige rettet i teksten.
Bedste hilsner,
Karina
Eva
Kan man fryse dejen?
Karina Baagø
Hej Eva
DU kan godt fryse dejen. Måske bliver den lidt mere klistret og hæver måske knap så meget, men det kan sagtens lade sig gøre. 🙂
Kh Karina
Camilla
Hej Karina.
Jeg skal lige være sikker, hvis man skal langtidshæce det i køleskabet skal der så kun bruges 10g gær eller skal man reducere med 10g i forhold til selve opskriften?
Mvh Camilla
Karina Baagø
Hej Camilla
Beklager mit meget sene svar! Som udgangspunkt skal du bruge mindre gær, jo længere du hæver dit brød. Hævning vil også afhænge af andre faktorer end gær, fx varme og hvordan du har rørt din dej. Derfor er der ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til mængden af gær, fordi det vil være forskelligt fra køkken til køkken og bager til bager.
Når jeg langtidshæver bruger jeg ca. 10 g gær.
Kh Karina
Pia Koch Johannsen
Kan man bruge den grønne Husk?
Kan man evt. forbage hjemme i ovnen med en pind i, når barnet nu selv skal lave sit snobrød på skovturen med skolen?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Pia
I så fald ville jeg bage det færdigt hjemme, så det bare varmes over bålet.
Jeanet
Kan jeg bruge fuldkorns majsmel hvis jeg ikke har fuldkorns rismel eller sorghummel?
Og jeg har heller ikke majsmel men fuldkorns majsmel, så der vil komme 300 gram fuldkorns majsmel i.
Jeanet
Og kan jeg bruge raps olie i stedet for olivenolie
Lotte
Hvor mange brød bliver der ca. ved denne opskrift?
Karina Baagø
Hej Lotte
Det kommer meget an på dels, hvor meget dejen er hævet (jo mere dej – jo flere snobrød) og selvfølgelig hvor stor man laver sine snobrød. Jeg tænker, at der typisk bliver omkring 10 snobrød. 🙂
Kh Karina
Kristina
Jeg har forsøgt, men efter dobbelt tid I forhold til almindeligt snobrød. Er det stadig ikke bagt.
Øv.
Karina Baagø
Det var da ærgerligt! Det tager lidt længere tid end almindeligt snobrød – og så afhænger det selvfølgelig af, hvor meget dej der er på pinden. Så måske skal du bare lave små, tynde snobrød næste gang. Jo mere dej, jo længere tid skal det bage. 🙂
Kh Karina
Dea
Hej og tak for en dejlig opskrift!
Nu har min husk og vand stået på fuld drømme ca.30 min og så en pause (fordi min maskine ikke kunne klare at blive så varm).. og nu har den fået 25min i 2.omgang. Men den er stadig klæbende til min finger.
Hvor længe plejer du at skulle give husk-vand blandingen?
Jeanette Pedersen
Det problem havde jeg også. 40 min og så måtte jeg altså i gang.
Rosa Jensen
Den skal slet ikke piskes så længe. Ikke mere end nogle minutter, så skulle i gerne stå med en fin god gelémasse. Så noget er helt galt.
Har i brugt fintmalet FiberHusk?
/Rosa, Team Glutenfri
Tina
Kan man bruge nogle en glutenfri melblanding hvis man har det fremfor at købe de enkelte måltider?
Tina
Kan man bruge nogle en glutenfri melblanding hvis man har det fremfor at købe de enkelte melblandinger?
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Tina
Du kan ikke erstatte de øvrige tørvarer 1:1 med en glutenfri melblanding og forvente et godt resultat. Der er enorm stor forskel på de forskellige melblandinger på markedet. Så skal du nok se om du kan finde en anden opskrift, eller eksperimentere lidt med en selv ud fra den melblanding du bruger:-)
Hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Amanda
Hej Karina og Rosa 🙂
Kan man bruge Pofibre eller den grønne fibreHUSK i stedet for den gule?
Mvh. Amanda
rosa
Hej Amanda
Du kan sagtens bruge den grønne fiberhusk (husk at der skal bruges dobbelt så meget, som angivet i opskriften). Dog bliver resultatet bedt med den gule til bagning. Pofibre vil formentligt ikke give et tilfredsstillende resultat, da det er lavet på kartoffel og ikke binder væsken på samme måde, som loppefrøskallerne.
Med venlig hilsen
Rosa F. Jensen
Personlig Assistent for Karina Baagø
Marianne Qvist
I dine havreboller skal der bruges fuldkornsrismel og havremel og havregryn og 1 dl boghvedemel. Kan man undlade boghvedemel og tilsætte 1 dl fuldkornsrismel i stedet ?…………..kan de fryses ? Og hvis jeg laver pandekager af fuldkornsrismel og havremel kan de så fryses ?
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Marianne
Hvis du mener havrebollerne i Knæk Koden til Glutenfrit brød, så vil jeg anbefale dig at erstatte boghvedemelet med f.eks. sorghummel eller hirsemel, da der allerede er 2 dl fuldkornsrismel i opskriften.
Bollerne kan sagtens fryses og det vil pandekagerne også kunne.
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri <3