Glutenfrit rugbrød med smagen af rigtig rugbrød!
Jo, den er god nok!
Dette rugbrød uden gluten smager næææsten som et rigtigt rugbrød.
Det har både sødme, syrlighed og dybden i smagen. Lige som vi gerne vil have et rigtigt rugbrød!
Glutenfri rugbrød med sunde ingredienser
Men ikke nok med at dette minder rigtig meget om et rigtigt rugbrød – både i udseende, konsistens og smag.
Det er også et sundt brød i forhold til, hvad der findes på i supermarkederne af glutenfri rugbrød.
Brødet er nemlig lavet af gode råvarer og rene glutenfrie meltyper, som giver det fibre, næring og mæthed. Igen; som vi gerne vil have et rigtigt rugbrød.
Glutenfri rugbrød – Det skal du bruge
Til 2 rugbrød i 1 liters forme. Eller 1 brød, hvis din form er større.
- 100 g svesker eller mørke rosiner
- 5 dl kogende vand
- 6 dl kold vand
- 30 g loppefrøskaller, fx fiberHUSK
- 70 g quinoa eller hel hirse
- 120 g sesamfrø
- 100 g solsikkerfrø
- 120 g græskarkerner
- 120 g hørfrø
- 200 g fuldkornsrismel (alternativt sorghum-mel)
- 200 g boghvedemel
- 150 g glutenfri havregryn
- 4 tsk. salt
Glutenfri rugbrød – sådan gør du
Læg rosiner i blød i kogende vand et par minutter. Rist imens quinoa på en tør og varm pande i ca. 5 minutter.
Blend rosiner og vand til en ensartet masse. Brug blender, stavblender eller foodprocessor. Hæld massen i skålen på din røremaskine og rør derefter koldt vand i og fiberHUSK. Vær sikker på, at fibrene røres rundt, så de ikke klumper sammen. Tilsæt derefter resten af kernerne og rør et par minutter ved høj hastighed. Lad blandingen trække i ca. 15 minutter.
Bland derefter mel og salt i blandingen og rør den sammen til den er en ensartet masse. Fordel dejen i to rugbrødsforme og prik brødet med en kødnål, så der bliver lufthuller hele vejen ned igennem dejen. Dette er vigtigt for at forhindre store lufthuller under skorpen og et brød, der klasker sammen og bliver ubagt.
Rugbrødet skal bages i 2 timer ved 175 grader varmluft. Efter 1 time og 15 minutter skal du tage brødet ud af formen og lade det bage videre på en rist uden form. Hvis du kan se, at skorpen hæver sig under bagningen, skal du prikke i brødet med kødnålen igen. Hellere prikke en gang for meget end en gang for lidt.
Lad brødet køle af og vent med at skære i det, til det er kølet helt af. Og nyd en friskbagt skive med smør! 🙂
Opbevar rugbrødet på køl. Det kan holde sig en lille uges tid.
Opskriften er udviklet af Karina Baagø, der er professionsbachelor i ernæring og sundhed. Siden 2016 har hun arbejdet med rådgivning og opskriftudvikling om det glutenfrie liv.
Karina holder glutenfri bagekurser og hjælper til dagligt mange glutenfrie familier både online og i det virkelige liv.
Kunne du lide opskriften? Så vil du også synes om disse:
- [Opskrift] Grove, glutenfrie sandwichbrød
- [Artikel] Dette spiser du i virkeligheden, når du spiser glutenfrit brød!
- [Guide] Glutenfrit Brød
Hanne
Jeg bager med mikset fra Rema, men tilsætter enten kogt kartoffel eller revet gulerod og så et skud af forskellige frø/kerner : solsikke, græskar, hørfrø, chiafrø plus en sjat olivenolie. Det giver et ret godt brød – synes jeg.
Karina
Hej Hanne
Det lyder som et godt tip! Det kan jeg forestille mig smager rigtig godt. Og giver jo lige lidt mere næring…
Tak for tippet!
Bedste hilsner
Karina
Karina
Hej Bente
Jeg er ked af at høre, du har været så syg, men tænker at det er godt, du har lært, hvad du kan spise for at få det godt og ikke mindst, hvad du skal holde dig fra.
Det jeg skriver her på bloggen er jo ret generelt. Vi er alle forskellige – meget endda, så hvis jeg skulle skrive noget om, hvad vi alle kan tåle, ville jeg slet ikke kunne skrive noget.
Jeg går meget op i, at man skal mærke efter, hvad man selv kan tåle og ikke blot følge en bestemt diæt eller havd andre skriver. Så jeg tager det som et godt tegn, at du kan sortere og se, at du ikke skal bruge min opskrift på rugbrød.
Bedste hilsner
Karina
Anne-Sophie
Hej 🙂
DIn opskrift ser spændende ud, og glæder mig til at prøve, men jeg er lidt nysgerrig på, om det mon kan fryses?
Venligst Anne-Sohie
Karina
Hej Anne-Sophie
Det kan sagtens fryses. Du kan evt. skære det i skiver, inden du fryser det ned, så du kan tage et par skiver på ad gangen.
Kh Karina
Ole
Hej Karina! Jeg vil bage “rugbrødet”efter din opskrift, men vil være sikker på om der skal , som i opskriften, ikke skal være gær med i brødet. Vh
Karina
Hej Ole
Det er helt rigtigt, der skal ikke gær i. 🙂
Vh. Karina
Karina
Hej Liv
Lige nu har jeg desværre ikke en opskrift på rugbrød uden kerner, som ligger tilgængeligt. Men jeg tænker, om du ikke bare skal bage et andet brød til din søn, hvis du helt vil undgå kerner? Sørg blot for at bruge fuldkornsmel (hirseflager, havregryn, fuldkornsmajsmel, fuldkornsrismel (dog ikke for meget), boghvede, quinoa og sorghum er gode og sunde meltyper og flager) i boller eller brød. Så er forskellen jo ikke så stor.
Jeg har to Facebookgrupper, hvor du er velkommen til at søge hjælp, hvis du har lyst. Den ene er en bagegruppe (navn: Glutenfri bageworkshop med Karina Baagø) og den anden er en gruppe for forældre til børn med sarte maver (navn: Børn med sarte maver eller irritabel tyktarm).
Kh Karina
Betina
Hej Karina
Det her brød vil jeg bage i morgen. Hvilken størrelse form bruger du? Der er nemlig forskel på rugbrødsforme, har jeg opdaget.
Karina
Hej Betina
Beklager jeg først svarer nu! Jeg bruger 2 forme på 1 liter. 🙂
Kh Karina
Helene Kalnæs
Hej Karina
Hvor i ovnen sætter du rugbrødet, når du bager det?
Både i form og når det bages uden form?
Venlig hilsen
Helene
Karina
Hej Helene
Jeg bager altid på varmluft, så det har ingen betydning, hvor i ovnen brødet er. Men har jeg ikke andet i ovnen, bager jeg det midt i.
Kh Karina
Helene Kalnæs
Tak for svar, og forsat god Påske
Lotte Jantzen
Hej Karina. Tak for en genial opskrift. Nu savner jeg næsten ikke “rigtigt” brød længere. Det smager helt fantastisk, hvis man lige rister skiverne godt – også selv om de køles ned og skal med til madpakken dagen efter.
Karina
Hvor er det bare godt at høre, Lotte! Tusinde tak for din besked!
De bedste hilsner,
Karina
Marie
Hej Karina.
Det lyder lækkert. Hvor meget profiber skal man bruge hvis man vil skifte fiberhusk ud med det?
Karina
Hej Marie
Pofibre fungerer ikke som fiberHUSK og i gærdej kan du normalt ikke pofibre i stedet for. Måske kan du netop med dette brød få er okay resultat alligevel, fordi brødet har en anden struktur. Men jeg ved simpelthen ikke, hvor meget du skal bruge. En hel del mere…
Bedste hilsner,
Karina
Hanne Johansen
Hej Karina
Vil rigtig gerne bage dit brød men tåler ikke husk, er der et alternativ?Skal jeg bare udelade det?
Har prøver at erstatte husk med pofiber i en bolle opskrift, men jeg synes ikke det var nogen succes.
VH
Hanne
Karina
Hej Hanne
Det er ret svært, da en del af brødets base er fiberHUSK. Du kan godt prøve med pofibre, men du skal bruge meget mere (hvor meget har jeg ikke lige et bud på) og mit bud er, at brødet ikke bliver helt som med fiberHUSK… Lad mig vide, hvordan det går, hvis du forsøger. 🙂
Kh Karina
Signe
Hej Karina
Kan det passe at der ikke skal bagepulver i og hvornår skal quinoaen i? 🙂
Karina
Hej Signe
Ja, det er rigtigt, at der ikke skal bagepulver i. Fibrene gør at rugbrødet hæver en anelse – og det er nok, da rugbrød jo gerne må være lidt mere kompakt end gærdej.
Quinoa skal i sammen med de andre kerner.
Kh Karina
Susanne Stender
Hej Karina,
Jeg har tænkt mig at kaste mig ud i et forsøg på at lave dit rugbrød, men er fødevareintolerant overfor boghvede. Har du en idé om, hvad jeg kan bruge i stedet? På forhånd tak :), Susanne
Karina
Hej Susanne
Du kan sagtens skifte boghvedemelet ud. Prøv fx med hirsemel, havremel (men brug lidt mindre), quinoamel, majsmel eller sorghum.
God fornøjelse!
Kh Karina
Mette
Hej Karina
Jeg har bagt dit brød en enkelt gang og var meget begejstret! Nu er jeg igang igen, men har lige opdaget, at jeg KUN har havremel og havregryn! Ingen boghvedemel, rismel eller andet glutenfrit mel. Jeg har derfor satset hele butikken på havre og er nu mere end spændt på, hvordan det lige kommer til at gå…..
Karina
Dejligt at du blev rigtig god første gang! Håber også det blev fint kun med havre. 🙂
Kh Karina
Anja
Hej
Kan man bruge dadler i stedet for rosiner?
/Anja
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Anja
Rosinerne og sveskerne er det der giver brødet den dybe smag fra rugbrød. Du kan godt bruge dadler istedet, men du må forvente en noget sødere smag. Men prøv dig frem. Håber det bliver lækkert 🙂
Kh.
Rosa
Sine Edfort Buchardt
Tak for en fantastisk opskrift!
Jeg har spist dit brød dagligt gennem et halvt år nu.
Og min mave har det virkelig godt.
Mit næste projekt er at lave rugbrød til mine børn.
Jeg kan se at du tidligere er kommet med anbefalinger.
Det er jeg spændt på at prøve af.
Karina
Hej Sine
Hvor dejligt at høre! Både at rugbrødet fungerer for dig og at maven har det bedre!
Held og lykke med næste projekt. 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Katja Elisabeth Kløvborg
Hej
Lægen vil hjælpe mig ned i vægt. Glutenfrit brød er ok men ikke alle de kerner og nødder (pga fedtet). Der skal være få kalorier i. Er der mange kalorier i det brød du her giver opskrift på?
Karina
Hej Katja
Jeg kan desværre ikke give dit et tal på, hvor mange kalorier, der er i brødet pr. skive. Du kan enten selv bruge et program, hvor du taster ingredienserne ind og regner det ud eller du kan tage det med til en diætist, som vil kunne regne det ud for dig.
Pøj pøj med vægttabet!
Kh Karina
Karina
Hej Blokutz
Det er korrekt, at Rema har skiftet deres brød ud, siden jeg skrev dette indlæg, og jeg beklager, hvis det har forvirret dig. Indlægger er skrevet helt generelt om glutenfri købebrød, hvilket jeg også skriver i første afsnit.
God dag!
Vh. Karina
Mette H.
Hej Karina,
Kunne man skifte quinoaen ud med noget andet, f.eks. hel boghvede eller flager (havregryn eller boghvede)?
Det kunne f.eks. også ristes og anvendes i brødet på samme måde?
Vh Mette
Karina
Hej Mette
Ja, det vil du sagtens kunne. Jeg bruger selv hvad jeg lige har af kerner i skabet. 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Maria Tra
Hej Karina
Kan man undvære svesker/rosiner? Jeg er dårlig til tørrede frugter.
Bh Maria
Rebecca H.
Hej Karina
Jeg bagte brødet i sidste uge. Det smager FANTASTISK!
Tusind tak for den gode opskrift.
Jeg halverede portionen og bagte kun et enkelt rugbrød (bagte først ved 175 grader, efter 30 min. ved 150 grader, og tog det ud 15 min. tidligere) – det fungerede!
Jeg havde hverken fuldkornsrismel, fuldkornsmajsmel eller boghvedemel så jeg brugte en blanding af alm. majsmel og Nettos økologiske “Basis melblanding glutenfri”. Nu ved jeg jo ikke, hvordan det smager efter din eksakte opskrift, men jeg blev i hvert fald ikke skuffet over min egen justering 😉
Jeg skal i gang med endnu en portion nu – denne gang 2 brød, og så skal det ene fryses ned i skiver.
Karina
Hej Rebecca
Tusinde tak for din kommentar! Dejligt at høre, du har fundet en udgave af rugbrødet, som passer til dig og de ingredienser, du havde! 🙂
God fornøjelse med bagningen igen. Herhjemme er rugbrødet også et hit, som altid ligger i fryseren.
Kh Karina
Louise Andersen
Hej
Tak for gode tip.
Jeg har en dreng der skal prøve undgå hvede og mælk i en periode, men han må gerne få spelt. Kan dette brød bages, hvor der tilføjes spelt og fjerner noget af hveden?
Karina
Hej Louise
Boghvede og hvede er slet ikke det samme. Boghvede er helt glutenfri og har intet med hvedemel at gøre. 🙂
Hvis du gerne vil bruge speltmel, kan du fint skifte noget af boghveden (eller rismel) ud med spelt.
Spørg endelig igen, hvis du har flere spørgsmål. 🙂
Kh Karina
Jytte Andersen
Hej Karina
Spændende opskrift som jeg vil glæde mig til at afprøve. Iflg. diætist’ og hjerteforeningens anbefalinger må rugbrød max indeholde 7 g fedt/100 gr. Det rugbrød vi kan købe i fx. Rema indeholder 15 g/100 gr.
Hvor mange grad fedt indholder rugbrødet i din opskrift mon ?
Karina Baagø
Hej Jytte
Dejligt, at du har fundet opskriften. 🙂
Jeg har desværre ikke regnet på det, så jeg ved det ikke.
Kh Karina
Karina Baagø
Hej Lise
Tak for din besked – og dejligt, du kan lide opskrifterne!
Jeg ved godt, at Rema har skiftet brødet ud. Så lidt sker der da på markedet! 🙂 Jeg mener nu stadig, at næringsværdien er for lav til dagligt brød i de købte brød fra supermarkederne – også selvom der ikke er hvedestivelse i.
Bedste hilsner,
Karina
Betina
Hej Karina
Tusind tak for den gode opskrift på et ordenligt glutenfri rugbrød! I 2 1/2 måned har jeg prøvet diverse glutenfri brødblandinger ( de har en underlig bismag og lugt) og også brødet fra lagkagehuset. Sidstnævnte smagte godt, men hvis der ikke er ordenligt næring i, er det jo ligemeget. Dit brød smager dejligt og det er nemt at bage. Jeg havde dog ikke boghvedemel, men brugte istedet quinoamel og kokusfibermel, hvilket også var fint.
Karina Baagø
Hej Betina
Jeg er glad for at høre, du kan lide rugbrødet og også har fået noget ud af at læse blogindlægget.
Som jeg skriver, er det jo altid en afvejning. Der er ikke noget i vejen for at spise Lagkagehuset glutenfrie rugbrød ind imellem – man skal bare være klar over, hvad man spiser – for det er langt fra almindeligt rugbrød. 🙂
Dejligt, at brødet blev godt med det, du lige havde i skabet.
Kh Karina
Susanne Juhlin
Hej ..
Vil lige høre,
Kan jeg lade være med at tilsætte rosiner eller svesker ?
Mvh
Susanne
Karina Baagø
Hej Susanne
Svesker og rosiner er det, der danner basen for dette “rugbrød”. De giver den dybe smag, som får det til at minde om rugbrød. Jeg vil derfor ikke anbefale dig at undlade svesker eller rosiner, men i stedet bruge en anden opskrift.
Kh Karina
Trine
Hej.
Det er dejligt med en gør-det-selv opskrift, den glæder jeg mig til at prøve. Kan man komme noget andet end rosiner i eller undlade det, hvis man ikke vil have brødet bliver sødt?
Vh Trine
Karina Baagø
Hej Tine
Rosiner eller svesker er det, der danner basen i dette brød – og det, der giver dybde til smagen, så det minder om rugbrød. Så jeg ville nok forsøge med et helt andet brød, hvis du ikke vil ave svesker eller rosiner i. Svesker bliver en anelse mindre sødt end rosiner, men brødet får ikke smag af hverken svesker eller rosiner (med mindre man er MEGET sart med smagen af dem ;-)).
Jeg håber, du har lyst til at give brødet et forsøg. 🙂
Kh Karina
PS. Ja, jeg ved godt, at Rema har fået en andet rugbrød. Det er selvfølgelig positiv, at de ikke længere bruger hvedestivelse, men min holdning er dog stadig den samme: at der er for lidt næring i til dagligt brød. 🙂
Jela
Hej Karina,
Tusind tak for den gode opskrift og for oplysninger, faktisk den lange ingredienser liste af glutenfrit brød fra butikker, beroligede mig aldrig.
Jeg er ked af, at en naturlig glutenfri brød endnu ikke findes, så vi er nødt til at bruge ekstra tid i køkkenet.
Jeg vil gerne spørge dig om havregryn der står på opskriften, indeholder det gluten ikke? Eller måske du mener glutenfri? Med hvad kan det erstattes?
Mvh, Jela
Karina Baagø
Hej Jela
Tak for din kommentar og søde ord. 🙂
Havregryn skal være mærket med “glutenfri”, hvis du ikke tåler gluten. Der er rester af gluten i de almindelige havregryn. Alternativt kan du erstatte dem med hirseflager, boghvedeflager eller quinoaflager.
Kh Karina
jela
Mange tak Karina!
Birggitte silkeblomst
Tak for et så lækkert rugbrød dejligt med et rugbrød der ser og smager som rugbrød .
Karina Baagø
Velbekomme Birggitte! Jeg er rigtig glad for, at du kan lide opskriften! 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Anne Sass Bak
Jeg ved heller ikke, hvad der menes. Men hvis man prøver at følge low fodmap er mange rosiner ikke godt.
Karina Baagø
Hej Anne
Det er helt rigtigt, at der er begrænsninger på rosiner, når man spiser low FODMAP. I opskriften er der 100 g rosiner til 2 hele brød, så der skal spises mange skiver brød, før det reelt bliver et problem. Men man skal selvfølgelig selv mærke efter, hvor ens egen tolerancegrænse går.
Bedste hilsner,
Karina 🙂
Louise
Hej
Jeg har lige sat rugbrødet i oven og glæder vi os til at smage det.
Min søn har også diabetes, har du nogen ide om hvor mange kulhydrater brødet indholder pr 100 gram.
Bedste Hilsner Louise
Karina Baagø
Hej Louise
Det lyder dejligt! 🙂 Jeg kender desværre ikke kulhydratindholdet i brødet.
Kh Karina
Louise
Helt fint, vi prøver os frem. Det smager virkelig godt, det er ikke sidste gang jeg bager det
Lisbeth
Hej Karina
Tak for den gode opskrift på rugbrød OG mange andre gode opskrifter og råd. Jeg har et spørgsmål: På pakken med quinoafrø står, at de skal skylles først. Kan man undlade det og nøjes med at riste dem på panden?
Karina Baagø
Hej Lisbeth
Ja, du kan undlade at skylle quinoafrøene, når de bliver ristet på panden. De skal skyldes eller ristet, fordi de har et højt indhold af bitterstoffer.
Kh Karina
Lisbeth Fog
Tusind tak Karina
De ristede quinoafrø dufter og smager helt fantastisk i sig selv.
God efterårsferie
kh Lisbeth
Tina Bresson
Kære Karina
Jeg skal prøve dit brød i morgen, men er i tvivl om man blot rister de friske quinoa eller om de skal koges først?
Bh Tina
Karina Baagø
Hej Tina
Ja, du skal blot riste quinoa. De skal ikke koges først. 🙂
Kh Karina
Dorthe
Kære Karina
Tak for al din inspiration i den glutenfrie verden.
Jeg vil gerne bruge din rugbrøds opskrift, men har kun een stor rugbrødsform – den med belægning fra Eva Trio – vil det mon gå at komme hele portionen i den?
mvh
Dorthe
Karina Baagø
Hej Dorthe
Ja, den kan du sagtens bruge. Måske skal du give brødet lidt længere tid i ovnen (10-15 minutter). Hvis du har for meget dej til formen, kan du forme rugbrødsboller af resten. God fornøjelse!
Kh Karina
Camilla
Kære Karina.
Tak for alle ressourcerne her på din side.
Jeg har udover cøliaki også SIBO.
Og skal undlade tørret frugt.
Kan du foreslå mig andet end rosiner eller svesker i brødet?
På forhånd tak for svar,
Mvh. Camilla.
Karina Baagø
Selv tak, Camilla! Jeg er glad for, du kan bruge siden. 🙂
Rosiner/ svesker er basen i dette brød, så jeg kan desværre ikke rigtig anbefale noget andet end tørret frugt, da det så vil blive et helt andet brød. Når du undlader rosiner/svesker står du jo tilbage med ingredienser, som kunne være i et “hvidt brød” bare med mange kerner. Derfor ville jeg gå efter sådan en opskrift i stedet for, fx sandwichbrødene som du kan finde her: https://www.karinabaagoe.dk/glutenfri-sandwichbroed/
Kh Karina
Shea-Noa
Ris og majs består jo af rigtig store mængder stivelse, som jeg i kosten gerne minimere indtaget af, men hvordan er det med stivelse når det er som mel?
Og hvis det forsat er med meget stivelse kunne det så evt. erstattes af kikærtemel?
Tak for gode og udførlige opskrifter.
Karina Baagø
Hej Shea-Noa
Du kan sagtens erstatte noget af stivelse med kikærtemel. Du vil få en knap så blød krumme, men det er bestemt en mulighed. Prøv dig endelig lidt frem med meltyperne. 🙂
Bedste hilsner,
Karina
Rikke
Er det den gule eller grønne fiber husk du bruger til din brød.
Karina Baagø
Hej Rikke
Jeg bruger altid den gule fiberHUSK – det er den bedste til bagning.
Kh Karina 🙂
Marlene
Hej Karina. Jeg vil bare sige tak for opskriften. Fik konstateret cøliaki da jeg var 37, så jeg kan sagtens huske hvordan lækkert brød smager. Jeg elsker det her brød! Og nu savner jeg faktisk ikke rugbrød mere 🙂
Vh Marlene
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Malene
Er ked af at høre, at du har fået cøliaki. Men hvor er jeg glad for, at mit brød kan være en lækker substitut for rugbrød
Camilla
Hej og tak for en inspirerende hjemmeside 🙂 Jeg har netop bagt to rugbrød, og jeg må sige, at det er den bedste opskrift til dags dato. Jeg har prøvet alverdens glutenfri brød opskrifter, men denne her skiller sig ud. Super lækkert rugbrød! Jeg kommer til at bage dem om og om igen.
Mvh. Camilla
Karina Baagø
Hej Camilla
Det er jeg rigtig glad for at høre! Dejligt at kunne bidrage med godt glutenfrit brød!
Bedste hilsner,
Karina 🙂
Izabella
Hej Karina
Jeg er helt enig med Camilla
Det er den bedste opskrift til dags dato. Super lækkert rugbrød! Og min mand, som ikke er på glutenfri kost elsker det. Jeg bager brødet reguleret, skærer i stykker og fryser ned.
Tak for det!
Karina Baagø
Tusinde tak for din søde besked, Izabella! Det er jeg rigtig glad for at høre! 🙂
Silicia Kirsten
Hej
Du bruger meget fiber husk, men jeg har nogle loppefrøslakker stående, kan jeg bruge dem, hvis jeg kværner dem fint i en kaffekværn?
Tusind tak for masser af inspiration
Mange hilsener Silicia
Karina Baagø
Hej Silicia
Beklager mit meget sene svar!
Til rugbrødet kan du godt gøre det. Hvis du vil gøre det med gærdej (Strukturmetoden), skal du være opmærksom på, at at loppefrøskaller (af andre mærker end fiberHUSK), giver en mindre stabil struktur i dejen og derfor kan de lidt nemmere falde sammen, blive mere tøre eller få en anden konsistens. Men gør endelig et forsøg og gør dig nogle erfaringer – måske virker det fint i dit køkken. 🙂
Kh Karina
Jette
Glæder mig til at prøve og bage rugbrødet en af dagene. Vil dog hører om man kan hakke kernerne lidt, da jeg har lidt svært ved at optage/omdanne dem i maven?
Karina Baagø
Hej Jette
Det kan du godt. 🙂
Kh Karina
Anja
Kære Karina
Gennem flere har jeg ikke kunnet tåle hverken gluten eller hvedestivelse og har i den tid derfor bagt alt mit glutenfri brød selv. Det kræver omstilling og er en lang rejse hvor ny viden og inspiration er en evig følgesvend.
Så fandt jeg din hjemmeside og har lige bagt dit “rugbrød” og dine pitabrød – jeg kunne næsten græde af glæde – du har taget den glutenfri bagning til nye højder – tusind tak for at du deler din viden. Jeg skal straks købe din bog også.
Da al min kost er økologisk har jeg anvendt Urtekrams loppefrøskaller i stedet for FiberHusk. Jeg har eksperimenteret m doseringen: 1 gram loppefrøskaller = 1 gram FiberHusk, 2 spsk loppefrøskaller = 1 spsk FiberHusk – det fungerer godt.
Hvis du har kendskab til en økoligisk udgave af FiberHusk, må du gerne poste info.
Mange hilsner
Anja
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Anja ‘
Tusind tak for din søde besked. Jeg er glad for at du kan lide mine opskrifter. Biogan har fintmalede økologiske loppefrøskaller
Signe
Dit rugbrød smager fantastisk. Har du mon et bud på, hvor længe det skal bage, hvis man vil lave det som minirugbrød/skolerugbrød?
Karina Baagø
Hej Claus
Dejligt at høre, du er glad for opskriften! Den er også en favorit herhjemme. 🙂
Det er køberugbrød, som jeg ikke anbefaler som basiskost – ikke det hjemmelavede.
God fornøjelse med bagningen!
Kh Karina
Karina Baagø
Kære Paul
Det er ved at være nogle år siden, jeg skrev indlægget og derfor trænger det muligvis til en opdatering, da butikkerne ændrer deres produkter med mellemrum…
Jeg er ganske enig med dig i, at det er svært at finde gode glutenfrie brød i butikkerne – hvilket også er det, jeg forsøger at få frem i artiklen. Men derfor synes jeg stadig, at der er sket rigtig meget de sidste 5 år, og at der helt sikkert er kommet flere og bedre brød i butikkerne! Men det er ikke det samme som at jeg ikke kunne ønske mig endnu bedre brød.
KH Karina
Merete Hansen
Tak for din vigtige artikel og TAK for rugbrødsopskriften. Rugbrød er, hvad jeg savner mest, og vi er meget tæt på smagen med dette brød.
Venlig hilsen
Merete Hansen
Karina Baagø
Hej Merete
Selv tak for dine pæne ord! Jeg er rigtig glad for at kunne inspirere. 🙂
Bedste hilnser,
Karina
Mille
Kære Karina.
Tak for dette fantastiske rugbrød.
Har du regnet på hvor mange kulhydrater der i rugbrødet pr. 100 g?
De bedste hilsner,
Mille
Karina Baagø
Hej Mille
Dejligt, du kan lide brødet! 🙂
Jeg har desværre ikke næringsberegnet og kender derfor ikke kulhydratindholdet.
Kh Karina
Mille
Tak for dit svar! Hvis jeg får regnet på det næste gang jeg bager, skal jeg nok lige skrive det herinde, så andre (diabetikere) kan få glæde af informationen de bedste hilsner
Eunicia Holhos
Hej 🙂 Kan man erstatte fiber husk med noget? Det er ikke til at få for tiden… 🙂
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Eunicia
Fiber Husk er det der binder dejen sammen og gør den lækker og luftig. Så skal du på udkig efter en anden opskrift
Lise Larsen
Hej
Er så glad for opskriften. Dejligt at kunne spise rugbrød igen, og smagen er fantastisk. 🙂
Karina Baagø
Hej Lise
Mange tak for din kommentar! Det er jeg rigtig glad for at høre. 🙂
Kh Karina
Marie
Det lyder som et lækkert brød 🙂 Skal det være kogt quinoa eller ukogt quinoa?
Karina Baagø
Det skal være ukogt quinoa. 🙂
Irene Fagerberg
Hejsa Karina..
Kan se der er overvældende mange mærker og varianter af quinoa, et råd til hvilken der er bedst og kan man evt erstatte det med andet, hvis man lige ikke har det på lager?! 🙂
Rosa, PA for Karina Baagø
Du kan bruge et hvilket som helst mærke af quinoa. Og det kan erstattes med hirsefrø eller hel boghvede, hvis du foretrækker det.
Jane
Jeg elsker det her brød. Tak for en både god og forholdsvis let opskrift. Min erfaring er dog, at jeg kan afkorte bagetiden noget ift. det angivne! Måske op til 20 min, idet jeg tager brødet ud af ovnen, når kernetemperaturen er 99 grader!
Rosa F. Jensen, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Jane
Hvor er det dejligt at høre, at du er vild med brødet (det er jeg også selv) 🙂 Ovne er meget forskellige, så derfor er bagetid altid vejledende. Men det er så fint, at du tager brødet ud af ovnen, når kernetemperaturen er 98-99 grader, for der er det færdigbagt.
Heidi Rasmussen
Hejsa, hvilket forme bruger du til rugbrødene. Jeg brugte gammeldags zinkforme, da det var det, jeg lige havde, smurte dem grundigt, men brødet hang alligevel fast i bunden. Jeg gav dem fuld tid i formen, hvilket fungerede, men de var svære at få ud igen. Vil dog sige, at smagen er perfekt for mig og vil meget gerne bage dem igen.
Rosa
Hej Heidi
Jeg bruger 1 liters silikoneforme, så er brødet altid til at få ud af formen. Men alle forme kan bruges. Hvilken man foretrækker er en smagssag, men det er selvfølgelig træls, når det hænger fast og ikke er til at få ud. Jeg tænker sagtens du kan fortsætte med at bruge de gammeldags forme, men måske med bagepapir i. Det laver ikke så mange folder, hvis du krøller det godt og grundigt sammen inden du glatter det ud og putter det i formen og folder hjørnerne ind, ligesom når man pakker gaver ind – bare et lille tip.
Dejligt at høre, at du er vild med smagen og gerne bager dem igen
Hilsen
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Ellen Jessen
Kan man erstatte boghvedemel med majsmel, jeg er ikke fan af boghvede?
Kan man erstatter hørfrø med chiafrø?
Mvh. Ellen Jessen
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Ellen
Tak for dit spørgsmål. Du kan godt i denne opskrift udskifte boghvedemelet med majsmel, men det vil nok blive en anelse mere tørt. Men giv det et forsøg.
Du kan godt erstatte hørfrø med chiafrø, men så skal du nok nedsætte mængden til 70 g. da de suger en del væske.
Hilsen
Rosa
Personlig Assistent for Karina Baagø
Dorte Flygenring
Hej Karina.
Jeg bruger mange af dine opskrifter på mit arbejde på en efterskole. Det betyder også at opskrifterne ganges en del op, nogle gange 4 gange. Jeg har oplevet at fx rugbrødet bliver meget hårdt i skorpen ved den lange bagetid og det hæver sig ikke. Jeg kan selvfølgelig komme mere i formen, men er der rigtigt at brødet ikke hæver sig?
Når jeg bruger opskriften på havreboller, så har jeg erfaret at man ikke kan lave den sammenbragte (altså de må ikke stå tæt) da de så falder sammen efter bagning. Har du også den erfaring eller gær jeg noget forkert.
Smagen og konsistensen er ikke helt som almindeligt bagværk kan jeg gøre noget for at efterligne den mere?
Eller fine opskrifter som vores elever har stor gavn af
Meh Dorte
Karina Baagø
Hej Dorte
Dejligt at høre, I bruger mange af mine opskrifter – og allermest at eleverne har gavn af dem! Opskrifterne er udviklet til private køkkener og derfor kan de opføre sig anderledes, når de ganges op og bages i større mængder. Glutenfri bagning er desværre sværere at gange op med samme succesrate end almindelig bagning er. Netop derfor er jeg også i gang med et pilotprojekt målrettet efterskolekøkkener og andre storkøkkener og jeg tillader mig lige at skrive til dig på mail omkring det. 🙂
Mht. rugbrødet så er det ikke udviklet til at skulle hæve ret meget. (Der er ingen hævemiddel i). Og det kan godt være, at det skal justeres i opskriften, når man bager det i en stor portion.
Dejen til havreboller egner sig ikke til at blive bagt, hvor bollerne bager sammen. Det er strukturen i netop denne dej slet ikke stærk nok til, desværre. Så jeg ville forsøge at bage dem med mellemrum, selvom jeg ved, at det fylder mere.
Smag og konsistens i glutenfrit brød vil aldrig være det samme som i et hvedebrød. Vi kan ikke bage noget, der smager af hvede, når der ikke er hvede i. Men der kan absolut gøres rigtig meget for at komme tæt på oplevelsen af rigtigt brød både i smag, tekstur og spisekvalitet. Men da der er tale om mange faktorer, er det umuligt for mig at give ét bestemt råd her.
Bedste hilsner
Karina
Cristina
Hej Karina
Tusind tak for et helt fantastisk rugbrød….wauuu, bedste rugbrød EVER.
Jeg tror, jeg må prøve alle dine opskrifter.
Bedste hilsner
Cristina
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Cristina
Hvor er det dejligt at du kan lide rugbrødet. Det er personligt også mit absolutte favorit rugbrød (selvom jeg godt tåler gluten)
Det er da sejt at du vil kaste dig ud i flere af Karinas opskrifter. Hvis du har lyst og mulighed, så er der lige startet nyt online bagekursus op, hvor du igennem 4 moduler lærer at lave den helt perfekte glutenfrie dej med Strukturmetoden. Du kan læse mere om kurset her: https://www.karinabaagoe.dk/online-bagekursus/
Hilsen
Rosa, Team Glutenfri<3
Emma
Skal quinoa koges inden, eller bare tilsættes ukogte?
Biwar
Hej
Kan man forberede det hele + putte det i formen og så vente med at bage det til dagen efter, så det er helt frisk når det skal serveres?
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Biwar
Har ikke prøvet det. Men prøv at sætte det på køl tildækket natten over og bag det næste dag. Vend gerne tilbage med resultatet 🙂
/Rosa, Team Glutenfri
Lisbet Marquard
Hej
Jeg elsker det her rugbrød og har bagt det i nogle år.
Har dog en udfordring. Det blir altid klægt. Nu er jeg oppe på at bage det i 21/2 time og jeg bruger kun 10 ml vand. Jeg kommer også mere mel i men alligevel tungt og klægt. Kan jeg bage på alm ovn i stedet for varmluft? Og hvis hvilken temperatur og tid vil I anbefale.
Karina Baagø
Hej Lisbeth
Jeg tænker, der er noget galt, når det bliver klægt efter 2½ times bagetid. Pisker du fibrene med vand lige som når du bruger Strukturmetoden®? Det giver nemlig en helt anden konsistens og kan gøre rugbrødet klægt. Fibrene skal blot røres ud i væsken og ikke piskes – måske gør det forskellen? 🙂
Kh Karina