Lækre glutenfri fastelavnboller med saftig krumme og snasket fyld!
Jeg har optimeret min fastelavnsbolleopskrift fra sidste år. Så opskriften nu giver en mere luftig bolle – som vi jo gerne vil have! 🙂 I denne opskrift er der blåbærsyltetøj og marcipan, som smager mega godt i kombination! Men du kan sagtens skifte fyldet ud med noget andet, hvis du har en favorit-fastelavnsbolle-fyld, fx vaniljecreme.
Vil du prøve en mælkefri vaniljecreme, kan du finde opskriften her.
Fastelavnsboller er noget af det sværeste at bage glutenfrit, men du er hjulpet godt på vej, hvis du har styr på teknikken til almindeligt godt glutenfrit brød, som jeg lærer dig på mine bageworkshops. Det giver nemlig en dej, der kan arbejdes med, så du ikke står tilbage med lige så meget dej på fingrene som på pladen, når du er færdig! Har du ikke været med på kursus endnu, så følg bare opskriften her – jeg skal nok forklare dig det vigtigste.
Dejen til fastelavnsbollerne er low FODMAP. Fyldet er også i småmængder – dog afhængig af ingredienserne i marcinpan og blåbærmarmelade, så vælg endelig fyld efter din egen smag og familiens behov.
Glutenfri fastelavnsboller
12 stk.
- 5 dl håndlunt vand
- 25 g gær
- 2 spsk. fiberHUSK
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- 1 æg
- 75 g smeltet smør (eller 0,5 dl olivenolie, hvis du vil have dem mælkefrie)
- 100 g majsstivelse (Maizena eller et andet mærke)
- 200 g majsmel
- 150 g fuldkornsrismel
- 80 g glutenfri havregryn
Vil du lave glutenfri fastelavnsboller med creme? Find opskriften på en (evt. mælkefri) creme her.
Rør gær ud i håndlunt vand. Pisk derefter fibrene ud i væsken og bliv ved med at piske eller røre på din røremaskine (ved høj hastighed!), indtil fibrene gelerer og bliver til en meget tyk gelemasse – så tyk som den kan blive, ligesom tapetklister. Lad derefter fibermassen hvile i 10 minutter.
Bland imens de tørre ingredienser sammen. Rør æg og fedtstof i fibermassen, når den har hvilet i 10 minutter, og tilsæt derefter resten af ingredienserne lidt efter lidt imens du sikrer, at røremaskinen kan følge med og ælte melet ind i gelemassen. Det er vigtigt, at du er tålmodig med at ælte de tørre ingredienser ind i, så det bliver en ensartet dej. Når alt melet er rørt ind i dejen, skal du røre dejen på høj hastighed i 5-8 minutter mere.
Lad dejen hæve, gerne et lunt sted, i 20 minutter.
Når dejen er hævet, skal den rules ud. Brug lidt mere rismel til bordet og til at rulle dejen ud, hvis den er meget klistret, men ikke for meget – det kan gøre bollerne mere tørre! Rul forsigtigt dejen ud i en tykkelse på ½-1 cm og skær i alt 12 firkanter af dejen. Fyld ca. 2 tsk. blåbærmarmelade og 1 tsk. marcipan i hver firkant og luk dem forsigtigt sammen. Der skal arbejdes med let hånd for at dejen ikke knækker – den har nemlig ikke samme elasticitet som en glutenholdig dej – det er nemlig glutenproteinet, der giver dejen det.
Tjek mine bageworkshops, hvis du vil lære, hvordan du kompenserer for gluten i en glutenfri dej. Det er ikke svært, du skal blot vide hvordan – og det ved det færreste. 🙂
Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30 minutter med lukningen nedad.
Jeg bager alt mit glutenfrie brød ved 230 grader varmluft (eller højere). Jeg har forsøgt at bage fastelavnsbollerne ved lavere temperatur og det giver dårligere resultat både på hævning og smag. Så vær ikke bange for den høje temperatur – når strukturen er i orden, som i denne opskrift, kan dejen sagten holde til den høje temperatur. Bag fastelavnsbollerne ved 230 grader og hold øje med farven. De skal være lysebrune og en anelse sprøde i kanten, før de er færdige. I min ovn skal de have mellem 15 og 20 minutter ved 230 grader varmluft, men ovne er meget forskellige.
Fastelavnsbollerne kan fryses – hvis de ikke bliver spist… 😉
Er det muligt at få samme arbejdsomme dej uden æg?
Hej Maja
Ja, det kan du sagtens.
Æg er ikke afgørende for den arbejdsomme dej – det er derimod hvordan du forarbejder (pisker) fibre med væsken. Du kan fint undlade æg. Måske skal du tilsætte 1/2-1 dl mere mel, hvis dejen er for tynd til at holde formen, når du har rørt den.
God fornøjelse!
Kh Karina
Tusind tak, så kan vi være med på fastelavnsbollerne igen 🙂