Glutenfri æbleskiver er et must i december måned!
Her for du en opskrift på lækre, hjemmelavede glutenfri æbleskiver, som smager lige så godt som i gamle dage!
Opskriften er en smagsprøve fra bogen Glutenfrie Årstider, hvor du også finder opskrifter på julesmåkager, honningkage og masser af andre klassikere fra årets højtider – bare i glutenfri udgaver.
Hvorfor bage sine æbleskiver selv?
Vi bager gerne en stor portion æbleskiver i starten af december og fryser ned. Det kræver lige lidt overskud og tid, men vi prioriterer at gøre det, fordi det er helt fantastisk at kunne tage 3 æbleskiver op af fryseren (eller flere på en god dag!) og tage med til julearrangement, så man ikke skal nøjes med at kikke på de andres æbleskiver – eller være ked af sine egne halvdårlige æbleskiver.
Da vi startede vores glutenfrie liv i 2012 kunne man ikke købe glutenfrie æbleskiver i supermarkederne, så derfor var en glutenfri opskrift et must.
I dag kan du finde glutenfri æbleskiver i flere forskellige supermarkedet, men vi vælger alligevel altid at bage selv – selvom vi ikke lever meget anderledes end andre travle børnefamilier.
Jeg synes, at kvaliteten af de æbleskiver, man kan købe er for dårlig. Selvfølgelig er de rigtig gode til en dag, hvor det skal gå hurtigt. Og man skal naturligvis også tænke på, at æbleskiver ikke er det, der fylder mest i de flestes kost, og derfor er der rent sundhedsmæssigt plads til at man ikke behøver at tænke over næringsværdien og kvalitet i æbleskiver.
Når vi alligevel vælger den mere besværlige og tidskrævende løsning at bage dem selv, er det fordi jeg generelt forsøger at højne kvaliteten i det, vi spiser. Og her tænker jeg både på smag, konsistens og hele spiseoplevelsen, men også kvaliteten i råvarerne. Og her er min erfaring, at det desværre halter meget for størstedelen af de glutenfrie produkter, man finder i supermarkederne.
Der bliver for eksempel sjældent tænkt i kvaliteten af de råvarer, som produkterne er lavet af. Mange produkter er lavet af forarbejdede melmixes med et minimum af gode råvarer .
Igen skal man huske balancen. Så det er næppe æbleskiverne i december måned, der vælter balancen. Men hvis man tænker sådan om alt, hvad man spiser, så ER det den glutenfrie kost, der kommer til at vælte den fornuftige balance. Og derfor forsøger vi at lave det selv, som vi kan og har tid og overskud til. Også fordi kvaliteten af det, vi spiser, betyder noget for vores livskvalitet. Så hver gang jeg bager noget selv, ved jeg, at jeg er med til at højne livskvaliteten for min datter.
Og siden 2012 har vi hver år bagt en stor portion æbleskiver til fryseren, så det kan vi jo lige så godt holde fast i – selvom nutiden giver nogle nemmere muligheder.

Opskrift på glutenfri æbleskiver (mælkefri) – ca. 25 stk.
- 3 æg
- 4 dl mælk eller plantemælk
- 75 g smeltet smør (alternativt olivenolie eller kokosolie)
- revet skal af 1 citron
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 tsk. kardemomme
- 2 tsk. koriander
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- 50 g sukker
- 100 g rismel (gerne fuldkorn) eller sorghum-mel
- 80 g boghvedemel
- 80 g majsstivelse
- 1 spsk. fiberHUSK (den gule)
- Smør eller kokosolie til stegning
Skil æggehvider og æggeblommer ad i hver deres skål. Pisk æggehviderne helt stive og stil dem til side.
Pisk æggeblommerne med sukker.
Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt dem sammen med citronskal, mælk og smeltet smør.
Vend til sidst æggehviderne i dejen med en grydeske, dejskraber eller lignende. Det er vigtigt, at du ikke slår æggehviderne ned igen, men at du bevarer luften i dem, mens du vender dem i dejen. Der må gerne være æggehvide-klumper på størrelse med 1-krone tilbage i dejen. Det er det, der gør, at æbleskiverne bliver lette og luftige.
Varm en æbleskivepande op ved middel varme og fyld dej i hullerne næsten op til kanten. Bag æbleskiverne et par minutter på hver side og vend dem med en kødnål eller gaffel.
Server æbleskiverne friskbagte og frys resten ned – hvis der bliver rester. 🙂
Lun æbleskiverne i ovnen, hvis de har været frosne.
Æbleskiverne kan sagtens holde sig i fryseren hele december måned.

Opskriften er udviklet af Karina Baagø, der er kogebogsforfatter til Glutenfrie Årstider og bestselleren Knæk Koden til Glutenfrit Brød, hvor hun har udgivet Strukturmetoden®.
Karina har siden 2016 arbejdet professionelt med glutenfri bagning og livsstil.
Privat er Karina mor til at barn med glutenallergi og supplerer derfor sin uddannelse i ernæring og sundhed med en stor viden om hverdagen med glutenfri kost.
Du kan finde flere juleopskrifter her:
Hej Karina
Hvor mange æbleskiver bliver der ca. af denne opskrift?
kh Lone
Hej Lone
Der bliver ca. 20 æbleskiver. 🙂
Kh Karina
Tilføjer 4 æbler skåret i tern- lidt mere kardemomme – steger dem i kokosolie så smager de henrivende
Mvh Stine Lyngs
Det lyder godt nok også lækkert, Stine! Tak for tip, det må prøves. 🙂
Kh Karina
Hej
Vil man kunne undlade sukker?
Jeg har udfordringer med de forskellige sukkerarter, så jeg prøver at undgå så meget sukker som muligt.
Jeg er ny i denne verden så mange ting er jeg nødt til at prøve mig frem med.
Hilsen Gitte
Hej Gitte
Du kan sagtens undlade sukker – æbleskiverne vil blot blive mindre søde så. 🙂
Kh Karina
Hvad kan jeg bruge i stedet for boghvede, da jeg ikke tåler det ?
Hej Pia
Du kan fx bruge majsmel eller sorghummel i stedet for boghvede.
Hej Karina kan man ikke bruge finax glutenfri melmix istedet for majsmel?
Hej Pia
Bekalger mit meget sene svar! Du kan godt bruge melmix i stedet for det mel, jeg har skrevet. God fornøjelse! 🙂
KH Karina
Kan man her erstatte æg med Hørfrø-afkog?
Jeg kan ikke tåle æg, og vil så gerne have æbleskiver
Hej Kate
Det tror jeg godt du kan. Om de bliver lige så luftige, tør jeg ikke sige. Men det er et forsøg værd! 🙂
Kh Karina
Hej Karina
Kan jeg bruge almindelig mælk?
♥️Hilsen
Mette
Hej Mette,
Det kan du sagtens. 🙂
Kh Karina
Jeg har lige lavet dem og skal først bruge dem inorgen. Skal jeg fryse dem ned og så varme i ovnen fra Frost som dem man køber eller skal jeg bare putte dem i køkeskab og lune lidt i ovnen inorgen?
P.s
De smager og ser fantastiske ud!!!
Hej Trine
Dejligt, at du kan lide æbleskiverne! 🙂 Hvis du skal bruge dem i morgen, er det fint at lægge dem på køl og så lune dem igen. Hvis det er længere tid, vil jeg anbefale at fryse dem.
God jul!
Kh Karina
Skal være den gule husk?
Skal dejen ikke står og hvile lidt?
God Jul
Vh.
Barbara
Hej Barbara
Beklager mit sene svar! Til brød anbefaler jeg den gule fiberHUSK, men til æbleskiver kan du godt bruge en anden slags (fintmalede) loppeførskaller. De skal ikke trække.
Bedste hilsner,
Karina 🙂