Glutenfri æbleskiver er et must i december måned!
Her får du en af mine absolutte yndlingsopskrifter! Lækre, hjemmelavede glutenfri æbleskiver, som smager lige så godt som i gamle dage!
Opskriften er fra bogen Glutenfrie Årstider, hvor du også finder opskrifter på julesmåkager, honningkage og masser af andre klassikere fra årets højtider. Bagværk som i gamle dage – bare uden gluten.
Hvorfor bage sine æbleskiver selv?
Vi bager gerne en stor portion æbleskiver i starten af december og fryser ned. Det kræver lige lidt overskud og tid, men vi prioriterer at gøre det, fordi det er helt fantastisk at kunne tage 3 æbleskiver op af fryseren (eller flere på en god dag!) og tage med til julearrangement. Så man ikke skal nøjes med at kikke på de andres æbleskiver – eller være ked af sine egne halvdårlige æbleskiver.
Da vi startede vores glutenfrie liv i 2012 kunne man ikke købe glutenfrie æbleskiver i supermarkederne, så derfor var en glutenfri opskrift et must.
I dag kan du finde glutenfri æbleskiver i flere forskellige supermarkedet, men vi vælger alligevel altid at bage selv – selvom vi ikke lever meget anderledes end andre travle børnefamilier.
Jeg synes, at kvaliteten af de æbleskiver, man kan købe er for dårlig. Forstå mig ret… De er rigtig gode til en dag, hvor det skal gå hurtigt. Men efter en portion supermarkeds-æbleskiver, savner jeg stadig de gode gammeldags æbleskiver fuld af smag.
Opskrift på glutenfri æbleskiver (mælkefri) – ca. 25 stk.
- 3 æg
- 4 dl mælk eller plantemælk
- 75 g smeltet smør (alternativt olivenolie eller kokosolie)
- revet skal af 1 citron
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 tsk. kardemomme
- 2 tsk. stødt koriander
- ½ tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- 50 g sukker
- 100 g rismel (gerne fuldkorn) eller sorghum-mel
- 80 g boghvedemel
- 80 g majsstivelse
- 1 spsk. fintmalede loppefrøskaller
- Smør eller kokosolie til stegning
Glutenfri æbleskiver – Sådan gør du
Skil æggehvider og æggeblommer ad i hver deres skål. Pisk æggehviderne helt stive og stil dem til side.
Pisk æggeblommerne med sukker.
Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt dem til æggeblomme og sukker sammen med citronskal, mælk og smeltet smør.
Vend til sidst æggehviderne i dejen med en grydeske, dejskraber eller lignende. Det er vigtigt, at du ikke slår æggehviderne ned igen, men at du bevarer luften i dem, mens du vender dem i dejen. Der må gerne være æggehvide-klumper på størrelse med 1-krone tilbage i dejen. Det er det, der gør, at æbleskiverne bliver lette og luftige.
Varm en æbleskivepande op ved middel varme og fyld dej i hullerne næsten op til kanten. Bag æbleskiverne et par minutter på hver side og vend dem med en kødnål eller gaffel.
Server æbleskiverne friskbagte og frys resten ned – hvis der bliver rester. 🙂
Lun æbleskiverne i ovnen, hvis de har været frosne.
Æbleskiverne kan sagtens holde sig i fryseren hele december måned.
Lone Godsk
Hej Karina
Hvor mange æbleskiver bliver der ca. af denne opskrift?
kh Lone
Karina
Hej Lone
Der bliver ca. 20 æbleskiver. 🙂
Kh Karina
Stine lyngs
Tilføjer 4 æbler skåret i tern- lidt mere kardemomme – steger dem i kokosolie så smager de henrivende
Mvh Stine Lyngs
Karina
Det lyder godt nok også lækkert, Stine! Tak for tip, det må prøves. 🙂
Kh Karina
Gitte Rye
Hej
Vil man kunne undlade sukker?
Jeg har udfordringer med de forskellige sukkerarter, så jeg prøver at undgå så meget sukker som muligt.
Jeg er ny i denne verden så mange ting er jeg nødt til at prøve mig frem med.
Hilsen Gitte
Karina Baagø
Hej Gitte
Du kan sagtens undlade sukker – æbleskiverne vil blot blive mindre søde så. 🙂
Kh Karina
Pia
Hvad kan jeg bruge i stedet for boghvede, da jeg ikke tåler det ?
Karina Baagø
Hej Pia
Du kan fx bruge majsmel eller sorghummel i stedet for boghvede.
Pia abildhaard
Hej Karina kan man ikke bruge finax glutenfri melmix istedet for majsmel?
Karina Baagø
Hej Pia
Bekalger mit meget sene svar! Du kan godt bruge melmix i stedet for det mel, jeg har skrevet. God fornøjelse! 🙂
KH Karina
Kate Bille
Kan man her erstatte æg med Hørfrø-afkog?
Jeg kan ikke tåle æg, og vil så gerne have æbleskiver
Karina Baagø
Hej Kate
Det tror jeg godt du kan. Om de bliver lige så luftige, tør jeg ikke sige. Men det er et forsøg værd! 🙂
Kh Karina
Mette Aagaard
Hej Karina
Kan jeg bruge almindelig mælk?
♥️Hilsen
Mette
Karina Baagø
Hej Mette,
Det kan du sagtens. 🙂
Kh Karina
trine trudslev
Jeg har lige lavet dem og skal først bruge dem inorgen. Skal jeg fryse dem ned og så varme i ovnen fra Frost som dem man køber eller skal jeg bare putte dem i køkeskab og lune lidt i ovnen inorgen?
P.s
De smager og ser fantastiske ud!!!
Karina Baagø
Hej Trine
Dejligt, at du kan lide æbleskiverne! 🙂 Hvis du skal bruge dem i morgen, er det fint at lægge dem på køl og så lune dem igen. Hvis det er længere tid, vil jeg anbefale at fryse dem.
God jul!
Kh Karina
Barbara
Skal være den gule husk?
Skal dejen ikke står og hvile lidt?
God Jul
Vh.
Barbara
Karina Baagø
Hej Barbara
Beklager mit sene svar! Til brød anbefaler jeg den gule fiberHUSK, men til æbleskiver kan du godt bruge en anden slags (fintmalede) loppeførskaller. De skal ikke trække.
Bedste hilsner,
Karina 🙂