Mit brød smager glutenfrit – hvad skal jeg gøre for at få en bedre smag?
BREVKASSE:
Hej Karina
Jeg har efterhånden bagt en del forskellige ting fra dine opskrifter fra bagekurset.
Jeg spiser nu kun rugbrødet, hvor jeg også kommer surdej i.
Men jeg har den sidste måned “fået nok af” de forskellige glutenfrie grovbrød og boller. For jeg kan ikke længere lide den specielle “glutenfri smag”, der er i det.
Hvordan undgår jeg at mit brød “smager glutenfrit”?
Er det HUSK eller er det majsstivelse, som giver den karakteristiske smag af glutenfri?
Der er jo ikke hverken gær eller majsstivelse i din opskrift på rugbrød og dette kan jeg stadig spise.
Jeg vil meget gerne kunne lave grovbrød, som IKKE har den smag af glutenfri. Men hvad Søren gør jeg? Jeg kommer endda ekstra kerner og nødder i dejen for at give bedre smag.
Pyha, jeg synes at det er svært – hvad pokker jeg skal gøre? Er i vildrede, for melet/produkterne er dyre, og det tager tid at lave det hele, så jeg er bare SÅ ked at skulle smide det ud pga. at jeg ikke kan lide smagen.
Har du nogen idé til hvad jeg kan gøre? Jeg vil gerne have alt mit brød groft og med kerner, nødder eller frø.
De bedste hilsner,
Ann
Hvordan bager jeg glutenfrit brød uden “glutenfri smag”?
Kære Ann
Tusinde tak for dit spørgsmål! Jeg er sikker på, du ikke er alene med frustrationen om, at dit glutenfrie brød ikke smager som rigtigt brød.
Normalt ville mit svar være, at det betyder rigtig meget, hvordan det glutenfrie brød er bliver æltet, hævet og bagt.
Det er det, vi arbejder med i Strukturmetoden®, og som du ved fra bagekurset, gør det en stor forskel på brødet, hvilken måde man behandler fibrene, rører dejen, hæver og bager det!
Men da du jo har været på kursus, og jeg ved, at du har styr på Strukturmetoden®, må vi gå et skridt videre for at finde forklaringen…
Glutenfrit brød får aldrig smag som “rigtigt brød”
Uanset hvor meget vi øver os, udvikler opskrifter og justerer, kan vi ikke lave et hvedebrød af noget, der ikke er hvede. Det må vi erkende.
Men vi kan sagtens bage et godt glutenfrit brød med en dejlig skorpe, som minder rigtig meget om det gode brød, vi kender!
Måske har du set nogle af de mælkefrie alternativer til koldskål, der er kommet frem de seneste år? Jeg har prøvet en stor del af dem.
Min dom er, at ingen af dem smager som koldskål. Koldskål er lavet af surmælksprodukter – og vi kan ikke lave et alternativ, der smager nøjagtig som koldskål uden surmælksprodukter.
Vi kan lave et alternativ til det oprindelige produkt, som vi savner. Noget som (måske) kan udfylde savnet. Men det bliver aldrig helt det samme.
På samme måde er det med flødeskum. Vi kan bruge sojafløde eller skum pisket af kokosfløde. Men det kommer aldrig til at få smag af rigtig flødeskum, som vi kender det i den oprindelige form fra fløde.
Og lige sådan er det med glutenfrit brød.
Vi er ikke vant til, at brød smager af hverken HUSK, majsmel, hirsemel, rismel eller boghvede. Det har en markant anderledes smag end hvedemel. Og vi kan gøre rigtig meget for at optimere det den bitre og gennemtrængende smag, men noget, som ikke er hvede, vil aldrig få smagen af hvede.
Hvis du får en fødevare til at smage af noget, som den ikke indeholder, kan du være sikker på, at der er manipuleret ret meget med ingredienserne og tilsat noget, der i mine øjne er helt unødvendigt i vores fødevarer.
Er det fiberHUSK eller majsmel, der “smager glutenfrit” og giver en grim smag?
Personligt synes jeg, at de fleste glutenfrie meltyper og fiberHUSK smager specielt og ikke særlig lækkert hver for sig.
Men når du bruger de rigtige metoder (Fx Strukturmetoden®), sætter de rigtige meltyper sammen og ved, hvordan du bager et godt glutenfrit brød, så kan du sagtens få smagen af “rigtigt brød” frem.
Og så finder jeg glæde ved nogle andre ting…
Lige som med koldskålen, må vi indse, at vi aldrig kan få brød, der smager præcis som det brød med glutenholdigt hvedemel i. Du vil altid opleve, at dit brød “smager glutenfrit” – for det er det, det er.
Derfor er det for de fleste en hjælp, hvis man kan fjerne fokus fra det gamle brød (som vi jo ikke kan få – hvorfor så bruge energi på det?) og i stedet finde nogle andre ting, som man glædes ved.
Personligt glædes jeg ved det luftige brød med den gode afbagte smag, som kan bages med Strukturmetoden®. Jeg nyder også en sprød skorpe på brød, der har været på brødristeren – også selvom det ikke er tørt.
Jeg tror, at det langt hen ad vejen handler om, at vi finder ud af med os selv, hvad vi nyder og at kunne holde fast i det i hverdagen. Så fokus bliver på det, fremfor hvad vi savner, og hvordan vi får ”rigtigt brød”. For som sagt, vil vi aldrig kunne lave brød uden hvede, som smager af hvede.
Tænk ud af boksen
Hvad gør vi så, når vi (måske mere eller mindre) er nødt til at leve glutenfrit og vi ikke bryder os om “smagen af glutenfrit”?
Når vi ændrer vores kost har vi en tendens til at ændre den til “direkte” alternativer” i stedet for at tænke ud af boksen. Fordi vores mad er rutiner og vaner. De fleste af os formår ikke at spise efter, hvad vi lyst til eller behov for. Vi spiser efter vores vaner. Det samme til morgenmad hverdag. Overordnet det samme på madpakken og til frokost – og til aftensmad, spiser vi familie 5-10 favoritter, som kører i ring.
Det betyder, at når vi ikke længere tåler gluten, skifter vi vores glutenholdige brød ud med brød, der er bagt uden gluten. Og når vi ikke længere kan tåle rug, bager vi et rugbrød uden rug (fordi rug indeholder gluten).
Men så har vi balladen, når vi ikke bryder os om smagen!
Hvad gør vi så?
Der er 2 muligheder:
- Fortsætte, men bruge energi på at ærgre sig over smagen og over, at man ikke kan bage noget brød, der smager af “rigtigt brød”.
- Tænke ud af boksen…
Hvordan tænker man ud af boksen?
Når hverken jeg, eller andre kan give dig nogle fif eller svar på, hvordan du kan få glutenfrit brød, som smager 100% af almindeligt brød, vil jeg klart anbefale dig at tænke ud af boksen med din mad.
Du må acceptere, at det er et vilkårer ved at leve glutenfrit; at brødet ikke smager som almindeligt hvedebrød. Måske du skal holde en pause med brødet, hvis du ikke bryder dig om at det smager glutenfrit.
Stil dig selv disse spørgsmål:
- Kan jeg spise noget andet end rugbrød til frokost?
Kunne din frokost være aftensmadrester? En fyldig salat? Eller måske noget glutenfrit knækbrød, som du måske ikke helt forventer den samme smag og konsistensen af som brød? - Hvad er det, du søger, når du spiser et stykke brød? Hvilke behov skal brødet opfylde?
Skal det være knasende sprødt? Skal det mætte dig? Er det for hyggens skyld? Er det tandsmøret, du godt kan lide? Eller er det fordi en skive brød er et nemt måltid?
Når du har et par svar på, hvad brød-måltidet skal opfylde for dig, så lav en brainstorm på helt andre fødevarer, som lever op til netop det, som brødet skal opfylde for dig.
Jeg havde engang en kvinde i personlig vejledning, som havde mange intolerancer og svært ved at finde ud af, hvad hun skulle spise, når hun var sulten om eftermiddagen.
En dag sagde hun til mig:
“Jeg troede aldrig, jeg skulle blive glad for at spise valnødder! Men du har lært mig, at de opfylder mit behov for en nem og sund snack om eftermiddagen. Og nu har jeg faktisk vænnet mig til smagen og kan slet ikke undvære dem!”
Og sådan er det med mange af vores mad-vaner. Vi gør rigtig meget af vane og har svært ved at forestille os andet. Og nogle gange kræver det bare hjælp fra en ernæringsprofessionel at nå dertil.
Jeg vil gerne have alt mit glutenfri brød groft
Vi ved, at vi skal spise groft brød, for det er sundt for os.
Derfor tænker vi; vi skal finde noget groft, glutenfrit brød.
Og vi har en forestilling om, hvordan groft brød ser ud: Det er mørkt, der er en grovere struktur i krumme, og der er ofte kerner i.
Men hvis vi lige tænker lidt over det – hvad er det så, der gør det grove brød sundt?
Hvorfor er det, vi spiser det?
Det gør vi fordi:
- Det mætter os mere end ”lyst brød”.
- Det indeholder fuldkorn, som har gode næringstoffer.
- Det indeholder fibre, som har mange forskellige sundhedsfordele.
Hvis vi ser på det glutenfrie brød, er det virkelig svært at finde et brød, der opfylder dette i butikkerne.
Men bager vi selv – og det gør du jo netop, fordi du gerne vil have groft brød – kan vi vi sagtens opfylde disse tre punkter ved ”det lyse brød”!
Når vi bager selv kan vi uden problemer bage sundt, lyst brød, som har de samme gode næringsegenkaber som almindeligt groft brød har.
Se foreksempel rundstykkerne her. Eller burgerbollerne. De indeholder både fuldkornsrismel og havregryn, som er fuldkorn. Endda halvdelen af melet er fuldkorn!
De glutenfrie sandwichstykker er også et rigtig godt eksempel på glutenfrit brød, som både indeholder kerner og masser af fibre og fuldkorn.
Kender du Strukturmetoden®?
Strukturmetoden® er en banebrydende bagemetoden til glutenfrit gærdejsbrød. Metoden gør, at brødet holder på fugten og får en let og luftig krumme ligesom almindeligt brød. Derudover får brød bagt med Strukturmetoden® en rigtig god afbagt smag af brød, så den karakteristiske “smag af glutenfri” kommer i baggrunden.
Du kan læse mere om Strukturmetoden® og finde opskrifter her.
Mange så skævt til mig, fordi min datter fik lyst brød
Da min datter var mindre, spiste hun meget ”lyst” glutenfrit brød. Det gav jeg hende helt bevidst med på madpakke og til hovedmåltider, fordi jeg vidste, at der var lige så meget næring i, som i de glutenfrie brød, der var lidt mørkere.
Jeg blev ofte spurgt til, om hun kun spiste lyst brød. Og velmenende mennesker i vores omgangskreds har spurgt, om hun ikke skulle have noget rugbrød?
Til det var mit svar, at brødet jo indeholder det samme...
Hvis jeg giver min datter glutenfrit rugbrød, får hun alligevel ikke rug – som er det, der giver rugbrødet sin høje sundhedsværdi. Og de rugbrød, man kan købe i glutenfri udgave, indeholder langt færre næringsstoffer end det lyse brød, som jeg selv kan bage – i øvrigt af de samme meltyper, som jeg bruger til glutenfrit rugbrød!
Ofte handler det om at ryste posen og tænke lidt ud af boksen. Og ikke mindst gå op i helikopterperspektiv og se vores mad derfra. Derfra ser vi nemlig mange flere svar. 🙂
Konklusion: Hvad gør jeg, når mit brød “smager glutenfrit”?
Som du kan se, har jeg ikke ét konkret svar eller én nem løsning til hvordan du får dit brød til at smage bedre, når du allerede har styr på Strukturmetoden® – som netop giver rigtig lækkert glutenfrit brød.
At spise glutenfrit kan være omfattende. Det medfører vaneændringer på flere niveauer.
Men der er også en kæmpe læring i det, som kan give os rigtig meget. Når vi kommer derud, hvor vi ikke kan tage mad og måltider for givet, og hvor vi ikke længere kan få nøjagtigt det, vi har lyst til, så sætter det spørgsmåltegn ved hele familiens madkultur og måltidsvaner. Og hvis man tør at stille sig selv nogle af disse spørgsmål, kan man lære rigtig meget og så kan det ende med at bliver til en styrke istedet for en ærgrelse.
De bedste hilsner,
Karina
Brevkassesvaret er skrevet af Karina Baagø, der både er uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed og selv har glutenallergi i hjemmet.
Karina har siden 2016 arbejdet med rådgivning om glutenfri kost og har udgivet bogen Knæk Koden til Glutenfrit Brød.
Karina har udviklet Strukturmetoden®, der giver glutenfrit brød en krumme og smag, der minder rigtig meget om almindeligt brød.
Inger
Hejsa og tak for dit gode svar Karina !
Min søn kan ikke lide bageri med HUSK i, men når jeg bruger Chia frø, får jeg stadig et godt resultat, som han godt kan lide.
rosa
Hej Inger
Dejligt at du har fundet en løsning der giver et godt resultat og fungerer for din søn.
Med venlig hilsen
Rosa
PA for Karina Baagø
Jane Susanne Martiny
Tak for svar angående glutenfrit brød, der smager glutenfrit. Det er også mit problem: Jeg hader Husk – både smagen og også den konsistens, det giver brødet. Men din opskrift på “ rug”brød er god. Der er det ikke dominerende.
Til en hurtig frokost spiser jeg tit Remas Glutenfri sandwich stykker. De er gode med salat og noget pålæg i. Måske har du en opskrift, der ligner ?
Rosa, Personlig Assistent for Karina Baagø
Hej Jane
Jeg kender ikke smagen på Remas glutenfrie sandwich stykker. Men disse lækre sandwichstykker fra Knæk Koden til Glutenfrit Brød ligger her på hjemmesiden https://www.karinabaagoe.dk/glutenfri-sandwichbroed/
Ellers er der masser af lækre opskrifter på sandwichbrød i bogen Madpakker – Uden Gluten
Hilsen
Rosa
Personlig Assistent for Karina Baagø