Har du et barn med cøliaki eller glutenintolerance, ved du at det påvirker hele familien. Du har erfaret at mad fylder virkelig meget i hverdagen og ikke mindst til fest. Og at en kæmpe stor del af den mad har noget med gluten at gøre.
Derfor kan det ikke undgå at påvirke hele familien, når et barn ikke tåler gluten. Og det kan ikke undgå at give nogle spekulationer og for de fleste også bekymringer.
Jeg har samlet 3 gode råd til dig med et glutenfrit barn.
1. Det er ikke synd for dit barn
Av. Vi kan virkelig synes, det er så synd for vores børn, når de er udenfor fællesskabet og ikke kan få den samme lækre mad som de andre! Og selvfølgelig er det på eller andet plan synd for dit barn, hvis det kan huske, hvordan det var at spise croissanter, friskbagt rugbrød og rundstykker. Uden tvivl.
Se her, hvordan du igen kan bage lækkert brød, som hele familien kan spise sammen.
MEN der kommer ikke noget godt ud af, at du synes, det er synd for dit barn. Dit barn skal leve med sin intolerance resten af livet og derfor er det vigtigt, at han ikke vokser op og synes, at det er synd for ham!
Hvordan ville din hverdag være, hvis du syntes, det var synd for dig, at du havde brunt hår?
Eller at du har for store fødder til de sko, du gerne vil have?
Er det synd for dig?
Nej ikke rigtig… Nok kan det være irriterende, besværligt og du kunne bestemt ønske dig det anderledes. Men det er ikke det samme som at det er synd for dig. Sådan er du jo bare.
Tænk mere neutralt om det
Sådan er det også med dit barn og hans intolerance.
Du kan ikke fjerne dit barns intolerance. Han skal lære, at det er en del af hans liv. Sådan er han bare. Lige som vi andre har nogle andre livsvilkår. Det betyder ikke, at du ikke skal hjælpe dit barn med at få det bedste ud af de svære situationer.
Hvis du handler ud fra en tanke om, at det er synd for dit barn, vil han også få den holdning og følelse. Så hver gang han bliver konfronteret med, at han ikke tåler gluten (og det er tit!), kan han potentielt få følelsen af, at det er synd for ham.
Prøv i stedet at tænke mere neutralt om dit barns intolerance. Har du flere børn, ved du også, at alle børn har forskellige behov. Og hans behov er blot, at han skal have mad uden gluten.
For eksempel…
Jeg har et barn, der har brug for mere ro og søvn end de fleste af hendes jævnaldrende. Det betyder, at hun ind imellem går glip af noget og nok har færre legeaftaler end de fleste jævnaldrende. Det er ikke synd for hende. Men hun skal lære at tackle det på en fornuftig måde, så hun kan få det bedste ud af hverdagen. Det lærer hun ikke ved, at vi synes, det er synd.
Sådan er det også med gluten. Tænk i stedet over, hvordan I kan få det bedste ud af de svære situationer i stedet for at blive ked af det og måske forkæle dit barn, fordi du synes, det er synd.
2. Vær åben og ærlig
Nøglen til at få sociale arrangementer til at fungere er dialog. Jeg oplever, at det er enormt vigtigt for både os som forældre, men også min datter, at vi har en dialog om hendes intolerance i forbindelse sociale arrangementer.
Så kan både vi og vores datter være trygge.
Endelig er det vigtigt, at de voksne, der har ansvaret for arrangementet forstår, hvad de er oppe imod. Du må ikke forvente, at du bare kan sige, at dit barn ikke tåler gluten og så forstår de det. Der er så mange aspekter af allergi og intolerancer, at du er nød til at være tydelig omkring, hvad dit barn må få og ikke må få og hvilke konsekvenser det har, hvis det ikke bliver opfyldt.
Du skal fortælle tydeligt
1. HVAD DIT BARN MÅ FÅ og i hvilken grad. Er det fx okay, at hun får noget, hvor der kan være spor af gluten? Må de bruge den samme kniv til hendes boller? Må hun spise vingummi fra samme pose som lakridser?
Børn og voksne er meget forskellige i deres tolerancegrænser, så du må ikke forvente, at folk kan regne ud, hvordan det er med dit barn.
2. HVAD ER KONSEKVENSEN, hvis dette ikke bliver overholdt. Fortæl helt konkret, hvordan dit barn får det. Kaster hun op? Får hun ondt i maven? Hvor lang tid tager det? Hvad er konsekvensen for jer som forældre og søskende? Sæt følelser på (uden at du behøver at smøre tykt på) og vær konkret. Så kan andre forstå, hvorfor det er vigtigt og de kan forholde sig til det.
3. Hold bekymringer og tvivl for dig selv
Vi kan nok hurtigt blive enige om, at der kan være en del bekymringer i livet med et glutenfrit barn.
- Får han den rigtige næring?
- Føler hun sig udenfor?
- Hvad tænker han, når han får noget andet end de andre børn?
- Tager hendes tarm skade, hvis hun får spor af gluten?
Bekymringer som disse er voksenbekymringer. Det er så vigtigt, at dine bekymringer ikke bliver dit barns bekymringer! Dit barn forstår ikke konsekvenserne, sammenhænge og kompleksiteten i bekymringerne, som du selv gør.
Børn opfatter utrolig meget af vores stemning, bekymringer og brudstykker af vores samtaler. De tager rigtig nemt voksnes bekymringer på sig. Vi er jo deres læremestre.
Tager dit barn bekymringerne på sig, kan det dels komme til at opleve verden og hverdagen med glutenintolerence som bekymrende. (Og selvfølgelig skal vores børn forstå alvoren, men det behøver ikke at være en bekymring.) Og dels kan det komme til at føle sig til besvær, fordi intolerancen skaber bekymringer hos mor og far.
Så jeg vil anbefale dig slet ikke at tale om dine bekymringer omkring dit barn, imens han eller hun er i nærheden.
Ansvaret for bekymringerne er dit
…Så hvis du virkelig er bekymret, bør du overveje, hvad du kan gøre for at mindske bekymringen.
Måske skal du…
- Tale med de andre forældre i klassen eller børnehaven, hvis du er bekymret for fødselsdage og arrangementer.
- Melde dig til et bagekursus, hvis du er ked af, at du ikke kan bage lige så lækkert glutenfrit brød som almindeligt.
- Konsultere en diætist eller sådan en som mig, hvis du er bekymret for om dit barn får den rigtige næring.
- Og endelig; være nysgerrig og tale åbent om dit barns situation både med dit barn og resten af familien. Det kan godt gøres på en neutral måde, hvor du og dit barn får belyst nogle ting og uden, at dit barn oplever, at du er bekymret.
Giv dig selv og dit barn en dag, hvor I knækker koden til godt glutenfri brød
…Og får mulighed for sparring med mig!
Kom med på mit populære online kursus
Online kurset er for dig, der vil knække koden til det virkelig lækre glutenfrie brød.
Det brød, der smager så godt at hele familien gider at spise det! Så I ikke altid skal have to salgs brød på bordet – og d kan bruge din energi på noget andet end at bage to salgs brød.
Når du har lært teknikken og knækket koden, kan du altid bage lækkert og sundt glutenfrit brød til dit barn.
Under kurset er jeg selvfølgelig til rådighed, hvis du har spørgsmål omkring dit barn, er bekymret eller noget andet, du bare gerne vil have vendt. Jeg har altid tid til at svare på dine spørgsmål.
Tilly Lindgren
Kære Karina
Læser med stor interesse alting, du skriver. Har barnebarn med cøliaki, og vi bor i hus 20 meter fra ham. Derfor er vores hus også blevet glutenfrit, så jeg ikke behøver at spekulere på det.
Nu mit spørgsmål: Jeg vil gerne investere i en god køkkenmaskine, og jeg vil gerne kunne lave boller og kager og rugbrød til både farmor og farfar, samt den lille travle familie på 4 ved siden af os, ( 2 store drenge). Hvilken køkkenmaskine skal jeg investere i? Jeg har fx tænkt på en Kenwood 6,7 L – 1700 W – 2,5 kg dej type. Den er rimelig dyr, så jeg ville spørge dig, om din erfaring kan sige mig, om en Kenwood med samme kapacitet, men med 1200W måske var ok? Vi skal jo nok have store portioner dej.
med venlig hilsen
En farmor