Det er ikke lige meget hvilket glutenfrit rugbrød, du spiser.
Lagkagehusets glutenfri rugbrød er desværre ikke godt nok. Remas glutenfri rugbrød er desværre ikke godt nok… Som dit hverdagsbrød!
Jeg er ked af at sige det. Men det er sandheden.
Det er ikke lige meget, hvilket brød du eller dit barn spiser, når I spiser en glutenfri diæt. Du er nødt til at tænke på, HVAD det er, du fylder på dig selv eller dit barn og ikke bare, om det er glutenfrit eller ej.
VIGTIGT! Jeg nævner ikke Rema og Lagkagehuset for at hænge nogen af dem ud. Faktisk slet ikke. For jeg synes, de begge er rigtig gode til at tage hensyn til allergier og intolerancer. Men jeg nævner de to, fordi de er blandt de populære glutenfrie rugbrød. Og jeg ved at mange af jer, der læser med her, spiser dem, og indimellem spørger mig, om de er gode nok.
Når jeg taler om de to brød her, taler jeg om alle andre lignende brød.
Hvorfor er disse rugbrød ikke gode nok?
Både Remas rugbrød på frost (som i øvrigt smager rigtig godt!) og Lagkagehusets rugbrød er lavet på renset hvedestivelse. Hvedemel, der er gennemgået en forarbejdning for at fjerne glutenproteinet i kornet.
Tænk lige over det.
Er det ikke skørt? At fjerne så stor en del af en råvare i stedet for at bruge en anden råvare, der er naturlig glutenfri og ikke er forarbejdet.
Forarbejdningen gør, at der kun er en minimal mængde næringsstoffer tilbage i brødet. Man har manipuleret med råvaren, så den er nem at bruge, nem at bage med og smager godt (for så vil vi gerne spise den, og så kan den sælges), uden at tænke på sundhed overhovedet. Sundhed er nemlig dit eget ansvar og slet ikke noget, butikkerne tænker over. Problemet er bare, at det kan være svært at gennemskue, hvilke brød (og meget andet mad!), der er sunde og det kan være svært at overskue, hvis man bare kæmper med at finde noget, der er glutenfrit.
Denne forarbejdning, som supermarkeds-brød har gennemgået, gør at den hvedestivelse, som brødet er baseret på, er rigtig langt fra hvedemel (eller rugmel), som vi oprindeligt kender det med både gode bageegenskaber og næring. Og derfor anbefaler jeg, at du spiser noget andet end disse brød som din hverdagskost.
Min holdning til mad er, at det du spiser dagligt eller ofte, skal bidrage med næringsstoffer til kroppen og hjernen (vitaminer, mineraler, fibre, gode fedtstoffer og proteiner). For det er nu engang fra maden, kroppen får sit brændstof! Du kender den gamle cliché om, at du jo ikke giver din hund mad hver dag, som du ved, ikke er godt for den. Eller fylder bilen med benzin, som den i virkeligheden ikke kan køre på. Det er en gammel cliché, som vi har hørt mange gange, men den er stadig sand og en tanke værd. Og giv den lige en ekstra tanke, hvis du fodrer dit barn med glutenfrie færdigprodukter…
Problemet opstår, når vi skifter vores traditionelle danske fødevarer ud med tilsvarende glutenfrie fødevarer. For eksempel skifter mange det gode surdejsrugbrød bagt på fuldkornsrugmel med masser af fibre, vitaminer og mineraler ud med et meget forarbejdet glutenfrit rugbrød, der indeholder minimal næring (ud over kalorier). Og spiser det hver dag til frokost, fordi sådan har vi jo altid gjort.
Men har du overvejet, hvorfor vi altid har spist rugbrød til frokost? Der er nok flere årsager, men en af dem er, at rugbrød traditionel har en rigtig høj næringsværdi og giver en god mæthed, og derfor har det været rigtig godt for os at spise som daglig kost. Er det af samme årsag, du spiser glutenfri rugbrød? Hvis det er, så bør du genoverveje dine vaner.
Må jeg så aldrig spise glutenfrit køberugbrød?
Jo, selvfølgelig må du det. Vi skal jo også kunne leve i en travl hverdag! Derfor nyder jeg også selv, at jeg kan få velsmagende, lettilgængelige alternativer og jeg har det ikke dårligt med at bruge dem i en snæver vending, når hverdagen brænder på, overskuddet er brugt og vi ikke har fået bagt til næste dags familiefrokost eller fødselsdag! Selvom jeg ved, at næringen ikke er i top, nyder både jeg og min datter det med god samvittighed, fordi jeg ved, at vi får den næring, vi skal have fra brødet alle de andre dage. Og netop derfor, er det også vigtigt at spise lødig mad de fleste dage – så der er plads til knap så lødigt brød til festlige lejligheder.
Spiser du glutenfrit, er det også vigtigt at kunne være med i fællesskabet og ikke altid være den, som er udenfor og har mærkelige madvaner. Og her kan købe-brødene også være rigtig fine, fordi de ligner det, de andre får. Min datter har et par købe-rugbrød, som hun elsker, fordi de dufter ligesom almindeligt rugbrød! Og den glæde skal hun selvfølgelig have lov at have. Men det er stadig vigtigt for mig, at hun kan hive den næring, hun har brug for, hjem på de andre dage i ugen.
Der er altså ikke noget galt i at spise et færdiglavet glutenfrit rugbrød. Du skal bare sætte det i perspektiv og tænke over, hvor stor en del af din kost, det udgør. Og min holdning er, at kvaliteten er for dårlig til hverdagsbrød. Især, hvis du har et barn, der er glutenfrit. Børn har brug for rigtig meget energi, næring, vitaminer og mineraler, og det får de desværre ikke fra sådanne slags brød.
Se her, hvornår jeg holder næste kursus i glutenfri bagning, så du selv kan bage de lækreste glutenfrie brød til dit barn eller dig selv. Her tager jeg højde for fibre, næring og fuldkorn, så det brød, du lærer at bage, kan indgå i en sund hverdagskost for både børn og voksne.
Hvilke alternativer er der?
Jeg er helt med på, at de fleste spiser disse rugbrød, fordi det er nemt og et velsmagende brød i en verden, hvor der ikke er uanede muligheder og alternativer.
For mig er alternativet, at jeg bager mit eget brød. Så ved jeg, hvad der er i. Jeg ved, at jeg ikke fylder min egen krop eller mit barns krop med noget, den ikke kan bruge. Men at jeg får fuldkorn og et brød bagt af økologiske kerner og mel, som gør mig og min krop til den bedste udgave af mig selv. Og giver mit barn de bedste betingelser for at vokse, lære og have energi til de lange skoledage. For det er jo i virkeligheden det, vi gerne vil give vores børn.
Derfor bager jeg alt mit glutenfrie brød selv. Og selvom jeg også har dage, hvor jeg savler foran bagerens vinduer og er træt af min sarte mave, så savner jeg virkelig ikke godt brød! Det kan
sagtens lade sig gøre at bage godt, sundt og lækkert glutenfrit brød selv. Du skal blot vide, hvordan.
(Og det kan jeg lære dig her…)
Opskriften på mit yndlings glutenfri rugbrød
Dette rugbrød er virkelig det bedste hjemmebagte glutenfri rugbrød, jeg har smagt. Og det, der kommer tættest på smagen af ægte rugbrød. Selvom det stadig er et stykke derfra…
Brødet skal bage 2 timer i ovnen og tager ca. 30 minutter at forberede. Så lav det en dag, hvor de er hjemme de næste timer.
Til 2 rugbrød skal du bruge:
- 100 g mørke rosiner eller svesker
- 5 dl kogende vand
- 6 dl kold vand
- 30 g fiberHUSK
- 70 g quinoa
- 120 g sesamfrø
- 120 g solsikkerfrø
- 120 g græskarkerner
- 120 g hørfrø
- 200 g fuldkornsrismel eller fuldkornsmajsmel
- 200 g boghvedemel
- 150 g havregryn
- 3 tsk. salt
Læg rosiner i blød i kogende vand et par minutter. Rist imens quinoa på en tør og varm pande i ca. 5 minutter.
Blend rosiner og vand til en ensartet masse. Brug blender, stavblender eller foodprocessor. Hæld massen i skålen på din røremaskine og rør derefter koldt vand i og fiberHUSK. Vær sikker på, at fibrene røres rundt, så de ikke klumper sammen. (Du skal IKKE røre fibrene til en tyk snotklat, som jeg anbefaler ved en gærdej!). Tilsæt derefter resten af kernerne og rør et par minutter ved høj hastighed. Lad blandingen trække i ca. 15 minutter.
Bland derefter mel og salt i blandingen og rør den sammen til den er en ensartet masse. Fordel dejen i to rugbrødsforme og prik brødet med en kødnål, så der bliver lufthuller hele vejen ned igennem dejen. Dette er vigtigt for at forhindre store lufthuller under skorpen og et brød, der klasker sammen
og bliver ubagt.
Rugbrødet skal bages i 2 timer ved 175 grader varmluft. Efter 1 time og 15 minutter skal du tage brødet ud af formen og lade det bage videre på en rist uden form. Hvis du kan se, at skorpen hæver sig under bagningen, skal du prikke i brødet med kødnålen igen. Du skal ikke være bange for at prikke en gang for meget end en gang for lidt.
Lad brødet køle af og vent med at skære i det, til det er kølet helt af. Selv om det er svært 🙂 Og nyd en friskbagt skive med smør!
Opbevar rugbrødet på køl. Det kan holde sig en lille uges tid.
Mangler du opskrifter på andet glutenfrit brød, kan du tage et kik på mine brødopskrifter her.
TAK fordi du læste med! Har du lyst, kan du dele blogindlægget på Facebook her:
Hej Karina
Jeg kan ikke finde rundt i det med havregryn, så jeg håber du kan svare på mit spørgsmål.
Hvis man laver sit eget havremel af grovvalsede glutenfri økologiske havregryn (fra fx Semper), så er det vel muligt at benytte det inden for de tilladte mængder af grovvalsede glutenfri økologiske havregryn pr. måltid?
Tak for en rigtig fin hjemmeside med gode opskrifter.
Hilsen
Rikke
Hej Karina.
Jeg har ikke prøvet at bage dit rugbrød endu. Men undrer mig over at der ikke er noget hævemiddel i. Kan jeg bage rugbrødet med lidt surdej i ? Jeg synes at surdej giver en dejlig smag der får det til at smage mere som almindeligt rugbrød. Har læst et sted at surdej selvom det er lavet på rug og speltmel, ikke indeholder gluten efter gæringsprocessen ? Mvh Birgitte
Rema har for nylig fået et nyt mærke I Glutenfrit rugbrød. Mon det er bedre end det mærke de har haft de seneste par år?
Hej Anette
Så vidt jeg ved, er det nye brød bagt på havremel, hvilket er klart bedre end hvedestivelse! Havremel er fuldkorn og mætter meget mere – og indeholder som udgangspunkt også flere næringsstoffer. Jeg kan dog ikke huske, hvor meget havremel, brødet indeholder og hvad resten består af – det er jo det samlede billede, vi skal se på. 🙂
Kh Karina