For nyligt talte jeg med en kvinde, som sagde:
“Karina, det skøre er jo, at selvom jeg synes, at diæten er besværlig og træls, kan jeg ikke bare droppe den! Jeg er jo fanget i den, og kan ikke komme ud af den igen!”
Kan du genkende det? At diæten føles som en spændetrøje, du ikke kan komme af med.
Og selvom du nok har effekt af diæten, går nyhedsværdien jo af – og du må sande, at diæten er meget omfattende og ikke særlig spændende at skulle indrette sin hverdag efter.
Der kan være mange grunde til, at du føler sådan, men mange føler det, fordi de ikke formår at gøre diæten til deres egen diæt. I dette blogindlæg vil jeg hjælpe dig med at gøre diæten til din egen diæt.
- En diæt, som du kan følge i hverdagen uden at føle, at nogen har lagt noget ned over hovedet på dig.
- En diæt, som er tilrettelagt efter det, som du kan lide at spise, og det som du også får det godt af at spise!
- En diæt, som passer sammen med din families hverdag, så du ikke skal lave to salgs mad hver dag.
Så den måde, du bruger og følger diæten på, bliver tro mod den, du er, så du undgår at føle dig fanget i noget, som ikke er dig, og noget som du ikke kan se dig ud af.
Hvordan det? For diæten er jo den samme for os alle?
Ja, det er den. Der er nogle rammer, som vi skal holde os indenfor. Men det er, hvordan du bruger diæten, der gør forskellen. Der er ingen, der siger, at du skal spise noget bestemt til morgenmad hver dag.
Der er heller ingen, der siger, at du i det hele taget skal spise morgenmad hver dag, hvis det slet ikke passer dig!
Eller at du ikke må tænke ud af boksen, så længe det stadig er indenfor rammerne. (…det er meget svært, når man står med hovedet begravet i en tung og omfattende diæt, så det er selvfølgelig noget, jeg hjælper dig med.)
Selvom diæten har mange faste rammer, er der alligevel ret meget frie rammer, når du får hjælp til at se sådan på det!
Der er flere måder at gøre diæten personlig på og sikre, at den passer til dig, dit tempo og dit energiniveau og alle disse redskaber arbejder vi med på Ro i maven med low FODMAP. I dag vil jeg invitere dig til at prøve ét af dem i dag. Det er en øvelse, der skal gøre dig i stand til at se, hvilke måltider du spiser på autopilot og som måske kan ændres, så de passer bedre til dig.
De fleste har en tendens til at spise ”andres måltider” (måltider fra en kostplan eller en bog), når de skal følge. Det kan være klogt nok i starten, hvor fokus er på at kunne følge diæten, men med tiden bliver det en hæmsko for dig, fordi måltiderne ikke passer til dig. Og så er det, at diæten føles som en spændetrøje.
Lær at spise måltider, der styrker dig
Jeg har flere redskaber, som går forud for dette i online forløbet, så hvis du synes, det er svært, og at du ikke kommer helt i mål med øvelsen, er det helt normalt!
Formålet her er blot at gøre dig opmærksom på, hvor dine måltider måske ikke er hensigtsmæssige, og hvor du kan ændre dem, så du faktisk får mere energi og hverdagsglæde – og diæten derfor slipper sit stramme greb en lille smule.
Første skridt til en ændring er nemlig altid opmærksomhed.
For at blive bevidst om, hvilke måltiderne der ikke fungerer godt for dig, kræver det fokus og struktur. Derfor har jeg lavet et arbejdsark til deltagerne på mit gruppeforløb Ro i maven med low FODMAP, som skal hjælpe dem med at skabe overblik og indsigt i, hvad der kan justeres til det bedre, så maveproblemer kan blive vendt til overskud. På sigt.
Du kan se billeder af arbejdsarket her:
Sådan laver du øvelsen
Start med at gennemgå alle dine måltider (også snacks og drikkevarer!) og spørg dig selv: Hvorfor spiser jeg dette?
Og til svaret på, hvorfor du spiser dette, skal du spørge dig selv: Er det logisk? Eller er det optimalt?
Skriv de måltider ned, hvor du ikke umiddelbart har en god grund til, hvorfor du spiser dem. (Og nej, at chokolade smager godt, er desværre ikke en god grund… 😊)
Gennemgå følgende 4 punkter/spørgsmål for hvert af de måltider, du har skrevet ned:
- Hvilke krav eller ønsker har jeg til måltidet?
Det kan fx være, at måltidet skal være nemt og hurtigt, fordi du skal ud ad døren. Eller at det skal være noget, der ligger let i maven, fordi du skal til træning bagefter. Eller at det skal mætte dig godt.
For eksempel er mine krav til min morgenmad, at det skal mætte mig godt og holde mit blodsukker stabilt. Derfor duer havregryn ikke for mig, fordi det sender mit blodsukker på rutchetur. Yoghurt mætter mig for lidt. Og spiser jeg brød, bliver jeg også hurtigt sulten igen.
Jeg har brug for, at min morgenmad indeholder noget fedt og protein (for at stabilisere mit blodsukker) og meget gerne nogle grøntsager, fordi min mave det rigtigt godt med grøntsager.
(HUSK! At dette er mine personlige krav. Dine er helt sikkert anderledes – og din mad er lige så rigtig som min! Jeg bruger blot mig selv som eksempel).
Derfor spiser jeg ofte aftensmadsrester til morgenmad. En rest kylling og noget salat – måske med lidt frugt i for at gøre det mindre groft. Nogle gange laver jeg også en chiagrød på kokosmælk eller et stenalderbrød, som holder nogle dage. Begge dele opfylder mine krav og giver mig både mæthed og stabilt blodsukker i flere timer.
Og hvis du tænker, at det simpelthen er for langt ude, så husk på, at det er fordi jeg i lang tid (over år) har haft fokus på, hvad jeg har det bedst med til morgenmad. Jeg vågnede ikke op en dag og tænke: ”Jeg tror, jeg skifter min yoghurt ud med aftensmaden fra i går!” Det er kommet i små skridt. Og startede med opmærksomhed, som du netop gør i denne øvelse.
- Lav en brainstorm over mad, som lever op til dine krav
Her skal du tænke helt ud af boksen og ud af sammenhæng. Det er nemlig ikke i vanerne, vi skal finde svarerne. Så lav en brainstorm uden overhovedet at tænke på det pågældende måltid!
Det er langt fra sikkert, at du finder svaret på din nye livsstil først gang du laver denne brainstorm. Igen handler det om små skridt og ændringer, som sker over lang tid. Men i din brainstorm kan du måske blive bevidst om noget andet mad, som nu eller på sigt kan blive en del af det måltid, som måske ikke sidder helt i skabet.
Du skal være opmærksom på, at denne brainstorm kan være svær, hvis du endnu ikke er helt bevidst om, om dine måltider fungerer godt eller skidt.
- Beslut dig for, hvad du vil ændre ved måltidet
Her skal du tænke i virkelig små skridt. Har tanken aldrig strejfet dig før, at du skulle spise noget andet, skal du måske starte med bare at træne din opmærksomhed på, om måltidet er optimalt for dig. Mærk efter, hvordan du har det efter måltidet – og inden: hvad er din tanker om måltidet? Eller hvornår på dagen, du har det godt i maven eller skidt i maven.
Hvis du tidligere har tænkt, at dit måltid ikke er helt optimalt, er du måske klar til at lave en ændring. Det er helt afgørende, at du beslutter dig for det og bestemmer dig for helt konkret, hvad du vil gøre og hvornår. Det kan fx være:
I morgen vil jeg vil jeg købe laktosefri skyr, så jeg fremover kan spise det til morgenmad.
- Hvad kræver det af mig eller andre at få det til at fungere?
Nogle gange kan livet spænde ben for dine gode intentioner. Og måske er der en grund til, at du ikke har gjort det endnu? Nogle gange har vi en tendens til at slå os selv i hovedet og tænke, at vi bare sal tage os sammen og få ført de gode intentioner ud i livet. Men oftest er der noget, der spænder ben for, at du kan gøre det. Vi arbejder med at identificerer og tage hånd om dette i online forløbet, så du faktisk kan komme i mål med dine gode intentioner.
Hvis ændringen af din mad kræver noget specielt enten af dig selv eller andre, skal du være bevidst om dette for at kunne gøre det.
Det kan fx være, at du skal ændre dine indkøbsvaner eller at din kæreste skal forstå og acceptere, at du nu vil spise noget andet end den mad, han laver. Det kan også være, at du er nødt til at tage en snak med svigerfamilien om, hvorfor du spiser, som du gør, så de ikke spænder ben for dig. Der er lige så mange grunde, som vi er mennesker.
Vil du have mere?
Dette er blot et af de mange kognitive redskaber, jeg guider dig igennem på Ro i maven med low FODMAP. Tag et kik på forløbet og book din plads her, hvis du også vil have helt styr på dine måltider, familie og hverdag sammen med low FODMAP diæten. Den eneste holdbare vej til ro i maven er nemlig at arbejde med diæten hele vejen rundt i dit tempo og med udgangspunkt i dine udfordringer.
Læs mere om forløbet her:
Ro i maven med low FODMAP
Skriv et svar